Ο Γιάννης Καραγιάννης για όλους και για όλα

Συνέντευξη

Γιατί οι Δημότες του Δήμου Σουλίου να επιλέξουν εσάς ως υποψήφιο Δήμαρχο για δεύτερη φορά;

Γιατί την τετραετία που μας πέρασε μιλήσαμε με έργα. Μιλήσαμε με πράξεις, όπως είναι και το σύνθημά μας. Πράξεις και έργα προς όφελος των πολλών, όχι των λίγων. Δεν προδώσαμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Εκτός των όσων υλοποιήσαμε και υλοποιούμε, δημιουργήσαμε αποδεδειγμένα τα εχέγγυα για την επόμενη μέρα του Δήμου. Γνωρίζουμε τον τόπο, γνωρίζουμε τις ανάγκες του, γνωρίζουμε τους ανθρώπους του. Γνωρίζουμε τους τρόπους, τη μέθοδο, την οργάνωση που απαιτείται για να φέρουμε αποτέλεσμα. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γιατί ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει!

Ενώ όλα έδειχναν ότι θα είστε ουσιαστικά μόνο δύο υποψήφιοι για το δημαρχιακό αξίωμα στο Δήμο Σουλίου, εσείς και ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τελικά στο παρά πέντε προέκυψε και άλλος υποψήφιος Δήμαρχος δηλώνοντας  υπερκομματικός. Πως θα σχολιάζατε την εξέλιξη αυτή;

Οι μικροί δήμοι, όπως είναι και ο δικός μας, πάσχουν γενικά από ανθρώπους που επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η τάση είναι οι νέοι μας να εγκαταλείπουν τα χωριά τους και να αναζητούν την τύχη τους στις μεγάλες πόλεις ή και το εξωτερικό. Αυτό αποτυπώθηκε και στην απογραφή πληθυσμού του 2021, η οποία δείχνει μια μείωση του πληθυσμού του Δήμου της τάξης του 13%. Στις δύο από καιρό γνωστές υποψηφιότητες λοιπόν, προστέθηκε και αυτή του κ. Ντάνη και της ομάδας των συμπολιτών μας που τον πλαισιώνει. Αυτό μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει για τον τόπο. Μέσα από την πολυφωνία μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα αλλά και να προκύψουν θαυμάσια πράγματα. Ελπίζω στο δεύτερο. Φυσικά η επιλογή του κ. Ντάνη ήταν «της τελευταίας στιγμής» όπως λέμε, και γεγονός είναι ότι υποστηρίζεται φανερά από το χώρο της Ν.Δ., έχοντας όμως και κάποια λίγα στελέχη προερχόμενα και από άλλους πολιτικούς χώρους στο συνδυασμό του. Το γεγονός αυτό δείχνει μια προσπάθεια πολιτικής διεύρυνσης, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν τον καθιστά υπερκομματικό.

Το όνομα του συνδυασμού του βασικού σας αντιπάλου είναι «ΝΑΙ Γυρίζουμε Σελίδα» και η βασική του ρητορική, η επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου. Τι έχετε να πείτε πάνω στο θέμα αυτό?

Το τελευταίο διάστημα, παρουσιάσαμε και συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για την τετραετία που μας πέρασε. Από αυτά που παρουσιάσαμε, γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο Δήμος έχει έναν πρωτόγνωρο ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό φαίνεται και από την προσέλκυση
κρατικών επενδύσεων, μέσω των χρηματοδοτικών προτάσεων που έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται, αλλά και από τον ίδιο τον αριθμό των έργων που δημοπρατήθηκαν και αυτή τη στιγμή εκτελούνται. Το «Γυρίζουμε Σελίδα» λοιπόν, καθώς και η ρητορική της στασιμότητας είναι μάλλον άστοχα. Ακόμη πιο
άστοχο είναι, τη ρητορική αυτή να συμμερίζονται και συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Νιώθω ότι η παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο και την οικονομική επιτροπή ήταν μάλλον τυπική και αυτό με στεναχωρεί ιδιαίτερα. Αντιλαμβάνομαι φυσικά την
ανάγκη ενός νέου συνδυασμού να αναπτύξει μια ρητορική λαϊκισμού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, παρότι δεν συμφωνώ με αυτή την τακτική. Πιστέψτε με όμως, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης του Δήμου, πάντα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Παράκαμψη των διαδικασιών, ούτε μας επιτρέπεται, ούτε και είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε.

Φαίνεται ότι πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν κάποιο ρόλο στην άσκηση πολιτικής, δίνοντας βήμα σε πολίτες που πολλές φορές με δηλώσεις που στερούνται τεκμηρίωσης απαξιώνουν τον εκάστοτε υποψήφιο. Πως παρακολουθείτε αυτή την πρακτική?

Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δεν την παρακολουθώ, ούτε και την παρακολουθούσα ποτέ είναι η αλήθεια. Είμαι εν ενεργεία Δήμαρχος, η καθημερινότητά μου είναι αφιερωμένη στη διαχείριση των θεμάτων του Δήμου και ελάχιστος χρόνος υπάρχει για ξεκούραση, πόσο μάλλον για να παρακολουθώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάνω αυτό που πρέπει να κάνω, ενημερώνω τους συμπολίτες μου για όσα έχουμε πράξει και συνεχίζουμε να πράττουμε και μέχρι εκεί. Όλοι επίσης γνωρίζουν ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή σε καθημερινή βάση και οποιοσδήποτε μπορεί να με βρει για να θέσει τους προβληματισμούς του, όλοι γνωρίζουν ότι είμαι ανοιχτός στον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, όλοι ξέρουν ότι δεν έχω αποκλείσει ποτέ κανέναν από καμία συζήτηση. Η πρακτική στην οποία αναφέρεστε λοιπόν για να πάμε στην ουσία της ερώτησης, μου έχει γίνει γνωστή από συνεργάτες και φίλους. Θεωρώ ότι προκαλείται από ανθρώπους που έχουν σαφή πολιτική σκοπιμότητα και οι οποίοι προσπαθούν να ασκήσουν «φτηνή αντιπολίτευση». Και σε τέτοιου είδους πρακτικές δεν έχω απαντήσει σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Δε θα ξεκινήσω τώρα. Όμως αν μου επιτρέπεται, έχω κι εγώ ένα ερώτημα να θέσω: Τελικά ο επικεφαλής της αντίπαλης παράταξης είναι σύμφωνος με την εν λόγω πρακτική και την αναπαραγωγή τέτοιου είδους δηλώσεων από ομάδα υποψηφίων του συνδυασμού του? Πολύ θα με ενδιέφερε να μάθω.

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, το έργο της διαχείρισης του Δήμου, χρειάστηκε να συνδυαστεί με μια σειρά έκτακτων συμβάντων που έπληξαν την περιοχή. Πως κρίνεται την αποτελεσματικότητά σας σε σχέση με τη διαχείριση κρίσεων?

Η τετραετία που πέρασε είχε όντως πολλές δυσκολίες. Συνέπεσε με αρκετές «κρίσεις», με πρώτη και καλύτερη αυτή του Covid, που εμφανίστηκε λίγο διάστημα αφού αναλάβαμε τη διαχείριση του Δήμου. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για έναν ήδη υποστελεχωμένο Δήμο να πρέπει να λειτουργήσει σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας. Να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα, αλλά να πρέπει να ακολουθήσει και πρωτόκολλα προστασίας που αλλάζανε ανά εβδομάδα. Να πρέπει να θωρακίσει τις δομές του Βοήθεια στο Σπίτι, των σχολικών μονάδων, των υπηρεσιών καθαριότητας κλπ με αναλώσιμα και εξοπλισμό που μέχρι πρότινος μας ήταν άγνωστα. Μέσα σε όλα συνδράμαμε και το Κ.Υ. Παραμυθιάς, σε άψογη συνεργασία με την 6η Υ.ΠΕ.. Συνδράμαμε στην κατασκευή ιατρείου Covid και όχι μόνο, για την προστασία πολιτών και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε όλες τις απαιτούμενες απολυμάνσεις. Και σαν να μην έφτανε ο Covid, συμβαίνει και ο σεισμός του Μαρτίου του 2021. Διακόσιες και πλέον οικογένειες συμπολιτών μας αποζημιώθηκαν από το Δήμο για τις ζημιές που υπέστησαν. Σταθήκαμε δίπλα τους από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Συνεργαστήκαμε άψογα με τις υπηρεσίες και επιταχύναμε όλες τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των πληγέντων. Το ίδιο πράξαμε και για τα δύο πλημμυρικά φαινόμενα το Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022. Διεκδικήσαμε έκτακτες επιχορηγήσεις για αποκαταστάσεις και αντιπλημμυρική προστασία και τις πετύχαμε. Μελετήσαμε και δημοπρατήσαμε έργα τα οποία έχουν ήδη υλοποιηθεί στο 80%. Και τέλος ο ανεμοστρόβιλος του 2023. Δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη στιγμή. Ως οφείλαμε. Και όλα τα παραπάνω, τα ανέφερα πολύ συνοπτικά. Κάνοντας ξανά την αναδρομή σε όλες αυτές τις δύσκολες περιόδους, θεωρώ ότι υπήρξαμε εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Και τις κρίσεις διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και το Δήμο λειτουργήσαμε, και θέσαμε βάσεις και οδηγήσαμε το Δήμο προς την ανάπτυξη. Και δεν ήταν εύκολο. Και γι’ αυτό ευχαριστώ και τους συναδέλφους μου, και τις Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και τους συνεργάτες μου, που σε όλα αυτά τα προβλήματα στάθηκαν πραγματικοί αρωγοί.

