Ο απολογισμός του απερχόμενου Αντιδημάρχου Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, Φάνη Μπέλλου.

Δελτίο τύπου

Κλείνοντας μια 4ετή θητεία στο Δήμο Σουλίου, στο πλευρό του Δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη, νιώθω την ανάγκη να επικοινωνήσω κάποια πράγματα που αφορούν όλους τους συνδημότες μας και είναι μέρος της παρακαταθήκης που με υπερηφάνεια αφήνουμε στη νέα Δημοτική Αρχή.

Έχω ήδη απευθύνει δημόσια τις ευχαριστίες μου σε μια σειρά ανθρώπων με τους οποίους όλα τα χρόνια της διαχείρισης του Δήμου από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή η συνεργασία μας ήταν άψογη, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και του τόπου.

Σε ότι αφορά την ουσία των αντικειμένων που διαχειριστήκαμε, σε μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση των έως σήμερα πεπραγμένων της παρούσας Δημοτικής Αρχής, συμπυκνώνονται τα όσα αναφέρονται στη συνέχεια, τα αναλυτικά στοιχεία των οποίων παρατίθενται σε ξεχωριστό πίνακα εδώ. Σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται θέματα καθημερινότητας, τα οποία προέκυψε να είναι εκατοντάδες. Για να μην αδικήσουμε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, συνέχεια της οποίας υπήρξαμε, τα έργα/εργασίες, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες που παρουσιάζονται, κατηγοριοποιήθηκαν ως εξής:

1. Ενταγμένα έργα προηγούμενης Δημοτικής Αρχής
Εννέα (9) έργα συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000 € περίπου, προτεραιοποιήθηκαν, ελέχθηκαν, επικαιροποιήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Με εξαίρεση δύο εξ αυτών, που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου και η χρηματοδότησή τους έχει ανασταλεί, τα υπόλοιπα εκτελούνται. Ένα εξ αυτών έχει ήδη ολοκληρωθεί και η απορρόφηση της χρηματοδότησης φτάνει το ποσοστό του 50% μέχρι σήμερα.

2. Ολοκληρωμένα έργα/εργασίες, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες απερχόμενης Δημοτικής Αρχής
Απομονώθηκαν 36 αντικείμενα, με το μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον, ενώ παραλείπονται πολύ περισσότερα, που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση της καθημερινότητας (προμήθειες, έργα/εργασίες, υπηρεσίες και μελέτες). Πρόκειται για αντικείμενα ολοκληρωμένα σε ότι αφορά την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου τους, συνολικού προϋπολογισμού 2.900.000€ περίπου, με ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 95%, λόγω κάποιων υπολοίπων που μένει να εξοφληθούν.

3. Έργα/εργασίες, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες που υλοποιούνται
Αναφέρονται 21 διακριτές δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 10.000.000 € περίπου. Μεγάλο ποσοστό αφορά εντάξεις που έγιναν από το 2022 και μετά, με μελέτες που εκπονήθηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας. Παρόλα αυτά έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία δημοπρατήσεων, συμβασιοποιήσεων αλλά και να προχωρήσουμε την υλοποίηση μέχρι και σήμερα, ώστε να προκύπτει ένα ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 36%.

Η συνολική απορρόφηση των κονδυλίων για επενδύσεις στο Δήμο Σουλίου λοιπόν, έφτασε σε ποσοστό το 51% περίπου και είμαστε περήφανοι για τους ρυθμούς με τους οποίους δουλέψαμε. Τα αναλυτικά στοιχεία που εν συντομία περιγράφηκαν παραπάνω, υπάρχουν στους πίνακες που σας διανεμήθηκαν και οι οποίοι παραθέτουν στοιχεία απόλυτα ελέγξιμα. Είναι στη διάθεση όλων σας αλλά και της νέας Δημοτικής Αρχής προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη ενός μεγάλου αριθμού εν εξελίξει εργασιών.

