Γαρδίκι | Μνημείο πεσόντων και Αγνοουμένων Ελλαδιτών και Κυπρίων κατά την εισβολή του 74

Πρις τιμή των: Παυλου Κελεση απο το Σουλι και Ευάγγελου Κωνσταντίνου απο τον Μανδρότοπο.

Με απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου , εγκρίνει την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Ελλαδιτών και Κυπρίων κατά την εισβολή του 1974 στην πλατεία  Γαρδικίου.

Αναμεσα τους και οι Παυλος Κελεσης απο το Σουλι και ο Ευάγγελος Κωνσταντίνου απο τον Μανδρότοπο.

Σύμφωνα με την εισήγηση:

Κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το καλοκαίρι του έτους 1974 πολέμησαν και θυσιάστηκαν υπέρ της πατρίδας και δύο συμπατριώτες μας . Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους :

1) Κελεση Παύλο του Κωνσταντίνου. Στρατιώτης ( Π.Ζ) , ο οποίος γεννήθηκε στον Αυλοτοπο Σουλίου Θεσπρωτίας το 1953 και υπηρέτησε στην ΕΛΔΥΚ / 4ος λόχος. Φονεύθηκε από ρουκέτα εχθρικού αεροσκάφους εντός του πολυβολείου του, στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, κατά την διάρκεια αμυντικού αγώνα της μονάδας του στις 16 Αυγούστου 1974

2) Κωνσταντίνου Ευάγγελο του Μιχαήλ, ο οποίος γεννήθηκε στον Μανδρότοπο το έτος 1953 και υπηρέτησε ως Στρατιώτης ( Π.Ζ.), . ΕΛΔΥΚ 2ος λόχος , μαχόμενος εναντίον των Τούρκων στην θέση ” προμάχων” του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ , στην Λευκωσία Κύπρου στις 16 Αυγούστου 1974 και είναι έκτοτε αγνοούμενος. Από τότε πέρασαν σχεδόν 49 χρόνια , χωρίς δυστυχώς να έχει καταγραφεί στην τοπική κοινωνία μας, το ιστορικό αυτό γεγονός και χωρίς βεβαίως να έχει αποδοθεί η ελάχιστη τιμή που οφείλεται στην μνήμη των δύο συμπατριωτών μας.

Αναγνωρίζoντας τη θυσία των δύο συμπατριωτών μας, προτείνεται να ανεγερθεί μνημείο, ως απόδοση τιμής στη μνήμη τους στην πλατεία της Σ.Κ. Γαρδικίου .

Επίσης, να διερευνηθεί και να εξεταστεί η δυνατότητα τυχόν ονοματοδοσίας σε δρόμους του Δήμου ή και η καθιέρωση της 16ης Αυγούστου ως ημέρας μνήμης, για την οποία καθιέρωση απαιτείται ,μεταξύ άλλων, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας και η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.



In this article

Join the Conversation