Ellize | Η τραγουδίστρια με καταγωγή απο την Παραμυθιά δίνει συνέντευξη στο Vice

Tον τελευταίο χρόνο έχει κάνει αισθητή την παρουσία της

Η rap στην Ελλάδα εξελίσσεται και αυτό έχει καταστεί σαφές από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2023. Βλέπουμε σιγά–σιγά μια άνοδο της arty και pop πλευράς της, με καλλιτέχνες όπως ο Saske ή ο Sidarta να παρουσιάζουν στο κοινό τους μεγάλες, προσεγμένες live παραγωγές, αλλά και τραγούδια που μπορεί να ακούσει ακόμη και το όχι και τόσο εξοικειωμένο με τη rap κοινό.

Μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη είναι η εμφάνιση νέων γυναικών, οι οποίες είναι έτοιμες να πάνε τον ήχο μπροστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Παραμυθιώτισσα Ellize , η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, είτε μέσω συνεργασιών με ονόματα όπως ο Mente Fuerte (Μικρή) και ο Sigma (Σελήνη), είτε με δικά της τραγούδια όπως το Αφορμή, ή το νέο της single Lamborghini Weiss, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο Tik Tok.

Άκουγα εδώ και καιρό το όνομά της, όμως η στιγμή που κατάλαβα ότι έχει πολλά να δώσει, ήρθε όταν είδα το live session που έκανε για λογαριασμό της ομάδας Dozen Minds. Η μουσική και το performance της έχουν ψυχή, κάτι που λείπει από πολλούς νέους καλλιτέχνες. Τη συναντήσαμε στα κεντρικά της OffBeat Records, μιας μουσικής «στέγης» που συνεχίζει να δίνει βήμα σε καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν άποψη, αισθητική και όραμα.

VICE: Σε βρίσκω στο studio, οπότε θεωρώ ότι είναι κατάλληλη στιγμή για να σε ρωτήσω τι ετοιμάζεις αυτή την περίοδο.
Ellize: Μόλις κυκλοφόρησε το Lamborgini Weiss, ένα κομμάτι στο οποίο βγάζω και τη γερμανική μου πλευρά. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα, από Έλληνες γονείς. Προσπαθώ να φέρω στην Ελλάδα τον γερμανικό στίχο αλλά και τον hip-hop ήχο της. Ακούω πολύ ηερμανικό rap/R&B.

Ποιος ήχος επικρατεί αυτή την περίοδο εκεί;
Το old-school hip-hop. Πιστεύω ότι, σιγά–σιγά, θα γυρίσει παντού προς τα εκεί ο ήχος.

Γερμανούς καλλιτέχνες που θα πρότεινες σε κάποιον να ακούσει;
Είναι πολλοί. Reezy, Faroon, Badmómzjay, Jamule, Luciano, Ogt, Ufo 361 και άλλοι.

Πώς ήταν η ζωή στη Γερμανία;
Γεννήθηκα εκεί, αλλά τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής μου τα πέρασα στην Παραμυθιά Ηγουμενίτσας. Λόγω κρίσης φύγαμε ξανά για τη Γερμανία, όπου έμεινα για δέκα χρόνια. Η ζωή εκεί δεν μου άρεσε καθόλου. Δούλευα στον χώρο της κομμωτικής, κάτι που επίσης δεν με τρέλαινε. Πάντα είχα τον στόχο της μουσικής στο μυαλό μου και ήξερα ότι θα τον πετύχω. Κάθε χρόνο έστελνα βίντεο σε διάφορα talent shows, επειδή ήθελα να ξεκινήσω από κάπου.

Δυστυχώς δεν με έπαιρναν, θεωρούσαν ότι δεν είμαι πολύ καλή. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας και έπειτα από μια ερωτική απογοήτευση, άρχισα να γράφω τραγούδια και να τα ανεβάζω στο Tik Tok. Με πλησίασαν κάποιες δισκογραφικές εταιρείες, αρχικά συνεργάστηκα με ένα άλλο label και τελικά βρέθηκα να συνεργάζομαι με την OBR.

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Όταν έφυγα από το πρώτο label με προσέγγισε ο Saske μέσω Instagram και κάπως έτσι ξεκίνησε η επικοινωνία μου και τελικά η συνεργασία μου με την OBR.

