Ανιχνεύοντας την Απάτη: Συμβουλές για να Προστατευτείτε

Απάτες και απειλές που καραδοκούν σε διάφορα πεδία, από τις οικονομικές συναλλαγές μας, έως την προσωπική μας ταυτότητα

Ο φυσικός και πλέον και ο ψηφιακός κόσμος, δεν είναι σίγουρα αγγελικά πλασμένοι. Απάτες και απειλές που καραδοκούν σε διάφορα πεδία, από τις οικονομικές συναλλαγές μας, έως την προσωπική μας ταυτότητα, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα επαρκούς και έγκαιρης προστασίας. Το πρώτο βήμα, είναι φυσικά η αναγνώριση των απειλών αυτών, και στη συνέχεια, η πρόσβαση στις γνώσεις και η δημιουργία πλάνου αντιμετώπισης, με το λιγότερο δυνατό αντίκτυπο.

 

Μαζί λοιπόν, θα ξεκινήσουμε την ενημέρωση για τα στοιχεία που υποδηλώνουν την απάτη, παρέχοντας έπειτα συμβουλές και πρακτικές που μπορούν να σας διασφαλίσουν μια ασφαλή πορεία.

 

Μεταπώληση Εισιτηρίων

Μία από τις συχνότερες ανάγκες της αγοράς, που χαρίζει απλόχερα σε επιτήδειους το κίνητρο και την ευκαιρία της εύκολης (και παράνομης) απόκτησης χρήματος, είναι αυτή της αγοράς εισιτηρίων. Δημοφιλή θεάματα που γίνονται σχεδόν στιγμιαία sold out, αλλά και γενικότερα εκδηλώσεις υψηλής ζήτησης, οδηγούν τους πολίτες να αναζητούν μία θέση, από κάποιον που δε θα καταφέρει τελικά να παραστεί. Δεδομένου ότι η μια επίσημη εφαρμογή δεν είναι ανεπτυγμένη και διαδεδομένη, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συναλλαγών πραγματοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο facebook. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο στην εξακρίβωση ότι δεν πρόκειται για scam, όσο και στους συγκεκριμένους όρους της συναλλαγής.

 

Εξωπραγματικές Προσφορές

Όταν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, όπως εύκολα μαντεύετε, δε θα είναι.
Υπερβολικά χαμηλές τιμές σε ηλεκτρονικά είδη και αντικείμενα αξίας, όπως κοσμήματα και ρολόγια, αλλά και επώνυμο ρουχισμό, θα πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες, και όχι να ξυπνήσουν από μέσα σας τον “προσφοράκια”. Η συνεχής αμφισβήτηση μπορεί να μη βοηθάει, ένας βαθμός καχυποψίας ωστόσο, είναι απαραίτητος. Για να αποφύγετε την εξάπατηση, ζητήστε πιστοποιήσεις. Η επίδειξη της απόδειξης αγοράς, είναι ένα από τα ισχυρότερα μέτρα προστασίας. Αυτό είναι πιθανώς πολύ πιο εύκολο για τα ηλεκτρονικά είδη αφού έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Για τα κοσμήματα, ζητήστε το πιστοποιητικό γνησιότητας, και αν αυτό δεν υπάρχει κάντε ξεκάθαρο ότι η επίσκεψη σε ένα κατάστημα εκτίμησης κόστους και ελέγχου γνησιότητας, που μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα υποδείξει, με την Fasma Hellas ανάμεσα στα αποτελέσματα, είναι αδιαπραγμάτευτος όρος. Σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμη και σε αυτήν της ύπαρξης απόδειξης, ελέγξε την την αξιοπιστία του πωλητή.

 

 

Κωδικοί Πρόσβασης και Προσωπικά Δεδομένα

 

Κάτι που βλέπαμε πολύ συχνά να συμβαίνει λιγότερο από 5 χρόνια πριν, και ευτυχώς ανακόπηκε μια για πάντα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, είναι αυτό της διαρροής (ή και πώλησης!) των προσωπικών μας στοιχείων, σε τρίτες εταιρείες.
Οι απειλές του κυβερνοχώρου ωστόσο παραμένουν. Οι κυρώσεις για την παραβίαση του κανονισμού είναι ισχυρές. Προτού παραχωρήσετε πληροφορίες σε οποιαδήποτε εταιρεία, φροντίστε ότι γνωρίζετε επαρκώς ότι τηρούν το νομικό πλαίσιο, και φυσικά από ποιον επιβλέπεται. Λαμβάνοντας ενημέρωση σαν να βρίσκεστε στη δική τους πλευρά, δηλαδή αντλώντας πληροφορίες online από άρθρα και εταιρείες παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών στο fsociety.gr, ή συνομιλώντας απευθείας με κάποιον ειδικό, είστε σε θέση να κατανοήσετε περισσότερο τα δικαιώματά σας, και να αμυνθείτε αποτελεσματικότερα σε περίπτωση καταπάτησής τους, χωρίς να τρομοκρατηθείτε ή να υποκύψετε σε εκφοβισμούς. 

 

In this article

Join the Conversation