Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μάρκου Μπότσαρη στην Αμπελιά Παραμυθιάς

Με πρωτοβουλία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του οπλαρχηγού Μάρκου Μπότσαρη, της εμβληματικής μορφής της επανάστασης, με καταγωγή από την Αμπελιά Παραμυθιάς, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακης στην Αμπελιά με πρωτοβουλία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης ανέφερε:

Αρχικά θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την εταιρεία «Αχέρων Μπετόν Λατομεία ΑΕ» και συγκεκριμένα τον κ. Νάστα Μάρκο, για την ευγενική χορηγία του όπως και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελιάς «Μάρκος Μπότσαρης», για αυτή τους την πρωτοβουλία, να φιλοτεχνηθεί η προτομή στο χωριό καταγωγής των Μποτσαραίων.
Πρόκειται για ηγετική προσωπικότητα της ελληνικής επανάστασης, τον οπλαρχηγό που συμμετείχε σε αρκετούς αγώνες σε όλη την ελληνική επικράτεια και κατάφερε με την ανδρεία του και τις στρατηγικές του ικανότητες να διακριθεί στον στίβο της μάχης και να συνδράμει με επιτυχία στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Η Ελλάδα θρήνησε με τιμή και δόξα τον εθνικό της ήρωα, ο οποίος μέσα από τα ανδραγαθήματά του μετουσιώθηκε σε θρύλο στα πέρατα της οικουμένης, και αποτυπώθηκε στα έργα σπουδαίων φιλελλήνων ζωγράφων, ποιητών και συγγραφέων.
Ένα όνομα συνυφασμένο με την ανδρεία, την αυτοθυσία και την αγάπη προς την πατρίδα, είναι ο Μάρκος Μπότσαρης, είναι ολόκληρη η ιστορία του έθνους μας, που ζωντανεύει μέσα από τους ήρωες. Τους ήρωες που αντιστέκονται και πολεμούν για την προάσπιση των αξιών και των ιδανικών της πατρίδας, για την ελευθερία του έθνους.
Γι’αυτό και σήμερα, αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, διότι από τα σπλάχνα αυτής της γης, ξεπήδησε ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας της χώρας μας.
Με αυτό το έργο, συνειδητοποιούμε ταυτόχρονα την ιστορική ταυτότητα αυτού του τόπου, που αποτελεί πηγή πληροφόρησης, μνήμης αλλά και υπενθύμισης. Από εδώ και στο εξής, δεν θα αλλάξει μόνο την αισθητική της περιοχής αλλά θα διαδραματίσει και το ρόλο του μάρτυρα του ένδοξου παρελθόντος μας που έχει ως στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς στο διάβα του χρόνου.

Σε δήλωση της η Προεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη,  αναφέρει:

“Είναι χρέος ιερο και καθήκον απαράβατο η τιμή στους προγόνους το καθήκον αυτό υψώνεται σε ύψη δυσθεώρητα όταν δεν αναφερόμαστε απλά σε προγόνους αλλά στους ήρωες της πατριδας”αποσπασμα από το χαιρετισμό μου στην εκδήλωση αποκαλυπτηριων της ΠΡΟΤΟΜΗΣ του ήρωα Σουλιώτη Μάρκου Μπότσαρη στη γενέτειρα του Δράγανη (Αμπελια).Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση τηςIn this article

Join the Conversation