Αποζημίωση από την Εγνατία Οδό σε οδηγό για τροχαίο με σκύλο. Απόφαση δικαστηρίου.

Υποχρεώνει Εγνατία και Άκτωρα να καταβάλλουν το ποσό των 3.788 ευρώ για τις ζημιές που υπέστη το όχημα

Μία σημαντική απόφαση που μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για ανάλογες περιπτώσεις ανά την χώρα έλαβε το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας.

Τον Φεβρουάριο του 2022 είχε κατατεθεί αγωγή από παθόντα εναντίον της Εγνατίας Οδού ΑΕ αλλά και της τεχνικής- κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ από ιδιοκτήτη οχήματος και μετά από ατύχημα που είχε στον αυτοκινητόδρομο.

Ο ενάγων ήταν συνεπιβάτης στο ΙΧ αυτοκίνητο δικής του ιδιοκτησίας. Στο 17ο χιλιόμετρο της Εγνατίας από την Ηγουμενίτσα προς τα Ιωάννινα, το όχημα συγκρούστηκε σφοδρά με σκύλο που είχε εισέλθει στον αυτοκινητόδρομο. Αυτός ήταν και ο λόγος που στράφηκε εναντίον των δύο εταιρειών καθώς η μία έχει την πλήρη ευθύνη για τον αυτοκινητόδρομο και η δεύτερη είχε το διάστημα εκείνο την αρμοδιότητα για την συντήρηση.

«Οι εναγόμενες ως έχουσες από κοινού την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, είναι αποκλειστικά υπαίτιες για το ατύχημα που συνέβη, ευθυνόμενες για αυτό αλληλεγγύως και εις ολόκληρον εκάστη, καθόσον παρέλειψαν να αστυνομεύουν επαρκώς την ύπαρξη εμποδίων επί του οδοστρώματος και δεν μερίμνησαν ως όφειλαν ώστε το συγκεκριμένο ζώο να εντοπιστεί εγκαίρως και να απομακρυνθεί με ασφάλεια από το οδόστρωμα…» αναφέρεται στην αγωγή που κατέθεσε ο δικηγόρος Βασίλης Πετράκης.

Η Εγνατία ΑΕ ισχυρίστηκε ότι η ίδια δεν ευθύνεται για ζημιές σε βάρος τρίτων καθώς έχει μόνο την διοίκηση του έργου, δηλαδή την εποπτεία και επίβλεψη. Το ίδιο όμως ισχυρίστηκε και η ΑΚΤΩΡ, ενώ και οι δύο υποστήριξαν ότι κύριος υπαίτιος του ατυχήματος είναι ο οδηγός του οχήματος ο οποίος δεν έδειξε την απαραίτητη προσοχή κατά την οδήγηση, δεν ρύθμισε την ταχύτητά του και δεν αντιλήφθηκε τις προειδοποιητικές πινακίδες περί κινδύνου διέλευσης ζώων!

Το δικαστήριο απορρίπτει τους ισχυρισμούς και των δύο παραθέτοντας σημείο προς σημείο τις υποχρεώσεις τους όπως απορρέουν από τις συμβάσεις που έχουν συνάψει. Δέχεται την αγωγή και υποχρεώνει Εγνατία και Άκτωρα να καταβάλλουν το ποσό των 3.788 ευρώ για τις ζημιές που υπέστη το όχημα.

Το ατύχημα είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019 και η απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηγουμενίτσας δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 2023!

In this article

Join the Conversation