«Ο Μάρκο Μπότσαρης αφηγείται» | Το νέο βιβίο για τον Ήρωα του Σουλίου απο τον Γρηγόρη Κοσσυβάκη

Η δράση του κατά τα προηγούμενα από την Επανάσταση χρόνια

Για τον πασίγνωστο ήρωα του 1821 Μάρκο Μπότσαρη από το Σούλι γνωρίζουμε αρκετά πράγματα σχετικά με τη δράση του κατά τα χρόνια της Επανάστασης και τον ηρωικό θάνατό του στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου στις 8/9 Αυγούστου 1823. Σχετικά όμως με τη δράση του κατά τα προηγούμενα από την Επανάσταση χρόνια δεν έχουν γραφτεί πολλά πράγματα.

Το κενό αυτό στην ιστοριογραφία για τη ζωή του Μάρκου Μπότσαρη έρχεται να αναπληρώσει η εξαιρετική ιστορική μονογραφία του Γρηγόρη Νικηφ. Κοσσυβάκη, αποφοίτου της Νομικής Σχολής Αθηνών με ιστορικά ενδιαφέροντα και σημαντική σχετική με την Ελληνική Ιστορία βιβλιογραφική παραγωγή. Ο Γρηγόρης Νικηφ. Κοσσυβάκης αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ανέπτυξε μεγάλη αντιδικτατορική δράση κατά τα χρόνια της Χούντας.

Το βιβλίο ξεκινά με τον πρόλογο του φιλολόγου, βυζαντινολόγου και συγγραφέα Ηλία Μπάκου, που αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο συγγραφέας επέλεξε να ασχοληθεί με την προσωπικότητα του Μάρκου Μπότσαρη. Πρώτον, διότι ο ήρωας αυτός υπήρξε πραγματικά μία μοναδική φυσιογνωμία και ένας πανάξιος εκπρόσωπος της πολύπαθης γης του Σουλίου. Δεύτερον, επειδή υπάρχει η βαριά και ένδοξη οικογενειακή του καταγωγή-κληρονομιά των Κοσσυβακαίων, σε συνδυασμό με τη διάθεση και την έφεση του συγγραφέα στην ιστορική έρευνα. Και τέλος, εκτός από τη συγγενική σχέση Μποτσαραίων και Κοσσυβακαίων, σημαντική ήταν και η ανεύρεση της επιστολής της «Σωτήραινας», της αδελφής του Μάρκου Μπότσαρη, η οποία δεν ήταν άλλη από τη μικρούλα Μάρω Μπότσαρη που διασώθηκε από τη σφαγή του Σέλτσου.

Ακλουθεί μία εισαγωγή από τον ίδιο τον συγγραφέα, στην οποία καταθέτει ορισμένες προσωπικές αναμνήσεις του από το χωριό του, τη Μεγαλόχαρη Άρτας, καθώς και τη σχέση του με τον ιστορικό Σαράντο Καργάκο.

Έπειτα παρατίθενται τα δεκαπέντε κεφάλαια του βιβλίου, όλα γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο από τον συγγραφέα, ο οποίος μιλάει στους αναγνώστες ωσάν να είναι ο ίδιος ο Μάρκος Μπότσαρης. Και, όπως είναι λογικό, αυτή η πρωτοπρόσωπη καταγραφή της Ιστορίας από την πλευρά του ίδιου του Μάρκου προσδίδει μία καλοδεχούμενη αμεσότητα στο κείμενο. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου ο συγγραφέας απεκδύεται τον ρόλο του αφηγητή Μπότσαρη και προσθέτει ορισμένες σημειώσεις σχετικά με τα όσα προειπώθηκαν από τον Μάρκο.

Ο συγγραφέας βάζει τον Μπότσαρη να μας αφηγηθεί λεπτομερώς την καταγωγή των Μποτσαραίων, τη σχέση τους με τον Γεώργιο Καστριώτη, τον εποικισμό του Σουλίου, τη σχέση των Σουλιωτών με τους Αρβανίτες, τη δράση του Τούσια Μπότσαρη στη Ρωσία την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης και άλλα πολλά. Καταλήγει δε στους αγώνες των Σουλιωτών ενάντια στον πανίσχυρο Αλή Πασά των Ιωαννίνων και στην εκδίωξή τους από το Σούλι τα χρόνια πριν από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο συγγραφέας παρακολουθεί με κάθε λεπτομέρεια την πορεία της οπισθοχώρησής τους προς την ακτή του Ιονίου.

Στα επιλεγόμενά του στο τέλος του βιβλίου, ο συγγραφέας αναλύει τα γεγονότα σχετικά με τον Νότη Μπότσαρη και τον χαλασμό στο μοναστήρι του Σέλτσου, μας μιλάει για τη «Σωτήραινα» και για τις επόμενες γενιές των Κοσσυβακαίων και των Μποτσαραίων. Καταλήγει δε σε έναν επίλογο σχετικά με το παρόν πόνημα. Εν συνεχεία παρατίθεται η βιβλιογραφία, το Υστερόγραφο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό



In this article

Join the Conversation