Την επέκταση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Αίτημα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει σε έναν μήνα και από την πλευρά της κυβέρνησης είμαστε “στο ίδιο έργο θεατές” σε σχέση με την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την εν γένει πρόνοια για τον σωστή συντήρηση, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα και της τρέχουσας σχολικής χρονιάς είναι η καθαριότητα στα σχολεία. Ζήτημα που δεν αφορά μόνο την περίοδο της πανδημίας αλλά το ευρύτερο πλαίσιο υγιεινής στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

Προφανώς όλοι κατανοούμε ότι σωστή, καθημερινή καθαριότητα των σχολείων με το υπάρχον προσωπικό και με πολλούς 3ωρους εργαζόμενους δεν μπορεί να γίνει, πολύ απλά γιατί δεν μπορούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εκατοντάδες τετραγωνικά από έναν, το πολύ δύο εργαζόμενους ανά σχολείο και σε στενά χρονικά πλαίσια.

Κατά τις προηγούμενες χρονιές (2020, 2021 και 2022) το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση των συμβάσεων των συμβασιούχων καθαριστριών καθαριότητας.

Επανερχόμαστε λοιπόν και ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης για επέκταση όλων των συμβάσεων 3ωρης απασχόλησης του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων σε πλήρες ωράριο.

Ασφαλώς η θέση μας για την καθαριότητα στα δημόσια σχολεία απέχει πολύ από την παρούσα πρόταση. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν το κράτος αποφασίσει να χρηματοδοτήσει γενναία την δημόσια εκπαίδευση και να διορίσει επιπλέον μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

Τουλάχιστον ως Δήμος ας κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή την επέκταση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης που αφορά εργαζόμενες που χρόνια τώρα δουλεύουν ως πλήρους απασχόλησης και αμείβονται με ψίχουλα.

Να σημειώσουμε ότι ήδη η Δημοτική Αρχή της πόλης της Πάτρας με τον κομμουνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη δεν θα εφαρμόσει την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με ημερήσια απασχόληση 2- 4 ωρών ημερησίως, δηλαδή μερική απασχόληση, αλλά θα προσλάβει τους εργαζόμενους εξ αρχής με πλήρη απασχόληση (βλέπε σχετικά).

Παραμυθιά, 8 Αυγούστου 2023
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής
Ηλίας-Δημήτρης Χρήστου
In this article

Join the Conversation