Καταρρέει ο ναός του Ιωάννη του Πρόδρομου στο μοναστήρι της Βέλλιανης

Συντάκτης: Γιώργος Λώλος Χτισμένο στους πρόποδες του «ΚΟΡΥΛΑ» και κρυμμένο ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα «ξεκουράζεται» αναπολώντας το περίφημο παρελθόν του το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΒΕΛΛΙΑΝΗΣ. Απόλυτη ησυχία βασιλεύει στο περιβάλλοντα...

Συντάκτης: Γιώργος Λώλος

Χτισμένο στους πρόποδες του «ΚΟΡΥΛΑ» και κρυμμένο ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα «ξεκουράζεται» αναπολώντας το περίφημο παρελθόν του το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΒΕΛΛΙΑΝΗΣ. Απόλυτη ησυχία βασιλεύει στο περιβάλλοντα χώρο δίχως μοναχούς, ζωϊκό κεφάλαιο ή λοιπή κινητή και ακίνητη περιουσία.

Σβήνει στο πέρασμα των χρόνων απροστάτευτο και μόνο μια επιγραφή για το έτος κτίσης του το 1630 μ.Χ. μαρτυράει τη μακραίωνη ιστορία του.

Καταφύγιο κατατρεγμένων και πονεμένων ψυχών, πρωταγωνίστησε στο επαναστατικό κίνημα του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ του ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ και προσέτρεξε αναξιοπαθούντες με τη μεγάλη περιουσία που διέθετε.

Σήμερα «χάσκει» μέσα στο πέρασμα του χρόνου και αργοπεθαίνει. Δε βρίσκει συμπαράσταση. Ο ιερός ναός του Ιωάννη του Πρόδρομου ετοιμόρροπος περιμένει την κατάρρευση του μεσαίου τρούλου. Στην φωτογραφία βλέπετε το εσωτερικό του ναού (τρούλος), ο οποίος είναι έτοιμος να πέσει.

Αρκετά άντεξε. Βοήθεια από τους αρμόδιους δεν είδε. Κανείς δε συγκινείται. Τώρα πλέον είναι επικίνδυνη και η λειτουργία του ιερέα. Φέτος δε γιόρτασε στις 24 Ιουνίου.

Μια ιστορία, ένα παρελθόν χάνεται. Αξίζει άραγε μιας τέτοιας αδιαφορίας; Ποιός θα σηκώσει το βάρος, την ευθύνη για τούτο το ιστορικό μνημείο που κουβαλάει μέσα του μια ολόκληρη ιστορία;

 

Σχόλιο paramythia-online.gr: Φέτος τον Σεπτέμβριο η Ήπειρος τιμά την μνήμη του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ του ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ, με πλειάδα εκδηλώσεων και με αφορμή τα 400 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του. Τι τραγική αντίθεση!

In this article

Join the Conversation