Οκτώ γυναίκες για τον «Καλλικράτη

Συντάκτης: Μαρια Δεληθαναση – Εφημερίδα Καθημερινή Τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του «Καλλικράτη» ξεδιπλώθηκαν χθες το μεσημέρι από τις οκτώ δημαρχίνες της χώρας στην πρόσκληση που τους...

Συντάκτης: Μαρια Δεληθαναση – Εφημερίδα Καθημερινή

Τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του «Καλλικράτη» ξεδιπλώθηκαν χθες το μεσημέρι από τις οκτώ δημαρχίνες της χώρας στην πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών. Παραλήπτης των ευθαρσών παρατηρήσεων, η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη και παρούσα η γ. γ. Ισότητας Φύλων κ. Μαρία Στρατηγάκη.

Οι οκτώ κυρίες που εξελέγησαν στους δήμους Αγ. Δημητρίου, Ν. Φιλαδέλφειας/Ν. Χαλκηδόνας, Εορδαίας Πτολεμαΐδας, Ρήγα Φεραίου, Σουλίου, Βοΐου Κοζάνης, Βέροιας και Φαιστού μίλησαν για τα σοβαρά προβλήματα πόρων και προσωπικού που αντιμετωπίζουν, την αδυναμία να αξιοποιηθούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ λόγω έλλειψης επιστημονικού δυναμικού, την αδυναμία υλοποίησης πολιτικών εξαιτίας του διοικητικού βάρους του «Καλλικράτη» που είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικός.

Οι υπηρεσίες αδυνατούν να κατανοήσουν τις νέες αρμοδιότητες, διότι χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό που δεν υπάρχει. Οι μετατάξεις παραμένουν ακόμη αιτούμενες, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι. Δήμοι και σχολεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καύσιμα τον επόμενο χειμώνα, αφού απαιτείται διεθνής διαγωνισμός. Πράσινο και καθαριότητα απειλούνται, αφού δεν υπάρχουν υπάλληλοι.

Οι κυρίες επισήμαναν ότι πίστεψαν στον Καλλικράτη ως τον νόμο της αποκέντρωσης. Ομως, κέντρο λήψης αποφάσεων παραμένει η Αθήνα που κλείνει σχολεία και άλλες υπηρεσίες – κέντρα υγείας, εφορίες κ. ά. Ατομα με ειδικές ανάγκες που εργάζονταν σε υπηρεσίες των δήμων και είχαν γίνει χρήσιμα στην οικογένειά τους, τώρα πετάγονται στον δρόμο. Οπως εύστοχα επισήμανε δήμαρχος: «Είμαστε το οικονομικό ανάχωμα του κράτους προς τον πολίτη. Και δεν μας ενημερώνετε για ό, τι αποφασίζετε. Πώς θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα διαφορετικό κοινωνικό όραμα;».

 

Update: Η κ. Μπραϊμη- Μπότση τόνισε ότι «η εφαρμογή του Καλλικράτη έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Συγχρόνως, δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν μπορούν να ασκηθούν οι αρμοδιότητες διότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο δυναμικό. Δεν έχει βγει ακόμη η εγκύκλιος για τις μετατάξεις». Και συμπλήρωσε αναφερόμενη στις ιδιαιτερότητες του ορεινού Σουλίου: «Έχουμε κτηνοτροφία χωρίς κτηνιάτρους και γεωπόνους. Έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς βρεφονηπιοκόμους. Έγιναν συγχωνεύσεις σχολείων και τα παιδιά δυσκολεύονται να πάνε στο σχολείο».

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!