Τίμησαν τους 9 εκτελεσθέντες στο σχολείο Βούλγαρη

ΒΙΝΤΕΟ

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, η καθιερωμένη λιτή εκδήλωση για την εκτέλεση των 9 άμαχων στις 19 Σεπτεμβρίου του 1943 στο σχολείο Bvlgari, από τα στρατεύματα κατοχής, λίγες ημέρες πριν την εκτέλεση των 49 Προκρίτων της πόλης.

Το παρον μεταξύ άλλων έδωσαν ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη o αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γεώργιος Ντάγκας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που είχαν καταγωγή οι εκτελεσθέντες, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθανάσιος Ντάνης  καθώς και συγγενείς των εκτελεσθέντων.

Στο χρονικό της εκτέλεσης αναφέρθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Γώγος.

Σε δήλωση του αμέσως μετά την εκδήλωση, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης ανέφερε:

“Και σήμερα, 81 χρόνια μετά βρεθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τους 9 συμπατριώτες μας από την Πλακωτή, τις πέντε Εκκλησιές, την Λαμπανίτσα και το Πόποβο. Οι  άμαχοι αείμνηστοι συμπατριώτες μας, συνελήφθησαν κατά την μετάβαση τους στο παζάρι της Παραμυθιάς, το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη του 1943, εκτελέστηκαν την επόμενη μέρα χωρίς λόγο και αφορμή. Ακόμα και σήμερα, 78 χρόνια μετά οι μνήμες είναι νωπές, επώδυνες και διδακτικές. Ήταν η αρχή της κορύφωσης του τοπικού δράματος της Παραμυθιάς που ολοκληρώθηκε 10 ημέρες μετά με την εκτέλεση των 49 Προκρίτων. Εμείς το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να συντηρούμε την ιστορική μας μνήμη και να τιμούμε τους ήρωες συμπατριώτες μας.”

In this article

Join the Conversation