Από την ημερίδα του Συλλόγου Βλάχων Θεσπρωτίας για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό

.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας οργάνωσε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου ημερίδα με θέμα «ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ», όπου αναδείχτηκε η ταυτότητα, η ιστορία, το γλωσσικό ιδίωμα και η διαχρονική προσφορά των βλάχων σε πολλούς και σημαντικούς τομείς του Έθνους.

Από τα σημαντικά, που ειπώθηκαν ήταν η καταγραφή των προφορικών ελληνοβλάχικων ιδιωμάτων, που είναι περισσότερα του ενός, χρησιμοποιώντας λέξεις της ελληνικής γλώσσας και όχι εγγραμματισμό της λατινικής γραφής.

Διευκρινίστηκε ότι το κουτσοβλάχικο ζήτημα, που δημιούργησε η ρουμανική προπαγάνδα για να καταδείξει, με ανιστόρητο φυσικά τρόπο, ότι οι οι βλαχόφωνοι της Ελλάδας δεν είναι Έλληνες, αλλά Ρουμάνοι.

Στην ενδιαφέρουσα και με χρήσιμα και ουσιαστικά συμπεράσματα ημερίδα μίλησαν:

Ο ομ. Καθηγητής ΑΠΘ Μιχαήλ Τρίτος, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά και εμπεριστατωμένα με το θέμα των Βλάχων και το έχει αναδείξει όχι μόνο πανελληνίως, αλλά και διεθνώς, με θέμα: «Η προσφορά των βλαχοφώνων στην Επανάσταση του 1821». Αναφέρθηκε στους αγώνες για την παλιγγενεσία, αλλά και στην σημαντική συμβολή των βλαχόφωνων Ελλήνων στην ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους.

Ο επί χρόνια δραστήριος και αποτελεσματικός πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.Β. και Π.Β.Α. Μιχαήλ Μαγειρίας, που δίνει ζωντάνια, πνοή και όραμα στο βλάχικο στοιχείο μίλησε με θέμα: «Η ΠΟΠΣ Βλάχων και η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία». Επεσήμανε το σημαντικό έργο, που επιτελούν οι δύο αυτοί συλλογικοί φορείς των βλαχόφωνων Ελλήνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν βλαχόφωνοι ελληνικής καταγωγής.

Τέλος, ο πρώην υφυπουργός Αντώνιος Μπέζας, μελετητής και γνώστης και αυτός της βλάχικης παρουσίας, πορείας και αυτοσυνειδησίας στην Ελλάδα, με θέμα: «Η πολιτική πλευρά του βλάχικου ζητήματος», όπου επεσήμανε τα προβλήματα, όχι πραγματικά, αλλά τεχνητά, που κάποιοι επιχείρησαν και επιχειρούν να δημιουργήσουν επί του θέματος.

Μεταξύ άλλων χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι οποίοι σημείωσαν την αξία του βλάχικου στοιχείου.

Η.Μ.In this article

Join the Conversation