ΚΚΕ Παραμυθιάς | Να μην αποδυναμωθεί το υποκατάστημα της Alpha Bank

Ανακοίνωση

Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου δρομολογείται η σοβαρή αποδυνάμωση της λειτουργίας του υποκαταστήματος της Alpha Bank στην Παραμυθιά μέσω της 3μερης λειτουργίας της τράπεζας. Να θυμίζουμε ότι πριν 2 χρόνια ήταν στα σκαριά το κλείσιμο του καταστήματος πράγμα που και τότε είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλη την τοπική μας κοινωνία. Το ίδιο συνέβη και με το υποκατάστημα της ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην περιοχή ,μας αλλά και στο Φιλιάτι.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί την εύλογη ανησυχία όλων των κατοίκων και των εργαζομένων στην τράπεζα. Η υλοποίηση μιας τέτοιας εξέλιξης για τον δήμο μας που αποτελείται από 32 κοινότητες θα επιβαρύνει εκατοντάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, κτηνοτρόφους και συνταξιούχους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική.

Η αποδυνάμωση του υποκαταστήματος εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο της απρόσκοπτης κερδοφορίας των τραπεζών η οποία επιτάσσει κλείσιμο υποκαταστημάτων, αποδυνάμωση δια ζώσης εργασιών, 3μερη λειτουργία, διεύρυνση και ελαστικοποίηση του ωραρίου για τους εργαζόμενους, απολύσεις, ώθηση σε «εθελούσια» έξοδο, συνολικά μείωση του μισθολογικού κόστους και των λειτουργικών εξόδων. Αυτές είναι οι ανάγκες της αγοράς του καπιταλισμού που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις δικές μας.

Άλλωστε είναι γνωστά τα έργα και οι ημέρες του τραπεζικού συστήματος το οποίο έχει στηριχτεί διαχρονικά μέσω της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία. Ιδιαίτερα σήμερα με τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν τεθεί πολύ προϋποθέσεις ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να γίνει «κατάλληλο» για να δεχθεί ζεστό κρατικό χρήμα, δηλαδή χρήμα που βγαίνει από τη δική μας φορολογία. Μια απ’ αυτές τις προϋποθέσεις είναι η μετάβαση στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών (την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης είδαμε και μέσα στην πανδημία μέσω της τηλεργασίας που δίνει σάρκα και οστά στα ωράρια λάστιχο και στη διαμόρφωση δυσδιάκριτων ορίων μεταξύ εργασίας και οικογενειακής/ προσωπικής ζωής).

Οι νέες τεχνολογίες στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων τελικά αντί να φέρνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και καλύτερη εξυπηρέτηση για τους συναλλασσόμενους αξιοποιούνται ως ένα ακόμη εργαλείο για την αύξηση των κερδών τους.

Οι τραπεζικοί όμιλοι δεν φτάνει που ρούφηξαν μέχρι το μεδούλι δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών επιδοτήσεων τα οποία χρησιμοποίησαν για την ανακεφαλαιοποίηση τους, που προχωρούν μέσω του πτωχευτικού κώδικα σε πλειστηριασμούς της εργατικής και λαϊκής κατοικίας, που εκβιάζουν τα καταχρεωμένα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά να δεχτούν τους ληστρικούς όρους που επιβάλλουν, που χρεώνουν πανάκριβα τις ιντερνετικές υπηρεσίες, έρχονται και κλείνουν υποκαταστήματα, απολύουν εργαζόμενους.

Οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων που στήριξαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι επικίνδυνες για το λαό και τους εργαζόμενους.

Η Κ.Ο. Παραμυθιάς του ΚΚΕ καλούμε το λαό του Δήμου Σουλίου να βγει μπροστά και με τον οργανωμένο αγώνα του να σταθεί εμπόδιο στην αποδυνάμωση όχι μόνο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος αλλά και όλων των υπολοίπων, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο: τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν την κερδοφορία τους.



In this article

Join the Conversation