Aνάπλαση και ανάδειξη της ιστορικής Βρύσης του Ελευθεροχωρίου

Την Παρασκευή ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Σουλίου και της Δημοτικής Κοινότητας Παραμυθιάς, συναντήθηκαν στη Βρύση του Ελευθεροχωρίου:Κλιμάκιο της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποτελούμενο από τους Παπαϊωάννου Δήμητρα  αρχαιολόγο,...

Την Παρασκευή ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Σουλίου και της Δημοτικής Κοινότητας Παραμυθιάς, συναντήθηκαν στη Βρύση του Ελευθεροχωρίου:
Κλιμάκιο της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποτελούμενο από τους Παπαϊωάννου Δήμητρα  αρχαιολόγο, Μπαϊκούση Δήμητρα αρχιτέκτονα, Ανδρίτσο Κοσμά αγρονόμο – τοπογράφο, Σφυρίδη Γιάννη συντηρητή, Τσίπη Χρήστο αρχαιοφύλακα, και Κούτσικο Γιώργο οδηγό. Παρών εκ μέρους της Δημοτικής Κοινότητας Παραμυθιάς ήταν ο Πρόεδρος Παντελής Χαράλαμπος αρχαιολόγος – ιστορικός, από το Δήμο Σουλίου ο Ντούμας Άγγελος αγρονόμος – τοπογράφος, ενώ σημαντικές πληροφορίες και βοήθεια προσέφερε και ο τοπογράφος Παππάς Γιώργος.

Ο σκοπός της συνάντησης στην παλαιά Βρύση στο Ελευθεροχώρι και στον παρακείμενο παλαιοχριστιανικό οικισμό, αφορούσε επιτόπια εξέταση της υπάρχουσας κατάστασης και υποδείξεις – προτάσεις για τη σύνταξη μελέτης σχετικά με την ανάπλαση και ανάδειξη του μνημείου, με δεδομένη και την ίδρυση των ΣΕΑ στην περιοχή.

Συζητήθηκαν πιθανές ήπιες παρεμβάσεις στο μνημείο και πάντα μέσα στα αυστηρά πλαίσια των υποδείξεων της 8ης ΕΒΑ, για τη σύνταξη της μελέτης. Το βήμα αυτό αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη, που αφενός αποδεικνύει την αγαστή και αρμονική συνεργασία των φορέων, αφετέρου το ενδιαφέρον που υπάρχει για την προστασία και διατήρηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει ο ηλεκτροφωτισμός στον πύργο Κούλια στην Παραμυθιά.

In this article

Join the Conversation