Ανδρέας Σπυρόπουλος | “Στόχος μας στις ευρωεκλογές να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ η κύρια δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία”

Συνέντευξη στην εφημερίδα “REAL NEWS”

Κύριε Σπυρόπουλε, το κόμμα σας έχει βάλει στόχο να κερδίσει τη Ν .Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας, ώστε να τριπλασιάσετε, τουλάχιστον, την εκλογική σας δύναμη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια;

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να έχουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που θαμας δώσει τη δύναμη η παράταξη να αντιμετωπίσει την υπεροψία και την αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του είναι μονόδρομος για τη χώρα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια είναι «εισαγόμενη», όταν οι τιμές των προϊόντων στα ελληνικά ράφια είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με άλλες πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βρεφικό γάλα, που πωλείται στη χώρα μας έως και 21,3% ακριβότερα. Φοβούμενος ο κ. Μητσοτάκης την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, πήγε στο μπλόκο των αγροτών στη Βόνιτσα και τους είπε ότι «είμαστε ανοιχτοί για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε», όμως το κόστος της αγροτικής παραγωγής κατά την περίοδο 2021 -2023 αυξήθηκε κατά 25% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ενώ εξελίσσεται η στεγαστική κρίση, η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην «Golden Visa», ενώ στην Πορτογαλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες την έχουν καταργήσει. Εμείς προτείνουμε ένα διαφορετικό πρότυπο διακυβέρνησης απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας η οποία ευνοεί κάθε είδους ολιγοπώλια, που επιτρέπει την αισχροκέρδεια και υπηρετεί τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας Ανάμεσα στους κεντρικούς μας στόχους είναι να δημιουργήσουμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες και να αναβαθμίσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων. Εχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το παραγωγικό μοντέλο και την οικονομία της χώρας αλλά και για τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η ακρίβεια, το αυξημένο κόστος στέγασης το δημογραφικό και η δημόσια υγεία και παιδεία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μιλήσει για την «ανασυγκρότηση του χώρου» με δική του πρωτοβουλία, την επαύριο των ευρωεκλογών, εφόσον του το επιτρέπει το αποτέλεσμα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα που θα του «έλυνε τα χέρια» και ποιες οι πρωτοβουλίες που θα πρέπει να λάβει προς αυτή την κατεύθυνση;

Εμείς δεν βάζουμε πήχυ στην προσπάθειά μας. Θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας στην κοινωνία και να εδραιωθεί η άποψη ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, λόγω των σύνθετων απειλών για την κοινωνική και οικονομική ευημερία της χώρας. Στόχος μας στις ευρωεκλογές είναι να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ η κύρια δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Γυρίζουμε την Ελλάδα, συνομιλούμε με τους πολίτες και διεκδικούμε την εμπιστοσύνη τους να μας δώσουν ένα ισχυρό ποσοστό απέναντι στη συντήρηση, την αλαζονεία και την αναξιοκρατία της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τις ευρωεκλογές αν οι πολίτες μάς επιβραβεύσουν με ένα ισχυρό ποσοστό, θα απευθύνουμε κάλεσμα όπως είπε ο πρόεδρος μας σε όλους τους πολίτες που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες με εμάς για τα προβλήματα της χώρας ώστε να ανασυντάξουμε τον χώρο και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν μας ενδιαφέρουν συγκολλήσεις κομμάτων ή συμφωνίες κορυφής. Η προσπάθειά μας θα γίνει με όρους πολιτικούς και ο στόχος της θα είναι να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Τελικά, ίσως να είναι περισσότεροι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, από όσους περιμένατε, που διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τους προτείνετε και εσείς την αποχή;

Το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια έχει στο πρόγραμμά του τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η θέση μας λοιπόν, είναι ξεκάθαρη. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι όποιες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν προσεγγίζονται με έναν ορθολογικό τρόπο, ώστε να απαντηθούν. Η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι τα δικαιώματα και το συμφέρον του παιδιού. Το ΠΑΣΟΚ, όπως γνωρίζετε, διαχρονικά έχει αγωνιστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα και αυτό θα κάνει και σήμερα. Οπως πρωτοστατήσαμε στον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα, έτσι και σήμερα θα συμβάλουμε στην εξέλιξη του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να δίνει λύσεις στα αδιέξοδα.

