Αύξηση των ξένων τουριστών στην Ήπειρο

Συντάκτης: Χρήστος Καζάκος Νέοι Αγώνες   Θετικά είναι τα μηνύματα για την θερινή τουριστική περίοδο στα παράλια της Ηπείρου και όχι μόνο, λόγω των ξένων επισκεπτών οι οποίοι ...

 

Η σεζόν σε προορισμούς με ξένους επισκέπτες διαρκεί 6 μήνες κι αυτό είναι το θετικό για όλους. Στόχος είναι να συνδυαστεί ο θαλάσσιος τουρισμός με τα ορεινά της Ηπείρου και ήδη πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν πακέτο και πρόγραμμα με επισκέψεις και σε ορεινούς προορισμούς, ξεναγήσεις σε μνημεία και ότι άλλο μπορεί να κρατήσει περισσότερες μέρες έναν ξένο επισκέπτη στην Ήπειρο.

Περαστικοί οι Ρώσοι, Ιταλοί, νωρίτερα φέτος, Γερμανοί, Τσέχοι, Πολωνοί, και από άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι οι εθνικότητες που θα βρεθούν στην Ήπειρο με οργανωμένα γκρουπ και όχι, όπως στο παρελθόν μεμονωμένα.

Μειώνουν έτσι το κόστος και την δική τους ταλαιπωρία και εξασφαλίζουν περισσότερες ημέρες διακοπών, με χαμηλές σχετικά τιμές.

Η μεγάλη Ρωσική αγορά, όπως σημειώνει ο κ. Ζήγος, είναι δύσκολο να προσεγγιστεί δεδομένου ότι οι Ρώσοι ζητούν ξενοδοχεία πέντε αστέρων και όλες τις ανέσεις, ωστόσο η Θεσπρωτία κυρίως αποτελεί πέρασμα για τους Ρώσους που κατευθύνονται προς Κέρκυρα και Ιταλία κι αυτό γιατί τους προσελκύει ο θρησκευτικός τουρισμός.

Μάλιστα η Μονή Γηρομερίου έχει κάνει καλή δουλειά και έχει ανεβάσει την επισκεψιμότητα Ρώσων και άλλων ορθοδόξων.

Αναμένεται πτώση στον εσωτερικό τουρισμό
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις επιχειρήσεις που δουλεύουν με Έλληνες, αφού θα περιμένουν ως την τελευταία στιγμή για να δουν αν θα καταφέρουν να έχουν πληρότητα τουλάχιστον την περίοδο αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση των μεσαίων νοικοκυριών και θα περιορίσει τις ημέρες των διακοπών και τα χρήματα που θα ξοδευτούν και ίσως κρατήσει ακόμη περισσότερους φέτος στα σπίτια τους.

Όσοι έχουν στο πελατολόγιο οικογένειες με  υψηλότερα εισοδήματα λογικά θα δουλέψουν καλύτερα και για περισσότερο διάστημα.

Πάντως οι τιμές στα καταλύματα διαμορφώνονται με βάση τα χρήματα που διαθέτει ο πελάτης και γίνονται πολλά «παζάρια», γεγονός που κρατά στα περσινά τουλάχιστον επίπεδα το κόστος, ανάλογα και με τις μέρες διαμονής.

Σύμφωνα με τον κ. Ζήγο πλέον η …λογική του δωματίου χωρίς καμιά άλλη παροχή, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και επιβιώνουν μόνο οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τουλάχιστον πρωινό ή και μεσημεριανό στους πελάτες τους και όχι απλά ένα κρεβάτι.

«Όσοι μερίμνησαν και οργανώθηκαν σωστά και ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών, θα διατηρήσουν ευκολότερα τις επιχειρήσεις τους», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων.

Υπάρχουν βέβαια στον κλάδο και εκείνοι που διατηρούν δωμάτια και ξενώνες ως δεύτερη απασχόληση και δουλεύουν με περαστικούς ή Σαββατοκύριακα και την περίοδο αιχμής, όμως ο κύριος όγκος είναι οι αποκλειστικά ασχολούμενοι με τον τουρισμό και οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, επενδύοντας γύρω από τις επιχειρήσεις τους και προσφέροντας εναλλακτικές δράσεις στον πελάτη τους.

Κίνηση και από το λιμάνι Ηγουμενίτσας. Αν και ο στόχος για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι οι περισσότερες διανυκτερεύσεις και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, χρήματα αφήνουν και οι διερχόμενοι ή οι ημερήσιοι επισκέπτες στις παραλίες της Ηπείρου. Ιδιαίτερα στη Θεσπρωτία με τη αυξημένη κίνηση στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, δουλεύουν πολλές επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία, ενώ με την Εγνατία οι αφίξεις για ημερήσιες αποδράσεις είναι εύκολες για τους Βορειοελλαδίτες.

Μαζί με τους Γιαννιώτες και άλλους …ορεινούς Ηπειρώτες οι οποίοι κατευθύνονται στις παραλίες, αποτελούν όλοι καλοδεχούμενους επισκέπτες, αφού χρήματα ξοδεύουν και στηρίζουν πολλές επιχειρήσεις. Πάντως οι τιμές σε καταστήματα εστίασης ή στις παραλίες για να νοικιάσει κάποιος μια ομπρέλα ή ξαπλώστρα παραμένουν…τσιμπημένες

Ως προς την κρουαζιέρα δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι φέτος, από τις προσπάθειες του ΟΛΗΓ, μετά την άφιξη ενός προ μηνών και τούτο, γιατί χρειάζεται και η κατάλληλή υποδομή. Με την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης των έργων στο λιμάνι θα υπάρξει και προβλήτα για να «δένουν» κρουαζιερόπλοια και τερματικός σταθμός.

Η εικόνα δωματίων και κλινών σε καταλύματα και ξενώνες

Η ευρύτερη περιοχή της Πάργας, όπως είναι φυσικό,  διαθέτει τα περισσότερα δωμάτια και κλίνες σε όλη την Ήπειρο με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Τουριστικών και Αγροτουριστικών Καταλυμάτων.

Η Πάργα με βάση τις επιχειρήσεις που είναι μέλη της Ομοσπονδίας διαθέτει 290 μονάδες, μικρές ή μεγαλύτερες με 2.800 δωμάτια και 5.600 κλίνες.

Η Θεσπρωτία με 300 επιχειρήσεις, διαθέτει 1.900 δωμάτια και 3.300 κλίνες.

Ακολουθεί ο νομός Ιωαννίνων με 190 μονάδες, 1.140 δωμάτια και 2.300 κλίνες. Τέλος η Άρτα μόλις 18 επιχειρήσεις με 110 δωμάτια και 250 κλίνες.

Εξυπακούεται ότι δεν αφορούν ξενοδοχεία αυτά τα στοιχεία, αλλά μόνο ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες και αγροτουριστικά καταλύματα.

In this article

Join the Conversation