Απο την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνα + Βίντεο & Φωτογραφίες

Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πασης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου

Σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου  η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας, κ. Σεραπίωνος.

Στην χειροτονία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μεταξύ άλλων βρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιαννης Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Πάργας Νικος Ζαχαριάς, ο νεοεκλεγεντας Δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης, η Προέδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραιμη, ο Προεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου Νίκος Αθανασίου, ο Αντιδήμαρχος Γεώργιος Νταγκας, ο Προεδρος της Παραμυθιας Γεωργιος Καλογηρος, εν ενεργεία και νέοι δημοτικοί σύμβουλοι Σουλίου, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικης Συνομοσπονδιας Ελλάδος Μάκης Κιαμος,  κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας εκπρόσωποι φορέων και συλλογών καθώς και πλήθος αποδήμων της Θεσπρωτίας.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Ζιχνών Ιερόθεος, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Κηφισίας Κύριλλος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Μεγάρων Κωνσταντίνος και Θήρας Αμφιλόχιος. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες, Καμερούν Γρηγόριος (Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας), Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Γλυφάδας Αντώνιος, Μάνης Χρυσόστομος, Κιλκισίου Βαρθολομαίος και Θεσσαλονίκης Φιλόθεος.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Σεραπίων μεταξύ άλλων τόνισε ότι εκλαμβάνει την εκλογή του και ανάρρησή του στον ιστορικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως ως κίνητρο προς ταπείνωση και ως αφετηρία ολοκληρωτικής προσφοράς υπέρ του ποιμνίου του. Υπέβαλλε την προσήλωσή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, εκφράζοντας επίσης την άπειρη ευγνωμοσύνη και την απόλυτη υπακοή του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

Επίσης ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό προς τους κατοίκους της Ιεράς Μητροπόλεως, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα αγωνισθεί με «καιομένη καρδία». Κλείνοντας τον χειροτονητήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Σεραπίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Προκάτοχό του Μητροπολίτη Τίτο, αναγνωρίζοντας το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε η παραίτησή του, υπογραμμίζοντας όμως ότι τίποτε από όσα αγωνίστηκε να πραγματώσει δεν θα σταματήσει αλλά όλα θα συνεχιστούν με νέα πνοή.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Συχνά οι άνθρωποι, επειδή σκεπτόμαστε με κριτήρια κοσμικά, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αξία των παραπάνω χαρακτηριστικών και τις ενδεχόμενες οντολογικές προεκτάσεις τους. Γιατί, επηρεασμένοι από το κοσμικό πνεύμα, αξιολογούμε τους μητροπολίτες με βάση την κοινωνική τους μόνο προσφορά». «Παραθεωρούμε ότι ο ιδρυτής της Εκκλησίας, ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, διήλθε όλη την επίγεια ζωή Του κηρύττοντας την Ερχόμενη Βασιλεία χωρίς να δημιουργήσει καμιά κοσμική δομή».

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι ο νέος Μητροπολίτης πηγαίνει σε μία ακριτική Μητρόπολη που περιλαμβάνει το σημαντικό διεθνή λιμένα της Ηγουμενίτσας και την αρχή της Εγνατίας οδού. «Πρόκειται επομένως για μία Μητρόπολη σημαντική, πέρασμα και κέντρο που αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντονης εμπορικής, οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής» – τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. 

Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε προσωπικά στο νέο Μητροπολίτη, λέγοντας: «Αγαπητέ μου Σεραπίων, γνωρίζοντας σε από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησες επί 20 συναπτά έτη στην ιερά σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδος, διαπίστωσα την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκες. Θέλω να πιστεύω ότι με την ανάλογη φροντίδα θα τα αποκριθείς και στις απαιτήσεις του Επισκοπικού λειτουργήματός». «Είμαι βέβαιος ότι με αγάπη και ταπείνωση θα ποιμάνεις αυτήν την σημαντική ιστορική και ακριτική Μητρόπολη ευαγγελιζόμενος την Ερχομένη Βασιλεία του Θεού» – υπογράμμισε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος.





Τι θα ακολουθήσει:

Mετά την χειροτονία  και μέσα σε 10 ημέρες αναμένεται το προεδρικό διάταγμα αναγνωρίσεως και καταστάσεώς του και ακολουθεί η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μόλις κοινοποιηθεί στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας το προεδρικό διάταγμα, ο νέος μητροπολίτης δίδει διαβεβαίωση περί της εκπληρώσεως των αρχιερατικών καθηκόντων του, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, με την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μετά ακολουθεί η ενθρόνιση του στην Παραμυθιά κατά την εκκλησιαστική τάξη, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.




In this article

Join the Conversation