Νομικό κενό μπλοκάρει την επιθυμία Ιερώνυμου να αλλάξει τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς

Η προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση έχει αφήσει την Εκκλησία της Ελλάδος νομικά ανοχύρωτη απέναντι στο φαινόμενο των γηραιών μητροπολιτών

Να εκλέξει άμεσα νέους μητροπολίτες Θεσσαλονίκης και Παραμυθίας επιθυμεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αλλά ένα νομικό πρόβλημα που δημιούργησε η προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση έχει αφήσει την Εκκλησία της Ελλάδος νομικά ανοχύρωτη απέναντι στο φαινόμενο των γηραιών μητροπολιτών που αρνούνται να εγκαταλείψουν τους θρόνους τους.

Η πρόνοια του άρθρου 34 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με το οποίο ειδική επιτροπή γνωμοδοτεί σχετικά με την ικανότητα των ιεραρχών να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους έχει ουσιαστικά καταστεί ανενεργή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info ο Αρχιεπίσκοπος πιέζει τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ιδιαίτερα τους τρεις συνοδικούς μητροπολίτες, Χίου, Λαρίσης και Φθιώτιδος που αποτελούν την επιτροπή που συστήθηκε τον προηγούμενο μήνα για να εξετάσει το θέμα των γηραιών ιεραρχών, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα εντός του καλοκαιριού ώστε στην τακτική συνεδρίαση της Ι.Σ.Ι. τον Οκτώβρη να εκλεγούν οι διάδοχοι τους.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση απαγόρευσε στους δικαστικούς να ασκούν διοικητικά καθήκοντα. Πρακτικά δηλαδή, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο οποίος σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη προεδρεύει της επιτροπής που θα διαγνώσει την αδυναμία ή μη του ιεράρχη να ασκήσει τα καθήκοντά του, δεν μπορεί πλέον εκ του Συντάγματος όχι απλά να προεδρεύσει αλλά ούτε καν να μετέχει.

Ουσιαστικά δηλαδή αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος για να αντικατασταθεί ένας μητροπολίτης που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να διοικήσει την Μητρόπολή του είναι η πειθώς. Να πεισθεί, δηλαδή, να παραιτηθεί οικειοθελώς.

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info αναφέρουν πως ήδη αναζητείται η νομική φόρμουλα που θα επαναφέρει στο νομικό «οπλοστάσιο» της Εκκλησίας την συγκεκριμένη δυνατότητα, όμως κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα χρειαστεί χρόνο, τον οποίο στην παρούσα συγκυρία ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει.



Απο το orthodoxia.info

In this article

Join the Conversation