Να σας θυμίσω ότι και το 2015 σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης ενώ μόλις 19 από τους 75 της Νέας Δημοκρατίας το ψήφισαν. Δεν μας αφορά η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εξάγει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα, με την παγκόσμια πρωτοτυπία ο υπουργός Επικρατείας κ. Βορίδης να αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου που προτείνει η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει.

Τελικά, το ΠΑΣΟΚ είναι με την κυβέρνηση, που θέλει να επιτρέψει την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ή με τους φοιτητές που αντιδρούν; Θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης;

Προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Οπως ίσως γνωρίζετε, είμαι απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και πιστεύω βαθιά ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνεται σπουδαία δουλειά. Τα τελευταία χρόνια, η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική της απαξιώνει συνεχώς τα δημόσια πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησηςτου Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (EMΠ), όπου βάσει στοιχείων αποδεικνύεται ότι κατά την τελευταία 15ετία (2009-2024) το EMΠ υποχρεώθηκε να λειτουργεί με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63,6% και ακαδημαϊκό προσωπικό μειωμένο κατά 36%. Η χώρα, όμως πρέπει να έχει ισχυρά και ανταγωνιστικά προς τη διεθνή κοινότητα δημόσια πανεπιστήμια, ώστε όλοι οι πολίτες της χώρας να μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ένα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα.

Δεν είμαστε αρνητικοί στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και θα συζητήσουμε το επίμαχο νομοσχέδιο, όταν έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, χωρίς παρωπίδες Αλλά δεν θα επιτρέψουμε το εμπόριο πτυχίων. Προϋπόθεση είναι ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των ιδρυμάτων αυτών, αλλά και να θεσμοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αυστηρών προδιαγραφών, τόσο όσον αφορά την αδειοδότηση (εγκαταστάσεις, ακαδημαϊκό προσωπικό, πρόγραμμα σπουδών), όσο και στην εγγραφή των σπουδαστών (π.χ. βαθμολογία εθνικού απολυτηρίου ή μαθημάτων ειδικής βαρύτητας). Δεν γίνεται η Νέα Δημοκρατία από τη μία να υποστηρίζει τη βάση του 10 για την εισαγωγή στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στο μη κρατικό να μην υπάρχουν αντίστοιχες προϋποθέσεις.

Πώς είδατε την επιστολή Μπλίνκεν και την έγκριση του νέου εξοπλιστικού πακέτου, που περιλαμβάνει και την απόκτηση F-35 από τη χώρα μας;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει με σαφήνεια ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των διεθνών συνεργασιών και του ποιοτικού εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα όμως στη λογική της ιεράρχησης και αξιολόγησης των αναγκών τους και παράλληλα με την αξιοποίηση του ελληνικού ναυπηγοεπισκευαστικού δυναμικού της χώρας και την ενδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ψηφίσαμε τη συμφωνία με τους Γάλλους, στηρίξαμε τις συμφωνίες ενίσχυσης της άμυνας της χώρας με τις ΗΠΑ, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε σε εθνικό επίπεδο τη στρατηγική της χώρας.

Ο στόχος μας είναι να μπούμε σε ένα ράλι ακριβών εξοπλισμών θυσιάζοντας πόρους από το κοινωνικό κράτος και τις υποδομές της χώρας ή να σχεδιάσουμε και να επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Μπροστά μας έχουμε τις ευρωεκλογές και οφείλουμε ο λόγος μας να είναι ενιαίος ως προς την ανάγκη του ευρωστρατού ως μια συμπληρωματική δύναμη στο NATO. Ετσι θα διασφαλίσουμε να έχουμε πρακτικά κοντά στον ελληνικό Στρατό τις ευρωπαϊκές δυνάμεις έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση.

In this article