Ανδρέας Σπυρόπουλος | «Iσχυρός πόλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία σε Ευρωεκλογές και εκλογές στα Επιμελητήρια»

Συνέντευξη στον Νεολόγο των Πατρών

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Σπυρόπουλου στον Νεολόγο των Πατρών και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κογκόλη

Ποιος είναι ο οδικός άξονας για να εξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ σε εν δυνάμει κυβερνών κόμμα ξανά; Στους πρώτους στόχους εντάσσονται οι Ευρωεκλογές και τα Επιμελητήρια;

Το ΠΑΣΟΚ διαγράφει σταθερά ανοδική πορεία σε όλες τις πρόσφατες εκλογικές μάχες που έλαβαν χώρα σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Η αμετακίνητη στάση μας για ανανέωση, πολιτική αυτονομία και προγραμματική αντιπολίτευση κερδίζει μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Στόχος μας το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης που παρουσιάζουμε απέναντι στη συντηρητική και αναποτελεσματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αγκαλιαστεί από την κοινωνία.
Όλες μας οι προτάσεις έχουν επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας.
Παρουσιάζουμε θεματικά σχέδια λύσεων για την αναγέννηση του ΕΣΥ, την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την δίκαιη πράσινη μετάβαση, την υπέρβαση της κρίσης της ακρίβειας.
Αναδεικνύουμε πόσες πολιτικές για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους μπορούσαν να έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, αλλά δεν επιδιώχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία.
Μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις από τους διάφορους μαζικούς κοινωνικούς χώρους. Έχουμε βαθιές κοινωνικές ρίζες και αναφορές που συνιστούν το μεγαλύτερο εχέγγυο για να συγκροτήσουμε τον ισχυρό προοδευτικό πόλο απέναντι στην συντήρηση. Για να καταφέρουμε στις επικείμενες ευρωεκλογές να αντιμετωπίσουμε τη Νέα Δημοκρατία και να βάλουμε τη χώρα ξανά στις ράγες της θεσμικής, κοινωνικής και οικονομικής προόδου.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώσουν τάσεις περεταίρω ισχυροποίησης του κόμματός σας;  Η ενδυνάμωση της κεντροαριστεράς, απέναντι στη ΝΔ, περνά μέσα από τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος (με τον ΣΥΡΙΖΑ);

Στόχος μας είναι να δημιουργήσει η Παράταξη με τις προτάσεις της ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Για εμάς η ενδυνάμωση της Κεντροαριστεράς περνάει μέσα από την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και τη συστηματική ανοδική του πορεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές στο παρελθόν έχει επικαλεστεί μια «προοδευτική συμπόρευση» προκειμένου να αναταχθεί εκλογικά και πολιτικά. Όμως η συζήτηση αυτή φαίνεται να μη σέβεται τους πολίτες που αισθάνονται ότι βρίσκονται ιδεολογικά και αξιακά στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Όπως είδαμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι όποιες συγκλίσεις γίνονται στη βάση της ίδιας της κοινωνίας, στο πλαίσιο αρχών, αξιών και προγραμματικών θέσεων. Συμφωνίες και συμμαχίες κορυφής για να διασωθούν πολιτικές καριέρες δεν αφορούν ούτε εμάς, ούτε τους πολίτες.

In this article