Στο σύστημα αντικειμενικών αξιών εντάσσονται όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου

Αναμένονται αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων και, συνακόλουθα, υπεραυξήσεις σε δεκάδες φόρους που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις και την κατοχή των ακινήτων

Επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (των τιμών ζώνης) σε όσες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν, προανήγγειλαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Αυτή τη στιγμή το σύστημα αυτό καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας.

Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές και το σύνολο των ορεινών χωριών του Σουλίου.

Σήμερα στα ορεινά χωριά του Σουλίου και στις 2.166 υπόλοιπες περιοχές ισχύει ακόμη το σύστημα των τιμών εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής.  Στους οικισμούς των περιοχών αυτών οι πραγματικές τιμές των ακινήτων όπως διαμορφώνονται με βάση τις συνθήκες της κτηματαγοράς, ανέρχονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα των φορολογητέων αξιών που προσδιορίζονται με βάση τις τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής.

Συνεπώς, από τη στιγμή της ένταξης των περιοχών αυτών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων και, συνακόλουθα, υπεραυξήσεις σε δεκάδες φόρους που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις και την κατοχή των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.


In this article

Join the Conversation