Το Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για την κινητοποίηση των καθαριστριών του ΓΝΦ

Ανακοίνωση

Το Σωματείο των ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργολαβικών καθαριστριών του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών στη δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση, που έγινε την Τρίτη 19/12, έξω από την πύλη του νοσοκομείου διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η μαζική παρουσία των 14 εργολαβικών εργαζομένων στην καθαριότητα ανέδειξε ότι οι εργαζόμενες δε δέχονται να γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στον εργολάβο και το διοικητή του νοσοκομείου αφού μπροστά στη λήξη της εργολαβίας στο τέλος του έτους κανείς δε δεσμεύεται για τη συνέχεια της εργασίας τους, με κίνδυνο να βρεθούν όλες στην ανεργία. Τη στιγμή που πολλές από τις εργαζόμενες απασχολούνται για 15 και 20 χρόνια με τις γνωστές άθλιες συνθήκες εργασίας, δηλαδή με μηνιαίες συμβάσεις, μισθούς πείνας, χωρίς να λαμβάνουν κανονική ή αναρρωτική άδεια.

Όπως τονίζουν και στην ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα που συγκρότησαν «ούτε με τους εργολάβους, ούτε με τις ατομικές συμβάσεις έργου κυβέρνησης – νοσοκομείου, πρόσληψη και απορρόφηση όλων των εργαζόμενων από τον αρμόδιο φορέα με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία καθαρίστρια να μη χάσει τη δουλειά της».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία από τις εργαζόμενες μαζί με το Σωτήρη Γκίκα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, έκαναν αγωνιστική παρέμβαση στο διοικητή του νοσοκομείου, ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο διοικητής, χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση, προκλητικά τόνισε ότι περιμένει «εντολές άνωθεν». Δηλαδή ο διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών δε δεσμεύεται για την απρόσκοπτη λειτουργία της υγειονομικής μονάδας μόλις 12 μέρες πριν τη λήξη της εργολαβικής σύμβασης στην καθαριότητα, με απρόβλεπτες συνέπειες για ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.

Ο Σωτήρης Γκίκας, απευθυνόμενος στις εργαζόμενες υπογράμμισε ότι αιτία της σημερινής κατάστασης είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας, που αποτυπώθηκε και στον πρόσφατα ψηφισμένο αντιλαϊκό προϋπολογισμό αφού αυτός προβλέπει μόλις 250 εκ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση για όλες τις υγειονομικές μονάδες στην Ελλάδα. Τα ψίχουλα αυτά δεν επαρκούν να καλύψουν τις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί από τη διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό κλπ. με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η πάλη για δημόσια δωρεάν υγεία πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού και όχι μόνο των υγειονομικών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Το Σωματείο των ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των καθαριστριών, για να μην απολυθεί καμία εργαζόμενη, να ενταχθούν όλες στο μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου. Αλλά και να δυναμώσει ο αγώνας για να ενισχυθούν συνολικά οι υγειονομικές δομές της περιοχής με υποδομές και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για να εξασφαλίζεται η δημόσια και δωρεάν υγεία του λαού.

In this article