Τι είναι το ChatGTP και γιατί αλλάζει τα δεδομένα σε όλα όσα ξέραμε;

.

Αυτό το bot τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις, να γράφει δοκίμια, να συνοψίζει έγγραφα και να προγραμματίζει υπολογιστές. Αλλά κατά βάθος, δεν ξέρει τι είναι αλήθεια.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται OpenAI, σας επιτρέπει να πληκτρολογείτε ερωτήσεις. Στη συνέχεια, το ChatGPT μπορεί να σας απαντήσει. Το bot θυμάται το νήμα του διαλόγου σας, χρησιμοποιώντας προηγούμενες ερωτήσεις και απαντήσεις για να ενημερώσει τις επόμενες απαντήσεις του. Αντλεί τις απαντήσεις του από τεράστιους όγκους πληροφοριών στο διαδίκτυο οπότε σαφώς δεν μπορεί να σας πει πως να κερδίσετε στη NetBet.

Το ChatGPT είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι αρκετά ενημερωμένο σε πολλούς μαθησιακούς τομείς αλλά δεν είναι παντογνώστης ή αρκετά έξυπνο για να αντικαταστήσει ακόμη όλους τους ανθρώπους, ωστόσο μπορεί να είναι δημιουργικό και οι απαντήσεις του μπορεί να ακούγονται απολύτως έγκυρες. Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι το δοκίμασαν.

Τι είναι το ChatGPT;

Το ChatGPT είναι ένα σύστημα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησε η OpenAI τον Νοέμβριο. Μπορείτε να του κάνετε αμέτρητες ερωτήσεις και συχνά θα λάβετε μια απάντηση που είναι χρήσιμη. Για παράδειγμα, μπορείτε να του κάνετε ερωτήσεις εγκυκλοπαίδειας όπως «Εξηγήστε τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα». Μπορείτε να του πείτε «Γράψε μου ένα ποίημα» και όταν το κάνει, να του πεις «Τώρα κάνε το πιο συναρπαστικό». Του ζητάτε να γράψει ένα πρόγραμμα υπολογιστή που θα σας δείξει όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τακτοποιήσετε τα γράμματα μιας λέξης.

Το ChatGPT δεν ξέρει ακριβώς τίποτα. Είναι μια τεχνητή νοημοσύνη που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει μοτίβα σε τεράστιες επιφάνειες κειμένου που έχουν συλλεχθεί από το Διαδίκτυο και στη συνέχεια εκπαιδεύεται περαιτέρω με ανθρώπινη βοήθεια για να παρέχει πιο χρήσιμους, καλύτερους διαλόγους. Οι απαντήσεις που λαμβάνετε μπορεί να ακούγονται εύλογες και ακόμη και έγκυρες, αλλά μπορεί να είναι εντελώς λανθασμένες, όπως προειδοποιεί το OpenAI.

Το ChatGPT έχει γίνει γρήγορα ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο στο διαδίκτυο. Ο αναλυτής της UBS Lloyd Walmsley εκτίμησε ότι το ChatGPT είχε φτάσει τους 100 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες τον προηγούμενο μήνα, επιτυγχάνοντας σε δύο μήνες αυτό που χρειάστηκε το TikTok περίπου εννέα μήνες και το Instagram δυόμισι χρόνια. Οι New York Times, επικαλούμενοι εσωτερικές πηγές, ανέφεραν ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το ChatGPT καθημερινά.

Τι είδους ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε;

Μπορείτε να ρωτήσετε οτιδήποτε, αν και μπορεί να μην λάβετε απάντηση. Το OpenAI προτείνει μερικές κατηγορίες, όπως η εξήγηση της φυσικής, ιδέες για πάρτι γενεθλίων και η λήψη βοήθειας προγραμματισμού.

Ποιος δημιούργησε το ChatGPT και πώς λειτουργεί;

Το ChatGPT είναι το πνευματικό παιδί της OpenAI, μιας εταιρείας έρευνας τεχνητής νοημοσύνης. Η αποστολή του είναι να αναπτύξει ένα «ασφαλές και ωφέλιμο» σύστημα τεχνητής γενικής νοημοσύνης ή να βοηθήσει άλλους να το κάνουν. Το OpenAI έχει 375 υπαλλήλους, έγραψε ο Άλτμαν τον Ιανουάριο. «Το OpenAI κατάφερε να συγκεντρώσει τα μεγαλύτερα ταλέντα ερευνητών και μηχανικών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», είπε επίσης σε μια ομιλία του Ιανουαρίου.

