Απο τον εορτασμό της Αγίας Κυριακής στο Πόποβο

+Φωτογραφίες

Το Πόποβο Παραμυθιάς, είναι ένα από τα χωριά, που μπορεί να έχει ελάχιστους κατοίκους, ωστόσο οι Ποποβίτες, όπου και αν βρίσκονται, δίνουν ενθουσιαστικά το παρόν τους στις πανηγύρεις του χωριού.

Έτσι συνέβη και στον εορτασμό της Αγίας Κυριακής, την ονομασία της οποίας φέρει το χωριό (το παλαιό του όνομα ήταν Πόποβο).

Ενωμένοι και δημιουργικοί οι Ποποβίτες προσέφεραν, την παραμονή της εορτής, εκατοντάδες μερίδες απολαυστικού και καλομαγειρεμένου φαγητού (γίδα βραστή) στο προαύλιο του ναού, όπου μέσα σε μια δροσερή ατμόσφαιρα ένιωσαν την ηθική ικανοποίηση της αγνής επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά και με τους φίλους του χωριού, που είχαν προσέλθει εκεί.

Κατά τον Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας μίλησε ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος, τονίζοντας ότι “αν ζούσε ανάμεσά μας η Αγία Κυριακή θα μας φώναζε με δυνατή φωνή: Καθαρίστε βαθιά τις ψυχές. Αν θέλετε και με ακούσετε, θα ευτυχήσετε. Έτσι δεν θα πέσετε ανύποπτοι στα δίχτυα ανθρώπων, που καμουφλαρισμένοι μέσα στην τυπική ευγένειά τους, με τις φτιαχτές και παραπλανητικές συμπεριφορές, σας εκμεταλλεύονται για τα δικά τους οφέλη. Να πιστεύετε καθαρά και όχι θολωμένα στον Χριστό, συνειδητά και όχι επιφανειακά, και να κρατάτε την ελπίδα της πίστης σαν άγκυρα ψυχής”.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.

Να σημειωθεί ότι ο ναός της Αγίας Κυριακής στο Πόποβο, κτίσμα των αρχών του 1990, σε πολλά σημεία του έχει υποστεί φθορά από την υγρασία και κυρίως στο Ιερό Βήμα, πίσω από το οποίο φιλοξενείται το κοιμητήριο του χωριού.

Ο δραστήριος Ποποβίτης επιχειρηματίας (ασχολείται με την αεροπλοΐα) Γεώργιος Βέρμπης έχει αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να αποκατασταθεί και να συντηρηθεί ο ναός.

Οι Ποποβίτες δεν περνά ημέρα, που να μην προσμένουν την επιστροφή, έστω και για λίγο, στο καταφύγιο της καρδιάς τους, που είναι το χωριό τους. Και συνεχώς ακούν το σφύριγμα του χρέους προς τον τόπο τους, το οποίο δεν παραλείπουν να εκπληρώνουν.

Και η ψυχή τους λυτρωμένη γυρνά στη γενέτειρά τους και ο αχός δεν σβήνει και η μνήμη δεν γέρνει.

H.M.



In this article

Join the Conversation