Επιστολή Μπέζα στον Λοβέρδο για Νοσοκομείο Φιλιατών

Προς: κ. Ανδρέα ΛοβέρδοΥπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοινοποίηση: κ. Μιχάλη ΤιμοσίδηΥφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αξιότιμε κ. Υπουργέ,Στην «πρόταση λειτουργικών αναδιατάξεων των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ», που...

 Εκτίμησή μου είναι, ότι η βιασύνη με την οποία το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνει μέτρα προκειμένου να παρουσιάσει εξοικονόμηση στελεχιακού δυναμικού και πόρων μέσα από τη συγκράτηση των δαπανών, μόνο αναστάτωση θα προκαλέσει αφού οδηγεί στη μείωση των ποιοτικών δεικτών της υγείας και σε στρεβλώσεις στην περιφερειακή διάρθρωση των μονάδων της. Πρόκειται για ένα απλοϊκό σχέδιο «συγχωνεύσεων» χωρίς σαφή και ξεκάθαρη στόχευση, γεμάτο αοριστίες και στατιστικές αλχημείες, στο οποίο απουσιάζουν τα αναλυτικά οικονομικά μεγέθη και δε τεκμηριώνονται τα οικονομικά οφέλη. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι πολλά νοσοκομεία συνενώνονται «στα χαρτιά», όπως των Φιλιατών και των Ιωαννίνων, ενώ βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που καθιστά την καθημερινή τους λειτουργία υπό κοινή διοίκηση προβληματική. Το Νοσοκομείο Φιλιατών έχει συνδεθεί με την ιστορία αυτού του ακριτικού τόπου, εξυπηρετεί ένα νομό με μεγάλα έργα υποδομής, (Εγνατία Οδός, Λιμένας Ηγουμενίτσας), που αποτελεί βασική πύλη της χώρας προς την υπόλοιπη Ευρώπη και στηρίζει τους ομογενείς μας και άλλους πολίτες στη νότια Αλβανία, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού για την επανασύνδεση της Θεσπρωτίας και της πατρίδας μας γενικότερα με το ζωτικό αυτό οικονομικά χώρο.

Παράλληλα, διαθέτει πλέον, μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, και για την οποία έχω ιδία αντίληψη, σημαντικές νέες κτηριακές υποδομές, όπως η εξαώροφη επέκταση-νέα πτέρυγα, με την οποία τριπλασιάζεται η υπάρχουσα επιφάνεια και διπλασιάζεται η δυναμικότητά του σε κλίνες καθώς και το πιο σύγχρονο στην πατρίδα μας Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με έδρα την Ηγουμενίτσα, το οποίο υπάγεται λειτουργικά στο Νοσοκομείο. Η διοικητική συνένωση με οποιοδήποτε άλλο Νοσοκομείο της Ηπείρου – πέρα από τα όποια ελάχιστα επιμέρους οφέλη, που μπορεί να επιτευχθούν και με άλλο τρόπο- είναι βέβαιο ότι θα υποθηκεύσει το μέλλον του και θα οδηγήσει σε υποβάθμισή του και επομένως σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Θεσπρωτίας, ενώ το ζητούμενο και το αναγκαίο είναι η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξή του.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Από την κοινοβουλευτική μου θητεία γνωρίζετε προσωπικά ότι προσπαθώ να προσεγγίζω τα ζητήματα με υπεύθυνο τρόπο. Πιστεύω επίσης ότι ο φόβος του πολιτικού κόστους δεν πρέπει να κλείνει ερμητικά τα στόματα των πολιτικών, ούτε να οδηγεί τον πολιτικό λόγο στη στρογγυλοποίηση και την ασάφεια, προκειμένου να θωπεύσει τους πολίτες και να αναβάλλεται η ανάληψη των ευθυνών. Δεν με ενδιαφέρει δηλαδή, με άλλα λόγια, να «χαϊδέψω» τα αυτιά των συμπολιτών μου, ούτε να προκαλέσω πολιτική αντιπαράθεση, αλλά να διατυπώσω την αλήθεια, έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι μέσα από την ευθύνη του πολιτικού. Με αυτή την ευθύνη, σας ζητώ να μην υλοποιήσετε την τεχνοκρατική πρόταση για διοικητική συνένωση του Νοσοκομείου Φιλιατών. Αν υπάρξει συνένωση, καμία πρόσθετη διαβεβαίωση δεν μπορεί να διασφαλίσει την προοπτική του, καθώς οι εξελίξεις μετά τις συνενώσεις θα παραμένουν θολές. Η μόνη αποδεκτή λύση, είναι η πολιτική απόφαση για τη διατήρηση της διοικητικής αυτονομίας του.

Με εκτίμηση,
Αντώνης Μπέζας
πρ. Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
πρ. Βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ.

In this article

Join the Conversation