Γ. Καραγιάννης προς σεβ. Μητροπολίτη Σεραπίωνα | “Να μας προστατεύσετε φροντίζοντας για την πνευματική ανύψωση και την τόνωση του ηθικού μας φρονήματος”

Η προσφώνηση του Δημάρχου Σουλίου κατα την Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη

Μακαρώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριε Κύριε Ιερώνυμε!
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Κύριε Κύριε Σεραπίων!
Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς!
Σεβαστοί Πατέρες!
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι!

Με βαθιά συγκίνηση και αγαλλίαση Σας υποδεχόμαστε σήμερα στην ιστορική Παραμυθιά, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και του Δήμου Σουλίου και εκ μέρους των συμπολιτών μου, Σας καλωσορίζω στην ακριτική περιοχή μας, στη Θεσπρωτία.

Ο Δήμος Σουλίου είναι ένας τόπος με βαθιές ρίζες στο παρελθόν και με μακραίωνη ιστορία. Σε αυτόν, συμπεριλαμβάνεται το ξακουστό Σούλι, με τους ήρωες Σουλιώτες να καθορίζουν και την πορεία της ελληνικής παλιγγενεσίας, με τη σθεναρή αντίστασή τους απέναντι στους Οθωμανούς κατακτητές.

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σουλίου κοσμείται από μεγάλο αριθμό εκκλησιαστικών μνημείων. Ο αριστουργηματικός Ναός της Παναγίας από τον 13ο αιώνα στην άκρη της πόλης με τα κοντινά βυζαντινά λουτρά, τα μεγαλειώδη μνημεία της αρχαίας Φωτικής που ανασκάπτονται και συνεχώς αποκαλύπτονται, τα Μοναστήρια και τα Ασκητήρια που βρίσκονται διάσπαρτα, αλλά και ο σύγχρονος Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Δονάτου, στο κέντρο της πόλης, όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και όπου φυλάσσεται τμήμα του λειψάνου του πολιούχου Αγίου μας, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Στο Δήμο μας ρέει κι ο περίφημος ποταμός Αχέροντας, ο ψυχοπομπός κατά την αρχαιότητα, διασχίζοντας το χωριό Γλυκή, και μετατρέποντάς το σε πόλο τουριστικής έλξης κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Η περιοχή μας παρουσιάζει συνεχή οικιστική ανάπτυξη από την ελληνιστική έως τη βυζαντινή εποχή και συνδέεται άρρηκτα με τον θρύλο που παρουσιάζει τον θαυματουργό πολιούχο μας, τον Άγιο Δονάτο, να μετατρέπει το μολυσμένο νερό του ποταμού σε πόσιμο.

Τέλος, η ίδια η μαρτυρική Παραμυθιά μας, όπου ο χριστιανικός πληθυσμός της στο πέρασμα των αιώνων βίωσε τον οθωμανικό ζυγό αλλά και την τριπλή κατοχή των Γερμανών, Ιταλών και Τσάμηδων, κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατάφερε μέσα από τις αιματοβαμμένες στάχτες της να ξαναγεννηθεί.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Παραμυθίας!

Η επαρχία Σας είναι ένας ευλογημένος τόπος από τον Θεό, που ανέδειξε και ευλογήθηκε από την παρουσία Αγίων, όπως οι μεγάλοι Ιεράρχες Δονάτος και Διάδοχος, αλλά και Οσίων και Μαρτύρων όπως ο Νεομάρτυς Αναστάσιος, γόνος της Παραμυθιάς, του οποίου η μνήμη, κατά καλή συγκυρία, εορτάζεται σήμερα. Ένας τόπος με έναν λαό φιλήσυχο, φιλόξενο και πολύπαθο συνάμα, που αγωνίστηκε και μαρτύρησε για την πίστη, την ελευθερία και την ειρήνη.

