ΠΑΣΟΚ για Λιμάνι | Πρόκληση για τους πολίτες της Θεσπρωτίας – Η πιο ακραία πολιτική για τους λιμένες στην Ευρώπη

Δελτίο τύπου

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ηγουμενίτσα συνοδεύτηκε από την υλοποίηση της πιο ακραίας πολιτικής για του λιμένες σε όλη την Ευρώπη – μία πρόκληση για τους πολίτες της Θεσπρωτίας.

Η Νέα Δημοκρατία μόλις τον Αύγουστο νομοθέτησε υπέρ της de factο πώλησης του λιμένα της Ηγουμενίτσας. Η επιλογή αυτή οδηγεί στην αδυναμία εποπτείας του λιμένα από την ελληνική πολιτεία, καθώς παραχωρούνται όλες οι αρμοδιότητες στον προτιμητέο επενδυτή, ενώ και η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων έχει ήδη εντέχνως σχεδόν αδρανοποιηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο νόμος της Ν.Δ. κάνει αναφορά στη «δυνατότητα δημιουργίας» νέας Λιμενικής Αρχής και «διαδόχου αρχής» σε περίπτωση αποτυχίας του επενδυτή.

Δυστυχώς η Ν.Δ. και ο Πρωθυπουργός έχουν επιλέξει τις πρόσκαιρες επιτυχίες υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι ακόμα πιο ασφυκτικές από την ενίσχυση της δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων στους σημαντικούς λιμένες της χώρας. Προτιμητέος επενδυτής και στο Ηράκλειο είναι η ίδια εταιρία. Δύο λιμένες, Ηγουμενίτσα-Ηράκλειο θα έχουν τον ίδιο ακριβώς ιδιοκτήτη. Όπως θα συμβεί και στην περίπτωση Θεσσαλονίκης – Βόλου, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

’Έχουμε ζητήσει να μην δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το πράσινο φως να προχωρήσει στις όποιες σκέψεις και διαδικασίες έχει δρομολογήσει για τις αντίστοιχες ιδιωτικοποιήσεις λιμένων που είναι σε εξέλιξη, καθώς καμία χώρα στον ευρωπαϊκό χώρο δεν υιοθετεί το συγκεκριμένο μοντέλο οργάνωσης και ανάπτυξης λιμένων.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παραμένει διαχρονικά υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας παραχωρήσεων δικαιωμάτων παροχής υπηρεσιών στους λιμένες και της επιχειρηματικότητας με παράλληλη παρουσία ισχυρών δημόσιων λιμενικών αρχών διοίκησης. Ζητούμε να υιοθετηθούν στην πράξη τα διεθνώς δοκιμασμένα μοντέλα που ενισχύουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, με παράλληλη επαρκή δυνατότητα άσκησης δημόσιας και ουσιαστικής εποπτείας, ελέγχου και ρύθμισης όταν και όποτε χρειάζεται.



In this article

Join the Conversation