ΒΙΝΤΕΟ: Αυτοψία στα “τουριστικά” σημεία της Παραμυθιάς

Η τουριστική ανάπτυξη ακούγεται όλο και πιο συχνά αλλά η πραγματοποίηση της εξαρτάται από μια συντονισμένη αλληλουχία δράσεων της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, των πολιτών και των κρατικών υπηρεσιών...

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελέας ουσιαστικά δεν είναι επισκέψιμος σήμερα, παρά τις πολύ ωραίες παρεμβάσεις ανάπλασης που έχουν πραγματοποιηθεί,  καθώς για να ανοίξει, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στην ΛΒ ΕΠΚΑ (εφορεία αρχαιοτήτων) του Νομού ώστε κατόπιν συνεννόησης να καταφέρουν να δουν την αρχαία πόλη. Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είχε ενταθεί σε πρόγραμμα ανάπλασης και ανάδειξης  του Γ ΚΠΣ αλλά δεν εντάθηκε στο ΕΣΠΑ σαν συνεχιζόμενο έργο λόγω έλλειψης της απαραίτητης μελέτης. Δεν ξέρουμε κατά πόσο συντηρείται έστω και στο αρχικό επίπεδο ανάπλασης δεδομένου ότι απαιτούνται εργασίες καθαρισμού χόρτων κλπ. 

Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει όποιος επισκέπτης  ή συμπολίτης θέλει να επισκεφτεί τον πύργο της Κούλιας όπου θα πρέπει να απευθυνθεί στην  Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα Γιάννενα, και καλύτερα να το κάνει γιατί δεν γνωρίζουμε σίγουρα αν είναι επισκέψιμος τελικά ή όχι ο χώρος, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου υπάρχει κονδύλιο που αφορά την αποκατάσταση της λειτουργίας του μνημείου, κίνηση η οποία κινείται σαφέστατα προς την σωστή κατεύθυνση.

Στο γενικότερο κλίμα μπορούμε να αναφέρουμε τα Βυζαντινά λουτρά, τον αρχαιολογικό χώρο της Φωτικής,   το Κάστρο,  διαφορές αρχαιολογικές μικρές θέσεις στα όρια του Δήμου τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου καθώς οι πιστοί δεν έχουν καθημερινή πρόσβαση στα λείψανα του Αγίου. Ανεπίτρεπτη είναι η κατάσταση που επικρατεί κατά μήκος του Κωκκυτου με τις άφθονες  πλαστικές σακουλές (ακόμα και νεκρά ζώα) να δημιουργούν ένα νέο είδος λυγμών με το πέρασμα του άνεμου.

Ας δούμε το χαρακτηριστικό βιντεάκι:

       

In this article

Join the Conversation