Β. Γιόγιακας για εργατικό ν/σ | Βελτιώνονται οι επιλογές των εργαζομένων και ενισχύεται η διαπραγματευτική τους δύναμη

Βίντεο

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει να βελτιώσει τις επιλογές των εργαζομένων, να ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους δύναμη, στηρίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις να σταθούν με ίσους όρους απέναντι στον ανταγωνισμό, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά τη συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο η χώρα μας μεταφέρει μια κοινοτική οδηγία με την οποία ενισχύεται το πλαίσιο των δικαιωμάτων των εργαζομένων και επιχειρείται να λυθούν πραγματικά προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις και την αγορά εργασίας, όπως καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων, η αδήλωτη ή η υποδηλωμένη εργασία καθώς και η έλλειψη ειδικοτήτων υψηλής ζήτησης.

Σε σχέση με την πρόβλεψη ποινικών και διοικητικών κυρώσεων όταν παρεμποδίζονται εργαζόμενοι που δεν συμμετέχουν σε απεργία, ο Βασίλης Γιόγιακας υπογράμμισε ότι με αυτή αντιμετωπίζονται φαινόμενα όπου εργαζόμενοι βρίσκουν την είσοδο του χώρου εργασίας αποκλεισμένο από απεργούς και ενίοτε υβρίζονται και απειλούνται. «Η απεργία, όπως και η εργασία, είναι πρώτα δικαίωμα που, είτε επιλέγει να ασκήσει κανείς, είτε όχι. Με τη διάταξη αυτή σαφώς και δεν παρεμποδίζεται η νόμιμη άσκηση του δικαιώματος στην απεργία. Αλλά, από την άλλη, δεν μπορεί να μένουν χωρίς συνέπειες, μεθοδεύσεις με σκοπό κάποιοι να εξαναγκάζονται σε αποχή από την εργασία ή σε συμμετοχή στην απεργία» ανέφερε ο βουλευτής Θεσπρωτίας.

Σχετικά με τα δύο άρθρα για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, είτε είναι συνεχούς λειτουργίας, είτε όχι, τόνισε ότι αυτό που γίνεται στην ουσία είναι ότι ενδεχόμενη 6η ημέρα εργασίας θα αμείβεται με προσαύξηση 40%, ότι αυτή θα δηλώνεται και άρα θα είναι νόμιμη, μέσα στο όριο εργασίας των 48 ωρών την εβδομάδα το οποίο προβλέπεται στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου.




In this article

Join the Conversation