Βιβλιοκριτική για το έργο του Γιώργου Μουσελίμη “Ουράνια Λάμψη” απο τον Ηλία Βεζδρεβάνη

Πρόκειται για μια Ποιητική Συλλογή εκ 318 σελίδων, με 650 ποιήματα του γιού του αείμνηστου Παραμυθιώτη Ιστοριοδίφη Σπύρου Μουσελίμη

Πρόσφατα ο διακεκριμένος εκπαιδευτικός και εκλεκτός συμπατριώτης από την Παραμυθιά, ένα από τα 10 παιδιά του αείμνηστου Ιστοριοδίφη ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΣΕΛΙΜΗ, ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠ. ΜΟΥΣΕΛΙΜΗΣ, είχε την ευγενή καλοσύνη να μας αποστείλει το ξεχωριστό πόνημα του «ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΑΜΨΗ» με μια ιδιαίτερα τιμητική αφιέρωση για την ταπεινότητα μας και τον ευχαριστούμε θερμότατα.

Πρόκειται για μια Ποιητική Συλλογή εκ 318 σελίδων, όπου καταχωρούνται περί τα 650 ποιήματα.

Την ποιητική του Συλλογή ο κ. Γ. Σπ. Μουσελίμη ευτύχησε να την προλογήσει μια εξέχουσα και ξεχωριστή πνευματική προσωπικότητα, ΕΝΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΓΚΟΛΙΘΟΣ. Πρόκειται για τον Ηπειρώτη ΛΕΥΤΕΡΗ Β. ΤΖΟΚΑ, που επί πολλά χρόνια, συνεχώς επανεκλεγόμενος, κρατά στα στιβαρά του χέρια την Διοίκηση, ως Πρόεδρος, της «ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ».

… Και βέβαια ο Ποιητής Γ. Σπ. Μ. «ανταποδίδει» αυτήν την «προσφορά» της προλόγησης με την αφιέρωση ενός ποιήματος στον Μεγάλο Πνευματικό Συμπατριώτη ΛΕΥΤΕΡΗ ΤΣΟΚΑ, όπου περιγράφονται οι αρετές του καθώς και τα ψυχικά, πνευματικά και ανθρώπινα γνωρίσματα του ξεχωριστού χαρακτήρος του.

Με πολύ ενδιαφέρον εδιάβασα – εμελέτησα – την «ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΑΜΨΗ», αφού έκανα αρκετές «στάσεις», διότι για να κατανοήσει κανείς τον κάθε στίχο χρειάζεται ιδιαίτερη εμβάθυνση και «είσοδος» στο πνεύμα, τον νου, την ψυχή και την καρδιά του Ποιητή.

Αφού ολοκλήρωσα την ανάγνωση – μελέτη της αναφερθείσας ποιητικής συλλογής διερωτήθηκα: Σε ποιο είδος Ποίησης μπορεί να καταταγεί;

· Η έκφραση του συναισθηματικού κόσμου του Ποιητή (χαρά, λύπη) μαρτυρεί Λυρική Ποίηση

· Η περιγραφή και αφήγηση λόγων, πράξεων, επιτευγμάτων φανερώνει την Επική Ποίηση

· Η παρουσίαση πλήθους συναισθημάτων πάθους προσομοιάζει στην Ελεγειακή Ποίηση

· Οι ύμνοι στην ζωή της υπαίθρου και του αγροκτηνοτροφικού βίου επιβεβαιώνουν την Βουκολική Ποίηση

· Η επιτυχής προσπάθεια συνταιριασμού έπους και λυρισμού επισημαίνει την Δραματική Ποίηση

· Τα συναισθηματικά φτερουγίσματα σε κόσμους όμορφους, είναι στοιχεία της Ρομαντικής Ποίησης

· Η συνεχής προσπάθεια του ποιητή για την ακόμα περισσότερο βελτίωση των στίχων με στόχο να πλησιάσει την τελειότητα φανερώνει ύπαρξη Παρνασιακής Ποίησης

Έχομε την γνώμη ότι στο δικό μας ερώτημα: Σε ποιο είδος ποίησης κατατάσσεται η «ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΑΜΨΗ» του ποιητή Γ. Σπ. Μουσελίμη η απάντηση βγαίνει μόνη της από την ίδια την Ποιητική Συλλογή και είναι η εξής: Τα 650 ποιήματα διατρέχουν όλα τα είδη της Ποίησης, όπως ανωτέρω κατεγράφησαν.

