Μάριος Κάτσης | “Να οικοδομήσουμε τη μεγάλη αριστερή και προοδευτική παράταξη με ενότητα και εξωστρέφεια”

Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες είναι εκείνη που μας καλεί να ανταποκριθούμε στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ολοκληρώθηκαν με την οδυνηρή πλην αναπόφευκτη, όπως φάνηκε, αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας, αλλά και τις πληγές στο σώμα και στα μέλη του κόμματος να είναι βαθιές και ανεξίτηλες. Ως εκ τούτου, η επόμενη μέρα δεν χωρά άλλη εσωστρέφεια, απαιτεί πολιτική ενότητα βασισμένη σε ενιαίο πολιτικό σχέδιο και έναν σαφή οδικό χάρτη, αρχής γενομένης από τη μάχη των ευρωεκλογών τον προσεχή Ιούνιο, που θα καταστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξανά την αδιαμφισβήτητη πολιτική δύναμη της μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης, την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος για να απαλλαγεί από το καθεστώς της Δεξιάς του Κ. Μητσοτάκη.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτείται συγκροτημένη και μεθοδική δουλειά σε όλα τα επίπεδα, με ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος (μετέωρος και χωρίς περιεχόμενο ήδη από την προηγούμενη συνεδριακή μας απόφαση τον Μάιο του 2022), εξωστρέφεια κατά τη συνεδριακή περίοδο (με βαθύ και ειλικρινή διάλογο για τα αίτια της πολιτικής μας κατάρρευσης), σαφές και κοστολογημένο εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης (με την κοινωνία των πολιτών, τους φορείς και τα μέλη του κόμματος συνδιαμορφωτές του) και στελεχιακή ανανέωση στην εκπροσώπηση του κόμματος με ταυτόχρονη ανασυγκρότηση των δομών και εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας τους.

Το κόμμα των μελών, το σπίτι κάθε αριστερού και προοδευτικού πολίτη κατά τη διακήρυξή μας, απαιτεί ενεργοποίηση και αξιοποίησή τους χωρίς αποκλεισμούς, λόγο, δηλαδή, και ρόλο στο μέτρο που το κάθε στέλεχος επιθυμεί και μπορεί να προσφέρει είτε θεματικά, είτε προγραμματικά, είτε οργανωτικά, είτε πολιτικά. Απαιτεί δομές λειτουργίας αποτελεσματικές και καινοτόμες, με χρήση και αξιοποίηση των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων (όχι αποκλειστικά), με λογοδοσία και μετρήσιμα αποτελέσματα τακτικά, απαιτεί αμφίδρομη αλληλεπίδραση από τη βάση προς την κορυφή και αντίστροφα.

Ενα κόμμα που θα είναι συμπεριληπτικό, ανοιχτό, δημοκρατικό και χρήσιμο στην κοινωνία, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της, θα αναδεικνύει τα προβλήματά της, θα υποδεικνύει και θα ανιχνεύει τις λύσεις που απαιτούνται και που ο προγραμματικός του λόγος δεν θα εξαντλείται στα ζητήματα της οικονομίας και του κόσμου της εργασίας και των συμφερόντων που εκπροσωπεί παραδοσιακά η Αριστερά, αλλά θα ανοίγει νέους δρόμους στα σύγχρονα ζητήματα της εποχής. Την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο κράτος και στην οικονομία, την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση με δικαιοσύνη και ασφάλεια, το δημογραφικό και την αδυναμία να κάνουν οικογένεια τα νέα ζευγάρια, την εθνική στρατηγική που απαιτείται για τη στέγαση, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στην καινοτομία και στο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που αποτελεί εθνικό πλούτο για τη χώρα, τα δικαιώματα, αλλά θα είναι παρόν και στις νέες προκλήσεις, στις κρίσεις που είναι πολλαπλές και σύνθετες τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και γεωπολιτικά.

Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες είναι εκείνη που μας καλεί να ανταποκριθούμε στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην υποχρέωση να δώσουμε κυβερνητική διέξοδο στο αδιέξοδο που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, τιμώντας έμπρακτα την πολιτική παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα.

In this article

Join the Conversation