O Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς δήλωσε:
Πληροφορήθηκα έκπληκτος την απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία της Μονάδας Ασφαλτικών στο Δήμο Φιλιατών και συγκεκριμένα στη Λωρίδα Σαγιάδα. Έκπληκτος αφού προς κάθε κατεύθυνση και προσωπικά προς την ίδια την Γ.Γ. , κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Δημαρχείο Φιλιατών, έχουμε καταστήσει σαφές ,πως η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα έχοντας κατά το παρελθόν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις φορέων και αυτοδιοίκησης. Υπογραμμίζω την έντονη ανησυχία μας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δημιουργία αποθηκών πετρελαίου-μαζούτ για τις 20 και πλέον μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών του Δήμου μας, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας. Ο προβληματισμός μας, έχει να κάνει και με το χρόνο έγκρισης της μελέτης που θα τον χαρακτήριζα τουλάχιστον «ύποπτο» αφού αυτή έγινε λίγο πριν την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειών. Τέλος εκτιμώ πως οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία , δεν θα δεχτούν μία τόσο οχλούσα μονάδα και πως η απόφαση της κ. Γεωργακοπούλου θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή.Καλούμε λοιπόν τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ να ελέγξει την όλη διαδικασία για την ουσία και τη νομιμότητά της.
Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στην Θεσπρωτία Γιάννης Βέλλης δήλωσε:
Δυστυχώς οι αποφάσεις της διορισμένης Γενικής Γραμματέως “αποκεντρωμένης διοίκησης” για μια ακόμη φορά δεν συμπίπτουν με αυτές της Θεσπρωτίας, τόσο σε επίπεδο φορέων & τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των Θεσπρωτών. Η έγκριση χωροθέτησης ασφαλτικών στη λωρίδα Σαγιάδας είναι καταδικαστέα και θα μας βρει απέναντι, μαζί με όλες τις υγιείς δυνάμεις που ενδιαφέρονται για το μέλλον του νομού και των κατοίκων του. Όταν η κεντρική εξουσία με τους εκπροσώπους της δεν λειτουργεί για το κοινό καλό της περιοχής ευθύνης της είναι καλύτερα να αποχωρεί…”
update:
Καχριμάνης και Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας
Την ανάκληση της απόφασης που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά την εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, ζητά με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. Παράλληλα η Επιτροπή εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της να ασκηθούν όλα τα νόμιμα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προς κάθε άλλη Διοικητική Αρχή, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση, στην περίπτωση που δεν υπάρξει η ανάκλησή της.
Το θέμα αυτό τέθηκε σήμερα στην, προ Ημερήσιας Διάταξη, συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι με την απόφαση αυτή ανατρέπονται τα πάντα, από τον Αμβρακικό μέχρι τη Σαγιάδα, στο χωροταξικό με τις ιχθυοκαλλιέργειες.Επανέλαβε μάλιστα όσα είχε αναφέρει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο, για «άσκηση πιέσεων» για την υπογραφή της σχετικής απόφασης, σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο ΥΠΕΚΑ με αφορμή το Ρυθμιστικό του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. «Είχα πει τότε- συνέχισε – ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό το θέμα και δεν θα κάνουμε. Άλλωστε είναι και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είχα δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψω τέτοια απόφαση. Φαίνεται ότι η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης δέχτηκε μεγάλες πιέσεις και υπέγραψε. Χρειαζόμαστε χώρο για τα καύσιμα. Συμφωνήσαμε με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας να γίνει χωροθέτηση στη «Γωνιά». Όχι όμως στη Σαγιάδα. Αν ισχύσει αυτή η απόφαση ποια περιοχή θα προτείνουμε για να μεταφερθούν οι μονάδες από τον Αμβρακικό και από τον κόλπο της Ηγουμενίτσας;»
Ο Περιφερειάρχης τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να συνυπάρχουν ασφαλτικά με ιχθυοκαλλιέργειες, αναφέροντας ότι το θέμα παραμένει ανοικτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει κατά το παρελθόν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας.
«Πίστευα ότι θα είχαν κάνει πίσω», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, για να συμπληρώσει ότι είναι πολύ πιθανό η πίεση που ασκήθηκε για έκδοση της απόφασης, να έγινε με σκοπό να προληφθεί η έγκριση του Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιέργειες και ακόμη για να χρησιμοποιηθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Εδώ και τώρα το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας», ήταν η καταληκτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη που ανακοίνωσε ότι ως πρώτη κίνηση για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης, είναι η αυριανή εισήγησή του στην Οικονομική Επιτροπή για τον ορισμό νομικού που θα καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ανακοίνωση του Αλέξανδρου Πάσχου
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας πρόσφατα ενημερώθηκε μέσω δημοσιευμάτων στο τύπο ότι η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα Ασφαλτικά στην Λωρίδα Σαγιάδας.
Προς υπενθύμιση, το θέμα εγκατάστασης «Αποθηκευτικών χώρων Πετρελαίου, Μαζούτ, Ασφαλτικών και Γαλακτωμάτων», στη θέση «ΜΑΝΤΗΛΑ» Λωρίδας Σαγιάδας απασχολεί την τοπική κοινωνία από ετών, και πρόσφατα το 2010.
Σήμερα, 11 μόλις μήνες μετά την απόρριψη από το τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ν. Θεσπρωτίας, των μελετών της εγκατάστασης, μετά από τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις και των υπηρεσιών αλλά και των φορέων της περιοχής, η Γενική Γραμματέας προχωρά σε αυτή την αμφιβόλου σκοπιμότητας ενέργεια, που είναι βόμβα στα θεμέλια της επιχειρηματικής βάσης του νομού μας, καθώς θα αποτελέσει εν δυνάμει κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος, της ιχθυοκαλλιέργειας, και του τουρισμού μας.