Τους προηγούμενους μήνες έκανες δύο πολύ ωραίες συνεργασίες με τους Mente Fuerte και Sigma. Θέλεις να μου πεις δυο λόγια για αυτούς τους δυο καλλιτέχνες;
Με κάποιο τρόπο νιώθω την εταιρεία σαν οικογένεια. Οι δικοί μου είναι πίσω στη Γερμανία και εδώ δεν έχω κάποιον. Ξέρω, όμως, ότι μπορώ ανά πάσα στιγμή να πάρω ένα τηλέφωνο τον Sigma ή τον Mente. Ειδικά τον Mente τον βλέπω σαν μεγάλο αδερφό, μου δίνει ώθηση και θέληση. Το ίδιο ισχύει και με τα άλλα άτομα του label, όπως ο Saske και ο Sidarta.

Έκανες και ένα ωραίο Dozen Session!
Ναι, ήταν πολύ όμορφα εκεί. Η ομάδα ήταν πολύ ευγενική και με έκαναν να αισθάνομαι άνετα. Ok, απλά δώστε μου ένα μικρόφωνο και αφήστε με να τραγουδάω για 24 ώρες το 24ωρο (γέλια).

Θεωρείς ότι είναι δύσκολο να ανέβει στην Ελλάδα αυτή η μίξη από hip-hop, R&B και pop; Ρωτάω επειδή το κοινό δείχνει μια προτίμηση σε πιο «σκληρά» ακούσματα.
Πιστεύω ότι αν είσαι true και αγαπάς αυτό που κάνεις ο κόσμος το καταλαβαίνει και τελικά το αγκαλιάζει. Ωστόσο, είναι λίγο δύσκολο. Ως χώρα έχουμε μια συνήθεια: όταν βγαίνει κάτι καινούργιο, πρώτα το κράζουμε και στη συνέχεια το αγαπάμε. Νομίζω ότι θα πρέπει να δίνει ο κόσμος χώρο σε νέα ακούσματα.

Πώς βλέπεις την πραγματικότητα της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας;
Είναι πολύ δύσκολο για τις γυναίκες. Πρόκειται για έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Όταν είσαι ευγενική το εκλαμβάνουν σε στιλ «είναι αγαθή». Όταν δείχνεις τα «δόντια» σου και απαιτείς σεβασμό θεωρείται από πολλούς ως ασέβεια. Πάντως, είμαι της άποψης ότι πρέπει να σέβεσαι εσύ πρώτα τον εαυτό σου για να σε σεβαστούν οι άλλοι. Αυτό που λένε πάντως, να μην κάνεις φίλους στη βιομηχανία, θεωρώ ότι είναι πολύ σωστό. Είναι business, έχουμε όλοι τον ίδιο στόχο. Είναι ένας μαραθώνιος.

Θα πήγαινες Eurovision ποτέ;
Ναι! Είναι κάτι που φανταζόμουν από μικρή. Έπαιρνα τη βούρτσα, καθόμουν μπροστά από τον καθρέφτη, τραγουδούσα και ένιωθα ότι ήμουν στη Eurovision.

Οι Måneskin πώς σου φαίνονται;
Μου αρέσουν. Κάνουν κάτι φρέσκο με το δικό τους στιλ. Στη μουσική, το παν είναι να ακούς κάτι και να αναγνωρίζεις κατευθείαν τον καλλιτέχνη. Το έχουν αυτό.

Ένα είδος μουσικής που γουστάρεις και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί;
Ποντιακά!

Λόγω καταγωγής;
Όχι, απλά στη Γερμανία η μητέρα μου έχει έναν σύλλογο χορού. Έτσι έμαθα διάφορους χορούς, νησιώτικα, ηπειρώτικα, ποντιακά. Γενικά, η οικογένειά μου χορεύει πολύ και όταν μαζευόμαστε τα πιάνουμε όλα με τη σειρά.

Για το τέλος θέλω να μου πεις τα επόμενά σου σχέδια.
Ετοιμάζουμε μια συνεργασία με τον Sidarta, αλλά δεν ξέρω πότε θα έρθει. Ωστόσο, δεν θέλω να κάνω άλλα spoilers. Το πάω βήμα–βήμα, κρατάω μικρό καλάθι και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει.



In this article

Join the Conversation