Θεωρούμε αναγκαίο να αναφέρομε τις απόψεις κάποιων Ποιητών και πως ο Ποιητής Γ. Σπ. Μουσελίμης «στέκεται» σε αυτές, ‘Ητοι:

1. Ο Πλάτων λέγει ότι η Ποίηση είναι ένα πράγμα ανάλαφρο ιερό και φτερωτό Ολόκληρη η «ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΑΜΨΗ» σ’ αυτόν τον άξονα κινείται

2. Ο Αργεντίνος Λόγιος Χόρσε Λουί Μπόρχες λέγει ότι η Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου δια μέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους

Η τοποθέτηση των στίχων του Ποιητή Γ. Σπ. Μουσελίμη είναι ο ορισμός του Μπόρχες

3. Ο Οδυσέας Ελύτης λέγει ότι η Ποίηση είναι το άλλο πρόσωπο της υπερηφάνειας Και ο Ποιητής μας δεν κρύβεται.

Νιώθει περηφάνια για την γενιά του, για τον τόπο του για τους ανθρώπους του, για την πατρίδα μας.

4. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος λέγει: Ποίηση είναι ο μεγεθυντικός φακός της πραγματικότητας

Στην «ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΑΜΨΗ»του Γ. Σπ. Μουσελίμη υπαρχει ο «μεγεθυντικός φακός» αλλά με κρατημένα τα «γκέμια»!

5. Ο Κώστας Καρυωτάκης λέγει: Ποίηση είναι το καταφύγιο, που φθονούμε

Ο Γ. Σπ. Μουσελίμης μέσα από τους στίχους των Ποιημάτων βρίσκει την ευκαιρία να παρουσιάσει αλήθειες, που τον επίκραναν!

6. Ο διακεκριμένος Άγγλος ποιητής Tomas ELIOT λέγει ότι Ποίηση δεν είναι ένα απελευθέρωμα της συγκίνησης, αλλά η απόδραση από την συγκίνηση

Ο Γ. Σπ. Μουσελίμης έχει πολλούς λόγους για την αναφερομένη απόδραση και πραγματοποιεί αυτό με τους στίχους των ποιημάτων του.

Για ακόμη μια φορά αισθανθήκαμε χαρά για την πνευματική διάκριση ανθρώπων του τόπου μας όπως στην περίπτωση του κ. Γεωργίου Σπυρ. Μουσελίμη για την έκδοση και κυκλοφορία του έργου του «ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΑΜΨΗ». Εκφράζουμε ολόθερμα συγχαρητήρια για το θαυμάσιο έργο του που δικαιωματικά καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στην Ελληνική Ποιητική Γραμματεία και μας γεμίζει με ξεχωριστή ικανοποίηση και υπερηφάνεια .

Φίλτατε Γιώργο Σπ. Μουσελίμη, ευχόμεθα να είναι καλοτάξιδη η δική σου «ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΑΜΨΗ».

ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ

Τ. Βουλευτής

ΥΓ. Η συνεχής αναφορά του ονόματος του κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΟΥΣΕΛΙΜΗ με το όνομα του πατέρα του αείμνηστου ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΣΕΛΙΜΗ οφείλεται σε ικανοποίηση προσωπικής ανάγκης και εκπλήρωση χρέους. Οφείλεται στις πολλές επισκέψεις μαζί του στον Θεσπρωτικό χώρο, μέχρι και το Σπήλαιο του Αετού, που επί δεκαετίες παραμένει στα αζήτητα. Οφείλεται στην παρόρμηση του να γράψω ένα από τα βιβλία μου, το «ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗΣ ΕΦΥΡΑΣ», που κυκλοφόρησε σε 10.000 αντίτυπα (έχει εξαντληθεί) και σε 4 γλώσσες. Οφείλεται ακόμη στον τεράστιο σεβασμό μου στο πλούσιο Συγγραφικό και Ερευνητικό Έργο, που προσέφερε ο αείμνηστος ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΕΛΙΜΗΣ στον τόπο μας.

Η.Κ.Β



In this article

Join the Conversation