Εξερευνήστε την Ήπειρο μέσα απο τα μάτια της Αρετής-Μυρτώ Λάμπρη και του Epirus Explorer

Συνέντευξη στο It’s Possible

Ξέρει καλά την περιοχή και αποφάσισε να την προβάλλει μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Η Αρετή-Μυρτώ Λάμπρη έφτιαξε το Epirus Explorer και -όπως μαρτυρά το όνομα του- είναι ένα website μέσα από τον οποίο μπορείς να εξερευνήσεις κάθε γωνιά της Ηπείρου. Μέσα από πολλές φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες.

«Νιώθω περήφανη για το υλικό που υπάρχει γιατί προβάλλουμε όχι μόνο τους γνωστούς προορισμούς, αλλά και τους άγνωστους, τα “κρυμμένα διαμάντια”, που συχνά παραβλέπονται. Επί του παρόντος, βρισκόμαστε στη διαδικασία εμπλουτισμού του περιεχομένου σκοπεύοντας να αναδείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χωριά και σημεία ενδιαφέροντος» εξηγεί η ίδια στο It’s Possible.

Και συμπληρώνει: «Παρέχουμε επίσης ιστορικά στοιχεία που προσθέτουν στην εμπειρία της εξερεύνησης της Ηπείρου, ενώ οι πληροφορίες παρουσιάζονται τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά».

Η δημιουργός του site μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσεις και να «τρέξεις» ένα τέτοιο travel project, ενώ παραθέτει και τις δικές τις ταξιδιωτικές προτάσεις για όποιον αποφασίσει να επισκεφτεί την Ήπειρο για πρώτη φορά.

Με τι ασχολείστε επαγγελματικά και πως προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε ένα site αποκλειστικά για την περιοχή της Ηπείρου;

Μεγαλώνοντας περιτριγυρισμένη από τη φυσική ομορφιά και τα μαγευτικά βουνά της Ηπείρου, ανέπτυξα μια βαθιά αγάπη για την περιοχή. Κάθε φορά που περιπλανιέμαι στα γραφικά της τοπία, με συνεπαίρνει η μοναδική γοητεία που έχει. Φεύγοντας λοιπόν για τις σπουδές μου και έπειτα για την εργασία μου δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ένιωθα ένα κενό καθώς βρισκόμουν χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο που αγαπούσα. Σε μία από τις επισκέψεις μου, η μητέρα μου μου έδειξε μία πολύ μεγάλη συλλογή υπέροχων φωτογραφιών που είχε τραβήξει από πάρα πολλές γωνιές της Ηπείρου. Εκείνη ήταν και η στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα του Epirus Explorer.

Ως επαγγελματίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ και στον τουρισμό, συνειδητοποίησα ότι είχα μία μοναδική δυνατότητα: Να εκμεταλλευτώ τις γνώσεις που απέκτησα μέσα από την επαγγελματική μου πορεία και να δημιουργήσω ένα website που θα προβάλλει τη μαγεία της Ηπείρου σε ένα παγκόσμιο κοινό. Με τη βοήθεια του ταλέντου της μητέρας μου και την αγάπη της για την φωτογραφία, δώσαμε ζωή σε αυτό το όραμα, παρέχοντας στους επισκέπτες ένα οπτικό ταξίδι στις μαγευτικές τοποθεσίες της περιοχής. Στόχος μου είναι να εμπνεύσω και να ενημερώσω τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τη φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό της Ηπείρου.

Τι θα δει κάποιος μπαίνοντας σήμερα στο site σας;

Αν μπει σήμερα κάποιος στην ιστοσελίδα, θα βρει μία γκάμα άρθρων για διάφορα χωριά, μοναστήρια και σημεία ενδιαφέροντος. Θεωρώ ότι αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η πλούσια συλλογή φωτογραφιών που επιτρέπει στους επισκέπτες να βυθιστούν στην εκπληκτική ομορφιά της περιοχής. Παρέχουμε επίσης ιστορικά στοιχεία που προσθέτουν στην εμπειρία της εξερεύνησης της Ηπείρου, ενώ οι πληροφορίες παρουσιάζονται τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά.

Νιώθω περήφανη για το υλικό που υπάρχει γιατί προβάλλουμε όχι μόνο τους γνωστούς προορισμούς, αλλά και τους άγνωστους, τα “κρυμμένα διαμάντια”, που συχνά παραβλέπονται.

Επί του παρόντος, βρισκόμαστε στη διαδικασία εμπλουτισμού του περιεχομένου σκοπεύοντας να αναδείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χωριά και σημεία ενδιαφέροντος. Όπως μπορείτε να φανταστείτε το έργο απαιτεί χρόνο και η πορεία που έχουμε να διανύσουμε είναι ακόμη μεγάλη. Στο μέλλον, σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε το περιεχόμενό μας ώστε να περιλαμβάνει πληροφορίες για τοπικά φαγητά και δραστηριότητες, βοηθώντας τους επισκέπτες αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν μια πραγματικά ολοκληρωμένη και μοναδική εμπειρία κατά την εξερεύνηση της Ηπείρου.

