Σκάνδαλο στον ΕΛΓΑ. Θεσπρωτός αγρότης εισέπραξε αποζημιώσεις 365.730 ευρώ

Συντάκτης: Epiruspost Ένα μεγάλο πάρτι φαίνεται ότι είχε στηθεί επί σειρά ετών στον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα κάποιοι να πλουτίζουν. Οι αποζημιώσεις αγροτών λόγω ακαρπίας, χαλαζιού και παγωνιάς, σε...

 

Η ακαρπία εξασφαλίζονταν με πελατειακό τρόπο. Οι παλιοί πρόεδροι του ΕΛΓΑ με διυπουργικές αποφάσεις, υπέγραφαν κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις εφευρίσκοντας ανύπαρκτες ζημιές για ακαρπία και μειωμένη παραγωγή, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκας.

Οι ζημιές αυτές δεν προβλέπονταν ούτε από τον προηγούμενο ούτε και από τον σημερινό κανονισμό. Μάλιστα, πάρχουν νομοί με πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις, όπου όμως η αξία της γεωργικής γης είναι πολύ μικρή και δεν δικαιολογείται τέτοιο ύψος αποζημίωσης. Ετσι με τα χρήματα αυτά οι αγρότες όχι μόνο κάλυπταν τις όποιες ζημιές αλλά τον επόμενο χρόνο μπορούσαν να αγοράσουν και δεκάδες στρέμματα γης.

Οπως αναφέρει ο κ. Δριβελέγκας, όλα αυτά έχτισαν μια νοοτροπία στον αγρότη που έλεγε “μωρέ μη ραντίζεις, μην καταβάλλεις καλλιεργητικές φροντίδες, θα πιάσει καμία… ψιχάλα, κανένας αέρας, θα βάλουν μια ακαρπία και θα πάρουμε τα λεφτά”.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για αποζημιώσεις παρελθόντων ετών έκαναν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να βάλει πλέον οροφή στις αποζημιώσεις, που δεν θα ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε ασφαλισμένο παραγωγό

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!