Αν ανατρέξουν οι Δημότες σας στο πρόγραμμα του συνδυασμού σας του 2019 και επιχειρήσουν να συγκρίνουν και να κρίνουν τι υποσχεθήκατε τότε και πόσα από αυτά υλοποιήσατε, τι θα διαπιστώσουν;

Το 2019, θέσαμε τους στόχους για μια τετραετία, ομολογουμένως χωρίς να περιμένουμε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στη διάρκειά της. Το πρόγραμμά μας όμως, ήταν «οδηγός εργασίας» για εμάς. Δεν αποτυπώσαμε απλά φιλόδοξα σχέδια στο χαρτί. Θέσαμε τους στόχους και τους κυνηγήσαμε, παρ’ όλες τις δυσκολίες που έπρεπε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε. Και τους πετύχαμε. Όχι φυσικά στο 100%, πράγμα που νομίζω ότι είναι εύλογο. Όμως όσα λίγα δεν υλοποιήσαμε, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, δεν τα έχουμε εγκαταλείψει. Παραμένουν στόχοι μας και θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε με σθένος. Πρέπει όμως να πω ότι εκμεταλλευτήκαμε και όσες ευκαιρίες δεν είχαμε προβλέψει ότι θα προέκυπταν στη διάρκεια της τετραετίας. Και πετύχαμε στόχους οι οποίοι ήταν εκτός προγραμματικών δράσεων. Αν λοιπόν κανείς μελετήσει τι προγραμματίσαμε το 2019 και τι έχουμε υλοποιήσει έως και σήμερα, θα διαπιστώσει ότι το ισοζύγιο είναι απολύτως θετικό.

Εμπλουτίσατε την ομάδα του συνδυασμού σας με πολλούς νέους στα πολιτικά δρώμενα αλλά και ηλικιακά. Ποια ήταν η σκέψη που σας οδήγησε σε αυτή την κατεύθυνση?

Πάντα η συμμετοχή νέων ανθρώπων στα κοινά ήταν από τις βασικές επιδιώξεις μου. Ο εμπλουτισμός της ομάδας με ανθρώπους που έχουν ανεπηρέαστη οπτική, άρα και κριτική διάθεση είναι ευτυχία για εμένα. Και η συνεργασία προέκυψε από συζήτηση και κοινό προβληματισμό, όπου φάνηκε σαφώς η διάθεση των ίδιων των υποψηφίων για προσφορά και συμμετοχή. Όταν λοιπόν συναντάς κάτι τέτοιο, δεν μπορείς να μην το αξιοποιήσεις. Η διάθεση και ο ενθουσιασμός όλων, για εποικοδομητική συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων, προσφορά στο συνάνθρωπο και τον τόπο, αλλά και χάραξη κοινής πολιτικής, ήταν και είναι απρόσμενα ευχάριστα. Οι ιδέες των νέων και τα σχέδια των πιο έμπειρων βρήκαν κοινό τόπο, εντάχθηκαν στις προγραμματικές δράσεις του συνδυασμού και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την υλοποίησή τους την επόμενη μέρα.

Ποια λάθη πιστεύετε ότι έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της Δημαρχίας σας και πως σχεδιάζετε να τα αποφύγετε σε ενδεχόμενη ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών σας?

Ζώντας την κατάσταση «από μέσα» και κρίνοντας και από το αποτέλεσμα, θα έλεγα ότι σημαντικά λάθη διαχείρισης δεν έγιναν. Αν είχαν γίνει, θα είχαμε κινδυνεύσει να χάσουμε κεκτημένα ή ευκαιρίες. Αυτό δεν συνέβη. Παρακολουθώντας όμως το τελευταίο διάστημα το αφήγημα μερίδας των συμπολιτών μου, το οποίο έγινε και σημαία αντίπαλου συνδυασμού (περί στασιμότητας, απραξίας κλπ.) αντιλαμβάνομαι ότι τελικά όντως κάναμε ένα σημαντικό λάθος ως Δημοτική Αρχή. Δεν επικοινωνήσαμε όσο θα έπρεπε λοιπόν, τη δουλειά που έχουμε κάνει, τις πράξεις μας. Ίσως επηρεασμένοι από την πανδημία. Ίσως επειδή λειτουργούσαμε κάτω από ασφυκτικές προθεσμίες. Δεν αναλωθήκαμε σε επικοινωνιακά παιχνίδια, χρησιμοποιήσαμε το επικοινωνιακό μέσο του Δήμου και απείχαμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως και από τις συζητήσεις καφενείου. Το επικοινωνιακό κομμάτι ήταν όντως ελλιπές στη διάρκεια της τετραετίας αλλά τουλάχιστον μάθαμε από τα λάθη μας.

 

In this article

Join the Conversation