Αυτόν δηλαδή, της ουσιαστικής παρέμβασης στην αγροτική οικονομία του τόπου. Τα οράματά μας δεν είναι ούτε άπιαστα ούτε ακατόρθωτα. Έχουν γεννηθεί μέσα από χρόνιες διαδικασίες και μέσα από την καθημερινή μας ενασχόληση με την αγροτιά.
Ανάπτυξη λοιπόν, όχι μόνο με τις συμβατικές καλλιέργειες και τις συνήθεις πρακτικές. Ανάπτυξη που θα έρθει μέσα από την έρευνα, τη γνώση, μέσα από σύγχρονη τεχνολογία, με σεβασμό στο περιβάλλον, με καινοτομία, με εξωστρέφεια και έμφαση στην ανταγωνιστικότητα.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κέντρα καινοτομίας και να σχηματίσουμε τα νέα δίκτυα επιχειρηματικής και οικονομικής ανάπτυξης του 21ου αιώνα, θέτοντας σε εφαρμογή νέες ιδέες και εργαλεία, δημιουργώντας μια παραγωγική διαδικασία και μια κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο.
Οι εποχές της σκληρής δουλειάς και της έμφασης στη ποσότητα έχουν ξεπεραστεί. Χρειάζεται έξυπνη δουλειά, που να στοχεύει στη ποιότητα και την οικονομία της γνώσης.
Η φύση μας χάρισε μια χώρα ιδιαίτερα προικισμένη σε βιοποικιλότητα. Μια χώρα που μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής επανεκκίνησης και περιφερειακής ανάπτυξης με κύριο άξονα την αγροτική ανάπτυξη, που τελευταία έχει γίνει ακόμα πιο σημαντική λόγω της πληθυσμιακής έκρηξης κυρίως στο ανατολικό μέρος του πλανήτη.
Η χώρα μας ωστόσο δεν μπορεί να θέσει σαν στόχο ένα μεγάλο μερίδιο των μαζικών αγορών και την ποσοτική παρουσία της σ’ αυτές, ούτε μπορεί να συναγωνιστεί μεγάλες προμηθεύτριες χώρες με χαμηλόκοστα προσφερόμενα προϊόντα. Εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να γίνει η μεγάλη τομή.
Σ’ αυτό αποσκοπεί και το σημερινό μας συνέδριο, οργανωμένο από την Ένωση, τη μεγαλύτερη επιχείρηση του Νομού, εδώ στην ακριτική Θεσπρωτία που θέλει και πρέπει να αναζητήσει ταυτότητα, μερίδιο στις συναλλαγές και στην προστιθέμενή αξία του εμπορίου.
Μια ταυτότητα που την δημιουργούν τα στοιχεία επιχειρηματικότητα – τεχνολογία – καινοτομία και το βασικότερο, τα μοναδικά προϊόντα που αποτελούν καρπούς της γης μας.
Πρέπει να συνδυαστούν οι λειτουργίες και οι δραστηριότητές μας με τρόπο τέτοιο, ώστε να αποκομίζονται τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της παραγωγής.
Γι’ αυτό η λογική μας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και να εκμεταλλεύεται την γεωγραφική μας θέση και τις σύγχρονες υποδομές, όπως είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος ‘Εγνατία’ και το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ένα από τα πλέον σύγχρονα λιμάνια της Ευρώπης.
Αποτελεί για μας στοίχημα η απελευθέρωση και η αποδέσμευση κοινωνικών και παραγωγικών δυνατοτήτων, η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, η χρησιμοποίηση των αξιόλογων επιστημόνων της Ελλάδας και ο επαναπατρισμός εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Έτσι πρέπει να επενδύσουμε σε δραστηριότητες έντασης γνώσης, τεχνολογίας, καινοτομίας και ανθρώπινου κεφαλαίου. Να εκμεταλλευτούμε την συσσωρευμένη γνώση με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων εργαλείων τεχνικών και υποδομών.
Να ασχοληθούμε με παραγωγικές διαδικασίες που δεν θα προσφέρουν μόνο υψηλή προστιθέμενη αξία, αλλά και έρευνα για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, έρευνα η οποία θα προτάσσει την αειφόρο ανάπτυξη και θα μπορεί να διαχυθεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Στην Ελλάδα η έρευνα έχει παραμεληθεί και λαμβάνει χώρα μόνο σε ορισμένα Πανεπιστήμια, αλλά και εκεί δεν της δίνεται η πρέπουσα προσοχή και στήριξη από την πολιτεία.
