Καλά νέα για τα άγρια άλογα του Σουλίου

Κατά 120% αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των άγριων αλόγων της οροσειράς του Σουλίου, όπως προκύπτει από την καταγραφή που πραγματοποίησε η Ιστορική- Λαογραφική- Περιβαλλοντική Εταιρεία «Σουλιώτικη...

Κατά 120% αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των άγριων αλόγων της οροσειράς του Σουλίου, όπως προκύπτει από την καταγραφή που πραγματοποίησε η Ιστορική- Λαογραφική- Περιβαλλοντική Εταιρεία «Σουλιώτικη Συμπολιτεία». Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο είδος, εκτός του οτι είναι σπάνιο, βρίσκεται στην περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπισε τον κίνδυνο του αφανισμού.

Όπως δήλωσε  στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της «Σουλιώτικης Συμπολιτείας», Νίκος Στράτης, η αύξηση του πληθυσμού των αλόγων οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων και θα συνεχιστεί αν ο φετινός χειμώνας είναι ήπιος.

Συγκεκριμένα στην πρώτη καταμέτρηση το 2005 καταμετρήθηκαν 49 άλογα, στη δεύτερη το 2008 καταμετρήθηκαν 82 άλογα και στην πρόσφατη καταμετρήθηκαν 110 άλογα.

Ο κ. Στράτης, ανέφερε ότι η πορεία του πληθυσμού μεταβάλλεται αρνητικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα.  Στα αρνητικά καταγράφεται η καταστροφή των ποτίστρων, και η ουσιαστική εγκατάλειψη των στεγάστρων που έχουν κατασκευαστεί εδώ και τρία χρόνια. Τέλος αναφέρθηκε στην ανθρώπινη  κοινωνία και το περιβάλλον, λέγοντας  ότι σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και  τα άγρια άλογα ή και γενικότερα το περιβάλλον, προχωρούσε χωρίς την καθοδήγηση του ανθρώπου ή με ελάχιστες παρεμβάσεις. 

Σε άλλο σημείο τόνισε  ότι ο άνθρωπος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του αλόγου και για αυτό πρότεινε τις συχνές επισκέψεις των αρμοδίων υπηρεσιών και ενδιαφερομένων φορέων στην περιοχή για την πρόληψη παράνομων ενεργειών. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε προληπτικά και αποτελεσματικά.

 

In this article

Join the Conversation