Είναι το ChatGPT δωρεάν;

Ναι, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά τον Ιανουάριο το OpenAI πρόσθεσε μια πληρωμένη έκδοση που ανταποκρίνεται πιο γρήγορα και συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και σε περιόδους αιχμής χρήσης, όταν πετάει τους άλλους έξω λόγω πολλών χρηστών.

Ποια είναι τα όρια του ChatGPT;

Όπως τονίζει το OpenAI, το ChatGPT μπορεί να σας δώσει λάθος. Μερικές φορές θα σας προειδοποιήσει μόνο του για τις δικές του ελλείψεις. Οι απαντήσεις του ChatGPT μπορεί να φαίνονται έγκυρες, αλλά είναι λανθασμένες.

«Αν κάνετε μια πολύ καλά δομημένη ερώτηση, με την πρόθεση να σας δώσει τη σωστή απάντηση, πιθανότατα θα λάβετε τη σωστή απάντηση», είπε ο Mike Krause, διευθυντής επιστήμης δεδομένων σε μια διαφορετική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, την Beyond Limits. Το περιοδικό Science απαγόρευσε το ChatGPT τον Ιανουάριο. «Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να είναι συγγραφέας. Μια παραβίαση αυτών των πολιτικών θα συνιστά επιστημονική ανάρμοστη συμπεριφορά που δεν διαφέρει από αλλοιωμένες εικόνες ή λογοκλοπή υπαρχόντων έργων», δήλωσε ο αρχισυντάκτης H. Holden Thorp.

Τι είναι εκτός ορίων;

Το ChatGPT έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει «ακατάλληλα» αιτήματα, μια συμπεριφορά που συνάδει με την αποστολή του OpenAI «να διασφαλίσει ότι η τεχνητή γενική νοημοσύνη ωφελεί όλη την ανθρωπότητα». Αν ρωτήσετε το ίδιο το ChatGPT τι είναι εκτός ορίων, θα σας πει: τυχόν ερωτήσεις «που εισάγουν διακρίσεις, προσβλητικές ή ακατάλληλες. Σε αυτές περιλαμβάνονται ερωτήσεις που είναι ρατσιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές ή με άλλο τρόπο που εισάγουν διακρίσεις ή μίσος». Το να του ζητάτε να συμμετέχει σε παράνομες δραστηριότητες είναι επίσης ένα όχι.

Είναι αυτό καλύτερο από την αναζήτηση Google;

Το να κάνετε μια ερώτηση σε έναν υπολογιστή και να λάβετε μια απάντηση είναι χρήσιμο και συχνά το ChatGPT απαντάει. Η Google σας παρέχει συχνά τις προτεινόμενες απαντήσεις σε ερωτήσεις και συνδέσμους σε ιστότοπους που πιστεύει ότι θα είναι σχετικοί. Συχνά οι απαντήσεις του ChatGPT ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που προτείνει η Google, επομένως είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι το GPT-3 είναι αντίπαλος.

Αλλά θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν εμπιστευτείτε το ChatGPT. Όπως και όταν χρησιμοποιείτε το Google και άλλες πηγές πληροφοριών όπως η Wikipedia, είναι βέλτιστη πρακτική να επαληθεύετε πληροφορίες από αρχικές πηγές πριν βασιστείτε σε αυτές.

Η Google είναι πρόθυμη να διαφημίσει τη βαθιά της τεχνογνωσία στην τεχνητή νοημοσύνη, το ChatGPT πυροδότησε μια έκτακτη ανάγκη εντός της Google, σύμφωνα με τους New York Times, και προσέλκυσε τους συνιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν ξανά στην ενεργό δουλειά. Η Microsoft θα μπορούσε να δημιουργήσει το ChatGPT στην αντίπαλη μηχανή αναζήτησης Bing. Είναι σαφές ότι το ChatGPT και άλλα εργαλεία όπως αυτό έχουν να παίξουν κάποιο ρόλο όταν αναζητούμε πληροφορίες. Έτσι, το ChatGPT, αν και ατελές, δείχνει αναμφίβολα το δρόμο προς το τεχνολογικό μας μέλλον.

Πηγή: cnet.com

In this article

Join the Conversation