Η πρωτοβουλία μας, είναι μια προσπάθεια η έρευνα να αποκτήσει άμεση σχέση με την παραγωγή και να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την εξέλιξη των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα.
Αυτό αποτελεί πρόκληση και για αυτούς που προγραμματίζουν ενέργειες και δράσεις και κατανέμουν τα κονδύλια σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τους καλούμε να σταθούν αλληλέγγυοι και να μας παρέχουν την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και βοήθεια.
Η εφαρμογή της πράσινης βιοτεχνολογίας κινείται σε αυτούς τους άξονες, όσον αφορά την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής και την προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων μοναδικών χαρακτηριστικών τους.
Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν γίνεται και η σημερινή επιστημονική ημερίδα, καθώς και για να δοθεί η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει εκ του σύνεγγυς καινοτομίες και αποτελέσματα ερευνών που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον.
Τα συμπεράσματα του σημερινού συνεδρίου, όπου οι εκλεκτοί καθηγητές θα παρουσιάσουν τις σύγχρονες τάσεις των νέων τεχνολογιών, θα αποτελέσουν τη βάση της επενδυτικής δραστηριότητας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας, όπως θα σας αναπτύξει προς το τέλος του συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης μας, Βασίλης Παρόλας.
Πρόκειται για μια προσπάθεια πρωτοποριακή, που θα απασχολήσει ντόπιο επιστημονικό δυναμικό, που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη σημερινή και τη μελλοντική αγροτική παραγωγή, στην καλλιέργεια της οποίας ο τόπος μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι τα αρωματικά φυτά και η ποικιλία μανταρινιού κλημεντίνη, πατρίδα της οποίας είναι η Θεσπρωτία.
Μια προσπάθεια, τα αποτελέσματα της οποίας θα ενισχύσουν τις υφιστάμενες και άλλες νέες λειτουργίες της Ένωσής μας.
Μια προσπάθεια, που πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους μας γιατί αφορά πέρα και πάνω απ’ όλα το εισόδημα των αγροτών.
Για όλα τα παραπάνω έχουμε σήμερα μαζί μας, για πρώτη φορά τονίζω στον τόπο μας, εξαιρετικούς ομιλητές.
Επιστήμονες που είναι παγκόσμια γνωστοί για την δράση τους. Καθηγητές πανεπιστημίων και ιδρυμάτων που εξελίσσουν καθημερινά την γνώση και τις επιστήμες.
Τους ευχαριστούμε ειλικρινά και τους ευχόμαστε αυτές τις δύο μέρες να περάσουν ευχάριστα στην όμορφη Θεσπρωτία και είναι σίγουρο ότι θα θελήσουν να ξανάρθουν. Τους περιμένουμε.
Είναι μεγάλη μας τιμή να έχουμε μαζί μας τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιοτεχνολογίας, καθηγητή κύριο Brian Clark .
Τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, καθηγητή κύριο Τσαυτάρη.
Τον Πρόεδρο της Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητή κύριο Κορδοπάτη.
Τον καθηγητή κύριο Λάμπρου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όπως και άλλους αξιόλογους ομιλητές επίκουρους καθηγητές, τον κύριο Σμυρνιωτόπουλο, την κυρία Λάμαρη και τον κύριο Φλεματάκη.
Στην προσπάθεια μας, σημαντικός συνεργάτης είναι η εταιρία ‘Bioprosperity’ εκπροσωπούμενη από τους κυρίους Παύλου και Κατσογιάννη, η οποία λειτουργώντας σαν περιφερειακό γραφείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιοτεχνολογίας, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο εγχείρημα μας αυτό. Όπως επίσης και ο κ. Γιάννης Σάρρος ειδικός σε θέματα επικοινωνίας.
Επιπλέον παρευρίσκεται εδώ και ο συνεργάτης μας κύριος Κωτσόγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος της ‘ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ’, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα των
Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο.
Και πάλι τους ευχαριστούμε, όπως και όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας.
Εύχομαι οι εργασίες του συνεδρίου να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ
Join the Conversation