Μάλιστα, όπως σημειώνετε, το Epirus Explorer δεν χρηματοδοτείται από καμία πηγή και στηρίζεται σε προσωπικούς κόπους, κεφάλαια και αγάπη για την ‘Ήπειρο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος ένα τέτοιο project μόνος του; Χρειάζεται μεγάλα κεφάλαια, πολυπληθή ομάδα ή τεράστια γραφεία;

Ένα project όπως το Epirus Explorer είναι πολυδιάστατο, αλλά όχι αδύνατο. Στη δική μου περίπτωση υπήρχε ένα προβάδισμα καθώς μου ήταν εύκολο να δημιουργήσω την ιστοσελίδα λόγω της επαγγελματικής μου εμπειρίας. Επίσης, η μητέρα μου μου παρείχε ένα μεγάλο αρχείο φωτογραφιών υψηλής ποιότητας και στην πορεία έλαβα πολύτιμη βοήθεια και καταιγισμό ιδεών από τον σύντροφο μου, Παναγιώτη, ο οποίος μοιράζεται το ίδιο πάθος για την περιοχή. Αυτό που κατάλαβα μέσα από την εμπειρία μου είναι πως αν είστε πραγματικά παθιασμένοι με κάτι και το υποστηρίζετε ανοιχτά, θα βρείτε άτομα που μοιράζονται το πάθος σας και που μπορούν να προσθέσουν στο ταξίδι σας και να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

Δεν μπορώ βέβαια να παραλείψω το γεγονός ότι για την ενασχόληση σε ένα τέτοιο έργο υπήρξαν κάποια σημαντικά πρώτα έξοδα όπως για παράδειγμα ο φωτογραφικός εξοπλισμός ή ακόμη και οι βενζίνες. Αν υπήρχαν συνθήκες χρηματοδότησης σίγουρα η υλοποίηση του έργου θα ήταν πιο εύκολη και άμεση. Στη δική μου περίπτωση, δεδομένου ότι το project με γεμίζει τόσο πολύ που αυτόματα γίνεται και η διασκέδασή μου, έχει γίνει η προτεραιότητά μου όσον αφορά τη διάθεση του χρηματικού ποσού που μπορώ να εξοικονομήσω από την εργασία μου.

Τέλος, θέλω να εστιάσω στο ότι νιώθω πως υπάρχει πολύς χώρος ακόμα στην δημιουργία περιεχομένου καθώς υπάρχουν πολλές ιστορίες να που αξίζει να ειπωθούν. Στο τέλος της ημέρας η επιμονή και η αποφασιστικότητα είναι πιο σημαντικά από μια μεγάλη ομάδα ή φανταχτερά γραφεία.

Πόσες ώρες αφιερώνετε ανά εβδομάδα ή ανά ημέρα για να παραχθεί όλο αυτό το περιεχόμενο; Και πως είναι η γενικότερη καθημερινότητα σας «τρέχοντας» ένα τέτοιο project.

Η παραγωγή περιεχομένου για το Epirus Explorer είναι μια διαδικασία που απαιτεί σημαντικό χρόνο και προσπάθεια. Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά το project, αφιέρωνα πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα μετά από την κανονική μου δουλειά. Καθώς αποκτώ περισσότερη εμπειρία και το όραμα για το project γίνεται πιο ξεκάθαρο, ταυτόχρονα γίνομαι και εγώ πιο παραγωγική και μπορώ να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στη δημιουργική πλευρά των πραγμάτων όπως η αναζήτηση ιδεών και η εξερεύνηση τοποθεσιών.

Μια τυπική εβδομάδα, αφιερώνω από 5 έως 15 ώρες ανάλογα με τους στόχους και τις προτεραιότητες. Μερικές εβδομάδες απαιτούν περισσότερη δουλειά, ειδικά αν σχεδιάζουμε ένα μεγάλο ταξίδι, αν προσθέτουμε πολύ νέο περιεχόμενο ή αν παρακολουθώ κάποιο μάθημα για να βελτιώσω τις δεξιότητες μου, ενώ άλλες εβδομάδες μπορεί να είναι πιο ήσυχες.

Παρά τις προκλήσεις και τη σκληρή δουλειά που συνεπάγεται η εκτέλεση ενός τέτοιου έργου, είναι επίσης απίστευτα ανταποδοτικό. Εκείνες οι στιγμές που είμαι έξω στη φύση στα βουνά της Ηπείρου και πετάω το drone μου για να τραβήξω πλάνα μου δίνουν ένα τέτοιο αίσθημα πληρότητας που μου είναι δύσκολο να βρω κάπου αλλού.

Φυσικά, υπάρχουν και οι βαρετές εργασίες και οι στιγμές κούρασης, αλλά συνολικά, το έργο είναι ένα project αγάπης για το οποίο είμαι παθιασμένη και έχω επενδύσει αρκετά.

Ποια είναι τα top-3 μέρη που θα προτείνατε να δει κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά στην Ήπειρο;

Νομίζω ότι μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο μου είναι να προτείνω μόνο 3 μέρη οπότε επιτρέψτε μου να ξεφύγω λιγάκι και να προτείνω 3 διαφορετικές εκδρομές για όποιον επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ήπειρο.

Η πρώτη εκδρομή και ιδιαίτερα αγαπημένη μου είναι μία επίσκεψη στα Τζουμέρκα και συγκεκριμένα στο Βουργαρέλι, το ρέμα Μαρκς, τα Θεοδώριανα και τους καταρράκτες της Σούδας, έξω από τα Θεοδώριανα.

Η δεύτερη εκδρομή είναι φυσικά μία επίσκεψη στα γνωστά Ζαγοροχώρια. Προτείνω μία επίσκεψη στην Αρίστη, και τα πανέμορφα Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις Κολυμπήθρες που βρίσκονται ανάμεσα από το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο και οπωσδήποτε τη χαράδρα του Βίκου.

Τέλος, για όσους αγαπούν τη θάλασσα, η Πάργα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ο παραλιακός δρόμος με τις καφετέριες, τα γραφικά στενά δρομάκια με τα μαγαζιά και η όμορφη θέα στο Ιόνιο πέλαγος θα αφήσει στους επισκέπτες αξέχαστες αναμνήσεις.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά καταπληκτικά μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε στην Ήπειρο, αλλά πιστεύω ότι προσφέρουν ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για όποιον θέλει να εξερευνήσει την περιοχή για πρώτη φορά.In this article

Join the Conversation