Σήμερα η διαβούλευση του σχεδίου στρατηγικής της ΟΧΕ. Σούλι και Αχέροντας μεταξύ των παρεμβάσεων

Με εκτιμώμενο προϋπολογισμό έργων και δράσεων 80 εκατ. ευρώ.

Σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα διαβούλευσης και παρουσίαση του σχεδίου στρατηγικής της ΟΧΕ με το κειμενο της διαβούλευσης να μπορείτε να το δειτε  εδώ.

Η νέα ΟΧΕ φέρει τον τίτλο «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό έργων και δράσεων 80 εκατ. ευρώ.

Η «διαδρομή στα αρχαία θέατρα, στη φύση και στον πολιτισμό» περιλαμβάνει, εκτός από τους πέντε αρχαιολογικούς χώρους όπου θα συνεχιστούν οι αναστηλωτικές εργασίες, την επέκταση της ΟΧΕ σε περιοχές της Βόρειας και Νότιας Πίνδου και στην περιοχή Σουλίου-Αχέροντα για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαφοροποίηση από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού.

  • Η περιοχή Σουλίου-Αχέροντα αφορά το Τετραχώρι Σουλίου, για το οποίο υπάρχει ήδη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με το υπουργείο Πολιτισμού, και τον Αχέροντα, από τις πύλες του Άδη μέχρι τις εκβολές.
  • Η περιοχή της Βόρειας Πίνδου έχει επίκεντρο τις ιαματικές πηγές Αμαράντου-Καβασίλων-Πυξαριάς και τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας
  • Η περιοχή της Νότιας Πίνδου έχει επίκεντρο το Συρράκο, τους Καλαρρύτες και το Βαθύπεδο στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και το Αθαμάνιο και τα Θεοδώριανα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, με την Περιφέρεια Ηπείρου να «ποντάρει» στον περιπατητικό και φυσιολατρικό τουρισμό.

Η φιλοδοξία μιας ΟΧΕ είναι να αποτυπώνει τα ειδικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά μιας περιοχής και να απαντά στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Για την Περιφέρεια Ηπείρου, το στοίχημα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου ήταν ο πολιτισμός. Και συνεχίζει να παραμένει και στη νέα προγραμματική περίοδο. Η νέα προτεινόμενη ΟΧΕ, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, έρχεται να συνεχίσει την υπάρχουσα ΟΧΕ της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα και να την εμπλουτίσει και με άλλα είδη θεματικού τουρισμού, με φορέα διαχείρισης την «Ήπειρος Α.Ε.».

In this article