Με αυτά τα ιδανικά και τις αξίες συμπορευτήκαμε στο πέρασμα των αιώνων που αποτελούν την σπουδαία παρακαταθήκη μας και έχουν γαλουχήσει και εμπνεύσει τις επόμενες γενιές αυτού του τόπου.

Σήμερα, μια νέα εποχή ξεκινά για την πόλη και την Μητρόπολή μας, όχι απλά με την ευχή, αλλά με την σιγουριά όλων μας, ότι θα φανείτε άξιος της αποστολής που Σας ανέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος. Διαδέχεστε στη θέση αυτή έναν καλό κι αγαθό εκκλησιαστικό ποιμένα, τον γηραιό πρώην Μητροπολίτη μας κ.κ. Τίτο. Έναν σεμνό και προσηνή ιεράρχη που ασκούσε τα καθήκοντα του με ταπεινότητα και πλεόνασμα καρδιάς.

Είμαι βέβαιος ότι κι Εσείς θα επιδείξετε ίση και μεγαλύτερη γενναιοδωρία, ταπεινοφροσύνη και έργο πνευματικής και ηθικής στήριξης, σε όλους μας, σε όσους Σας έχουν ανάγκη.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο, με διάφορα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε άπραγοι εμπρός στην αδικία και στη δυστυχία των συνανθρώπων μας. Γύρω μας ο κόσμος σείεται από τα κρόταλα του πολέμου. Άνθρωποι χάνουν οίκους και πατρίδες. Η πίστη όμως, δεν πρέπει να χάνεται ποτέ.

Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου θα πρέπει ως Δήμος, με την αγαστή συνεργασία της Εκκλησίας μας, να δράσουμε προς όφελος της κοινωνίας. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε την ενότητα μεταξύ μας και να δημιουργήσουμε, για εμάς, για τους νέους μας αλλά και για τους γηραιότερους, με σεβασμό πάντα στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Να δημιουργήσουμε όλες τις υποδομές που είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση αλλά και την ανάπτυξη του τόπου μας, που ζούμε και αγαπάμε, από κοινωνικές δομές, όπως ένα γηροκομείο που παραμένει επιτακτική ανάγκη, μέχρι και μια βιβλιοθήκη, για την προαγωγή της παιδείας και του πολιτισμού μας.

Η κοινή μας αγωνία και το αμέριστο ενδιαφέρον μας για την προκοπή του τόπου και των συνανθρώπων μας, είναι το εφαλτήριο της συμπόρευσής μας, η θεμελίωση του έργου μας σε σταθερές, αμετακίνητες και υγιείς βάσεις με στόχο την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διατήρηση της συνοχής και την αποτελεσματική διενέργεια της κοινωνικής μας αποστολής.

Σεβασμιώτατε!

Η πόλη μας -και από σήμερα και δική Σας πόλη- γιορτάζει την άφιξή Σας, την οποία με δικαιολογημένο ενθουσιασμό, το χριστεπώνυμο πλήρωμά της υποδέχεται και ελπίζει στη συνέχιση της ενότητας, της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας.

Πλέον, είστε μαζί μας και περιμένουμε να αγκαλιάσετε με πατρική αγάπη το ποίμνιό Σας και να μας προστατεύσετε, φροντίζοντας για την πνευματική ανύψωση της κοινωνίας και την τόνωση του ηθικού μας φρονήματος.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και σε Εσάς Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, για το ενδιαφέρον και τη συνέπεια που δείξατε κατά τη διάρκεια της Τοποτηρητείας σας, με τη συνδρομή όλου του τοπικού κλήρου.

Σεβασμιώτατε!

Εσείς είστε πλέον ο Επίσκοπός μας, ο εκκλησιαστικός και πνευματικός μας Πατέρας. Σας υποδεχόμαστε όλοι με τιμή και χαρά και Σας ευχόμαστε καλή ποιμαντορία με την ευλογία του Θεού στα νέα Σας καθήκοντα.

Άξιος!

In this article

Join the Conversation