Όμως, εκτός των όσων προαναφέρθηκαν, υπάρχει και μια μεγάλη παρακαταθήκη σε ότι αφορά τα εξής:

1. Έντεκα (11) υποβληθείσες προτάσεις χρηματοδότησης σε αντίστοιχα προγράμματα των Υπουργείων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7.500.000 €, μέρος των οποίων αναφέρεται σε εγκεκριμένα για το Δήμο Σουλίου ποσά χρηματοδότησης (π.χ. Ψηφιακός μετασχηματισμός Δήμου: 280.000 €, Αστική ανάπλαση: 450.000 €).

2. Δέκα (10) έτοιμες μελέτες που είναι στη διάθεση των υπηρεσιών και της νέας Δημοτικής Αρχής για αντίστοιχη αξιοποίηση/υποβολή σε μελλοντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 11.300.000 €. Κύρια αντικείμενα αυτών είναι η ύδρευση, ο οδοφωτισμός, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις – εξοικονόμηση ενέργειας (ενεργειακός συμψηφισμός), η διαχείριση απορριμμάτων και οι αστικές αναπλάσεις.

Τα οικονομικά μέσα του Δήμου είναι αδύνατον να καλύψουν ανάγκες πέραν της καθημερινότητας που και αυτό ακόμα είναι αρκετά δύσκολο. Οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προέκυψαν στη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ορίστηκαν από την Κεντρική Διοίκηση, δεν ανταποκρίνονται πάντα στις οικονομικές και πραγματικές ανάγκες του εκάστοτε Δήμου. Όμως ελιχθήκαμε, τις αξιοποιήσαμε όλες και τις προσαρμόσαμε στις ανάγκες του Δήμου Σουλίου, προσπαθώντας να καλύψουμε έτσι και τους τομείς για τους οποίους είχαμε δεσμευτεί και ήταν στις άμεσες προτεραιότητές μας.

Συνοψίζοντας, να πω ότι δουλέψαμε όλοι μαζί, σαν ομάδα, και πετύχαμε πολλά. Στη δύσκολη τετραετία που πέρασε, η οποία συνέπεσε με αρκετές «κρίσεις» και προβλήματα, η διαχείριση του Δήμου από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, υπήρξε από τις πιο παραγωγικές της τελευταίας εικοσαετίας. Η προσέλκυση επενδύσεων άγγιξε αριθμούς ρεκόρ, καταφέραμε μια αύξηση του Προϋπολογισμού και των Απολογιστικών Οικονομικών Στοιχείων του Δήμου που αγγίζει το 100%, μέσω των χρηματοδοτήσεων από νέες εντάξεις έργων προμηθειών, έργων και υπηρεσιών σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Χαρακτηριστικό επίσης της παραγωγικότητας της τελευταίας τετραετίας είναι ότι καταφέραμε να δημοπρατήσουμε 26 έργα, προμήθειες και υπηρεσίες, συνολικού προϋπολογισμού 18.500.000 € περίπου. Και αναφέρομαι μόνο στις δημοπρατήσεις με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, όχι σε παρεμβάσεις μικρότερου προϋπολογισμού, που στο σύνολό τους αγγίζουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επίσης.

Ολοκληρώνοντας, εύχομαι καλή θητεία στη νέα Δημοτική Αρχή και τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, προέδρους κοινοτήτων και τοπικούς συμβούλους όλων των συνδυασμών. Καλή δύναμη για το δύσκολο ομολογουμένως έργο που υπάρχει μπροστά τους. Είμαι σίγουρος ότι ο Δήμος θα συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια και χαίρομαι που καταφέραμε να βάλουμε τις βάσεις γι’ αυτό.

Τέλος, με την ευκαιρία των γιορτών, να ευχηθώ Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά και πρωτίστως Υγεία, Αγάπη και Ευτυχία σε όλο τον κόσμο.


In this article