Το αγροτικό ζήτημα μετά τις κινητοποιήσεις | Γράφει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος

Τα ερωτήματα...

Ο πρωτογενής τομέα της οικονομίας πλήττεται από τις επιπτώσεις των απανωτών κρίσεων.

Την οικονομική διαδέχθηκε η πανδημική, με τις πληθωριστικές επιπτώσεις και τα πλήγματα στις αλυσίδες τροφοδοσίας. Στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε την ενεργειακή κρίση και τη ραγδαία άνοδο στις τιμές των γεωργικών εφοδίων και των ζωοτροφών.
Η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να ενεργοποίησει έγκαιρα τις διατάξεις της Νέας ΚΑΠ, έχει αποτέλεσμα οι Έλληνες αγρότε να έχουν εισπράξει το 50% των επιδοτήσεων που δικαιούνται πιέζοντας σημαντικά τα αγροτικά εισοδήματα και βγάζοντας ξανά τους αγρότες στους ελληνικούς δρόμους.

Συνέβη ταυτόχρονα να κινητοποιηθούν οι συνάδελφοί στην ΕΕ, με κάποιες από τις αιτίες να είναι κοινές, όμως οι ανάγκες και τα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών διαφέρουν, όπως διαφέρει και η αντιμετώπιση του αγροτικού ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι επιδράσεις της νέας ΚΑΠ άλλωστε που έφεραν τα τρακτέρ στο κέντρο των Βρυξελλών δεν επηρέασαν ακόμα την Ελλάδα καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης δεν συνδέθηκε ποτέ η χώρα μας πλήρως μαζί της, προσμετρώντας απώλειες κονδυλίων και αναγκαίων εφαρμογών που κρατούν πίσω την ελληνική γεωργία.

Αντίθετα οι Έλληνες αγρότες βιώνουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, των στρεβλώσεων στην αγορά προϊόντων από το χωράφι ως το ράφι, των μαζικών «ελλληνοποιήσεων» εισαγόμενων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας, των παθογενειών στην αγορά ενέργειας και στις τιμές των καυσίμων και επιπλέον των πολύ σημαντικών ζημιών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές σε μερικές από τις πιο παραγωγικές εκτάσεις της χώρας.

Μέσα σε αυτό το βεβαρυμένο εθνικό τοπίο η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να πορεύεται όχι μόνο χωρίς συγκροτημένο εθνικό σχέδιο γεωργικής πολιτικής αλλά και με πλήρη απαξίωση του απαιτούμενου διαλόγου με τους αγροτικούς φορείς και τους παραγωγούς.

Έπρεπε να φτάσουμε στα πρώτα μπλόκα για να πραγματοποιηθεί μια υποτυπώδης διαπραγμάτευση, ασφυκτικών αιτημάτων και προσωρινών λύσεων. Πως θα πορευτεί όμως ο πρωτογενής τομέας μετά τις κινητοποιήσεις κι όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας;

Πως θα ανακοπεί η πορεία μείωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων κατά 26% την τελευταία δεκαετία και η συνεχής μείωση του αριθμού των παραγωγών;

Πως θα αντιστρέψει η χώρα μας την χαμηλή παραγωγικότητα ανά στρέμμα, που φτάνει μόλις το 60% της αντίστοιχης επίδοσης της γειτονικής και ανταγωνιστικής Ιταλίας, σύμφωνα με τις μελέτες γεωργικών ινστιτούτων;

Πως θα ανταπεξέλθει ο αγροτικός κόσμος στις δυσβάσταχτες ενεργειακές ανάγκες που θα εντείνονται συνεχώς όσο εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή;
Πως θα ενταχθούν οι νέες τεχνολογίες που ενισχύουν θεαματικά την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και φυτοφαρμάκων και ταυτόχρονα βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την ποιότητα των προϊόντων;

Πως θα μεγιστοποιήσουμε το κατώτατο σήμερα ποσοστό στην ΕΕ (μόλις 5,7% έναντι 27,7% ευρωπαϊκού μ.ο.) αγροτών με μερική ή πλήρη επαγγελματική κατάρτιση;

Το αγροτικό ζήτημα αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, την διατήρηση της βιωσιμότητας στην ελληνική ύπαιθρο και βέβαια την κοινωνική και επαγγελματική ευημερία ενός μεγάλου ποσοστού του παραγωγικού πληθυσμού.

Για την επούλωση των βαθιών πληγών που επέφεραν οι διαδοχικές κρίσεις και την ποιοτική και ανταγωνιστική συμπόρευση της ελληνικής γεωργίας με τις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις απαιτείται μακρόπνοο και συνεπές εθνικό σχέδιο.

Ένα σχέδιο που θα προκύπτει από ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα των παραγωγικών φορέων ώστε να περιέχει μετρήσιμους στόχους και αξιόπιστα δεδομένα και να αποτελεί εργαλείο επουσιώδους διαπραγμάτευσης με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Ίσως έτσι καταφέρουμε να ανακτήσουμε το χαμένο κύρος μιας χώρας που αλλάζει υπουργό αγροτικής ανάπτυξης σχεδόν σε ετήσια βάση και της επιστρέφεται το στρατηγικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ, προς αναθεώρηση, με 475 παρατηρήσεις.

Ίσως έτσι καταφέρουμε να ασκήσουμε πραγματική εθνική αγροτική πολιτική.

* Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

In this article