O τουρισμός σε πρώτο πλάνο

Το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμων δράσεων για την στήριξη του Τουρισμού στην Ήπειρο, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.Το πρόγραμμα ανέλυσε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού,...

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης, συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στα χρονικά πλαίσια που έχει θέσει ο «Καλλικράτης». «Για τη φετινή χρονιά- πρόσθεσε – ενεργήσαμε γρήγορα και αποτελεσματικά και προτείνουμε αυτό το Σχέδιο Βραχυπρόθεσμων Δράσεων, όπως προέκυψε από τις κατά περιφερειακή ενότητα συσκέψεις με τους φορείς του τουρισμού, το οποίο στοχεύει ακριβώς στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της τουριστικής σαιζόν που είναι προ των πυλών, αλλά και των ευκαιριών που θα δημιουργήσει η τουριστική περίοδος»

Συνολική πρόταση για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου κατέθεσε η παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Αρβανίτης, ως ειδικός εισηγητής της παράταξης στη συνεδρίαση της 1 Ιουνίου, κατέθεσαν κείμενο με τις θέσεις του συνδυασμού για το σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου αναφέροντας :

«Θεωρούμε ότι έπρεπε να ξεκινήσει η συζήτηση πρώτα για τον τουριστικό σχεδιασμό και αφού συμφωνηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους φορείς της Ηπείρου να ακολουθήσει ο σχεδιασμός της τουριστικής προβολής και των βραχυπρόθεσμων δράσεων και όχι ανάποδα σαν τον κάβουρα. Η αντιμετώπιση του τουρισμού από τη διοίκηση της Περιφέρειας δεν πρέπει να εξετάζεται πρόχειρα και αποσπασματικά, όπως εξ άλλου και όλα τα θέματα ανάπτυξης της Ηπείρου.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με βάση τις αρμοδιότητες που της έχουν δοθεί με το νόμο του Καλλικράτη, οφείλει να προβεί :
1. Στην κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου για το τουριστικό προϊόν και το μάρκετινγκ που θα οριστικοποιείται με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τους δήμους της Περιφέρειας, Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη είναι το μοντέλο που ταιριάζει στην Ήπειρο.
2. Στην ανάληψη πρωτοβουλίας για πιθανό χαρακτηρισμό και οριοθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.ο.Τ.Α.) με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα καθορίσει η Περιφέρεια, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου χωροταξικού πλαισίου για την τουριστική δραστηριότητα.
3. Στην κατάρτιση και εφαρμογή, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών προγραμμάτων, επιχειρησιακού σχεδίου 10ετούς ορίζοντα για την αναβάθμιση του τουρισμού της Ηπείρου.»

Επίσης, ο κ. Κώστας Αρβανίτης, τόνισε την ανάγκη η Περιφέρεια να αναλάβει με τη συνεργασία όλων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων τη διαχείριση του τουριστικού προορισμού «ΗΠΕΙΡΟΣ», ορίζοντας για το σκοπό αυτό συγκεκριμένο Φορέα Διαχείρισης Προορισμού (π.χ. μια κοινοπραξία αναπτυξιακών εργαλείων φορέων του τουρισμού και ΕΟΤ). Επίσης ανέφερε ότι «τώρα είναι η ώρα της Ηπείρου» και οφείλει η Περιφέρεια να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της Ηπείρου για να γίνει πράξη το όραμα: Τουρισμός υψηλής στάθμης όλο το χρόνο, σε όλη την Ήπειρο και από όλο τον κόσμο.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί έμφαση σε δυο προτεραιότητες: την ταυτότητα και την ποιότητα.
Επαναδιατύπωσε τη θέση της παράταξης για το «Ηπειρώτικο καλάθι των προϊόντων και υπηρεσιών», μέρος του οποίου πρέπει να είναι και οι τουριστικές υπηρεσίες όπως και το «Ηπειρώτικο τραπέζι».

«Οφείλουμε», τονίστηκε, «να σχεδιάσουμε έξυπνες και στοχευμένες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ή επαρκώς ευέλικτες για να αξιοποιηθούν με την συνεργασία της και ήδη καταθέσαμε προτάσεις για πρόγραμμα Ηπειρωτικών εμπειριών και πρόγραμμα Ήπειρος – σταυροδρόμι πολιτισμών».
Για την τουριστική προβολή, τονίστηκε πως «τη βλέπουμε ως στοιχείο της διαχείρισης του τουριστικού προορισμού ώστε η Περιφέρεια να προσδιορίσει στο πλαίσιο αυτό τη στόχευση της τουριστικής προβολής (τουριστικό marketing).

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να καθοριστούν :
Ποιες είναι οι αγορές που στοχεύονται ιδιαίτερα και ποιες είναι οι ομάδες – στόχοι επισκεπτών
Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα της τουριστικής προβολής της Ηπείρου που προωθεί η Περιφέρεια
Με ποιους τρόπους συνδυάζεται η τουριστική δραστηριότητα με τα Ηπειρωτικά προϊόντα

Ο κ. Βαγγέλης Αργύρης, ανέφερε χαρακτηριστικά : «Σήμερα 1 Ιουνίου να συζητάμε αποσπασματικά για τις βραχυπρόθεσμες ενέργειες τουριστικής προβολής για το 2011 με δεδομένο ότι οι επισκέπτες στην πλειοψηφία τους έχουν ήδη προγραμματίσει για τον προορισμό των διακοπών τους, είναι εκτός χρόνου» Επίσης τόνισε τη φανερή μη αξιοποίηση των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας στον τουριστικό σχεδιασμό και έκλεισε λέγοντας «Τα πράγματα για μας είναι ξεκάθαρα : Η αιρετή Περιφέρεια πρέπει να προβάλλει, στοχευμένα και ολοκληρωμένα τον τουριστικό προορισμό της Ηπείρου, ο οποίος συνδυασμένος με την υψηλή στάθμη υπηρεσιών Υγείας μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της Ηπείρου»

In this article

Join the Conversation