Προκαλεί λοιπόν πολύ μεγάλη εντύπωση η ανωτέρω ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, και της επιχειρηματικής κοινότητας, πολύ δε περισσότερο προκαλούνται ερωτηματικά, και ως προς το χρόνο έκδοσης της απόφασης, όταν είναι γνωστό, ότι αφενός επίκειται άμεσα η υπογραφή των αρμόδιων Υπουργών, της Κ.Υ.Α. για το Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών, στο οποίο απαγορεύονται τέτοιες δραστηριότητες, αλλά και η αναμενόμενη εκδίκαση της προσφυγής του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών, που έχει ορισθεί για τις 30.11.2011.
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας έχοντας εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει, και ο Νόμος του χορηγεί, ως προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης εγκατάστασης παρόμοιων μονάδων στην ευρύτερη, ευαίσθητη περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά, περιοχή, απευθύνει έκκληση στον αιρετό Περιφερειάρχη Ηπείρου κο Αλέξανδρο Καχριμάνη, να μην προχωρήσει στην έκδοση Αδειών Ίδρυσης και Λειτουργίας της μονάδας, εισακούγοντας τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και υλοποιώντας τις προφορικές δεσμεύσεις
Δήλωση του επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο, Νίκου Ζήκου
Η απόφαση της διορισμένης γενικής γραμματέως της «αποκεντρωμένης διοίκησης», για έγκριση χωροθέτησης ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, σε πλήρη αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις των φορέων της Θεσπρωτίας, τη βούληση των Θεσπρωτών, αλλά και την ίδια την κοινή λογική, δυστυχώς επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις προβλέψεις της Αριστερής Παρέμβασης.
Έχουμε επαννειλλημένα τονίσει ότι: Ο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι, παρά τη λαϊκή αντίθεση, Το φυσικό αέριο στα παράλια της Πέρδικας και των Συβότων, Τα ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας,
Είναι μεθοδεύσεις που μοναδικό αποτέλεσμα έχουν την μετατροπή της Θεσπρωτίας σε χαβούζα της Ηπείρου.
Η Αριστερή Παρέμβαση, θα σταθεί στο πλευρό των Θεσπρωτών σε κάθε μορφή αγώνα που θα επιλέξουν για την υπεράσπιση της ζωής και του τόπου μας.
Η ΝΟ.Δ.Ε. Θεσπρωτίας
Η ΝΟ.Δ.Ε. Θεσπρωτίας μετά την υπογραφή της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα ασφαλτικά στην Λωρίδας Σαγιάδας από την Γ.Γ. Aποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και την δήλωση που έκανε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρ. Κατσούρα για το θέμα αυτό, δήλωσε:
Παρά τις επί δεκαετίας αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και φορέων για την εγκατάσταση ενός τέτοιου έργου στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας, η κυβέρνηση μέσω της εκπροσώπου της εσπευσμένα προχώρησε στην υπογραφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα ασφαλτικά στην Λωρίδας Σαγιάδας. Ερώτημα επίσης αποτελεί και ο χρόνος που πάρθηκε αυτή η απόφαση δηλαδή λίγο πριν την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Χωροταξικό Σχεδιασμό των Ιχθυοκαλλιεργειών η οποία απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες στην περιοχή αλλά και πριν την εκδίκαση της προσφυγής στο Σ.Τ.Ε. για την παραχώρηση του οικοπέδου στην εν λόγω μονάδα ασφαλτικών.
Ο κ. Κατσούρας από την άλλη προσπαθεί να μας πείσει ότι ως κυβερνητικός βουλευτής και βουλευτής της μονοεδρικής Θεσπρωτίας δεν είχε ιδέα για ότι έγινε. Και δεν είχε ιδέα γιατί πολύ απλά είναι ΑΠΩΝ.
Ζητάει την παραίτηση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας «εθελοντικά ή μη» όπως «εθελοντικά έφυγαν» και ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Πρόεδρος του Ο.Λ.ΗΓ. 10 μήνες τώρα.
Αντί λοιπόν να ζητά παραιτήσεις, θα ήταν καλύτερα να παραιτηθεί ο ίδιος, γιατί ο ίδιος στηρίζει την κυβέρνηση, εκπρόσωπος της οποίας είναι η κα. Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα.
Πρέπει να γίνει γνωστό ότι το θέμα αυτό ήταν επίκαιρο και επί κυβέρνησης Ν.Δ, η οποία αρνήθηκε την εγκατάσταση ασφαλτικών στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας.
Η ύπαρξη τέτοιας δραστηριότητας στην περιοχή θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην βιωσιμότητα των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών που συντελούν στην οικονομική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στον Νομό όσο και στο περιβάλλον.
Όλα νόμιμα λέει η Μπάστα
Τη νομιμότητα αλλά και γνωμοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος επικαλείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απαντώντας στις αντιδράσεις για την άδεια στα ασφαλτικά Σαγιάδας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης «ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε.» στη θέση «Μαντήλα» της Δημοτικής Ενότητας Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας από το Τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού της Γενικής Δ/νσης Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας διευκρινίζεται πως η επένδυση έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση (Μ.Π.Ε.) αφού:
•ελήφθησαν υπόψη όλοι οι τυπικοί και ουσιαστικοί όροι που προβλέπει η περιβαλλοντική νομοθεσία. Όσο για τις διαδικασίες διαβούλευσης τηρήθηκαν από την υπηρεσία, τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία,
•εξετάστηκαν όσα ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και
•Ύστερα από τη γνωμοδότηση που έλαβε η υπηρεσία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ
Join the Conversation