Μ-Λ ΚΚΕ Θεσπρωτίας | “Σε νέα καμπή ο αγροτικός αγώνας”

Ανακοίνωση

Στον απόηχο του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου της Αθήνας και με τον ήχο των τρακτέρ να ηχεί ακόμη στα αυτιά των πολιτικών βρίσκεται το αγροτικό κίνημα που για μήνες αντιστέκεται στον προγραμματισμένο αφανισμό μεγάλων τμημάτων της αγροτιάς της χώρας. Παράλληλα οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ακροβολισμένες σε όλα τα μπλόκα προβαίνοντας σε τρομοκρατικές προκλήσεις με στόχο την διάλυση τους όπως έγινε στο Καλπάκι.

Όπως αναμενόταν το «ξύσιμο του άδειου βαρελιού» δεν έβγαλε και τίποτα ιδιαίτερο και οι ελπίδες των κυβερνόντων εναπόκεινται τώρα σε μια εκτόνωση της κατάστασης που θα κάνει και πάλι τους αγρότες να γυρίσουν στα χωράφια και τα ζώα τους για να συνεχιστεί ο κύκλος παραγωγής που αυτούς τους βρίσκει μόνιμα χαμένους αλλά όλο το άλλο δίκτυο εξαιρετικά κερδοφόρο.

Είναι όμως σίγουρο ότι το αγροτικό ζήτημα αποκτά πλέον δραματικές διαστάσεις μιας και η νέα ΚΑΠ βάζει ωμά και με τον πιο βίαιο τρόπο, το ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει από την αγροτική παραγωγή, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό θέμα που ξεσηκώνει όλη την ευρωπαϊκή αγροτιά, εδώ αποκτά δραματικές διαστάσεις λόγω της πολυεξάρτησης της χώρας που για χρόνια αποψιλώνει τον παραγωγικό της ιστό και δεν σταματά να ανοίγει το δρόμο στις παντός είδους εισαγωγές.

Όλο το πολιτικό σύστημα που τώρα «καταλαβαίνει το δίκιο των αγροτών» ήταν αυτό που είχε συνηγορήσει για την εφαρμογή αυτής της Νέας ΚΑΠ αλλά και όλες τις προηγούμενες ΚΑΠ που έχουν οδηγήσει στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα τον κόσμο της υπαίθρου και τον καταναλωτή να προμηθεύεται πανάκριβο και αβέβαιης ποιότητας τρόφιμο.

Ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που συνέταξε το 2022 το Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχει υποστήριξε τη Νέας ΚΑΠ. Η Κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει την αισχροκέρδεια σε όλους τους συντελεστές παραγωγής του αγροτικού προϊόντος αλλά και σε όλο το δίκτυο εμπορίας του.

Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που με τη σειρά του έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για τη λεηλασία του αγροτικού χώρου με άγρια φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και συντήρησης όλου του εκμεταλλευτικού μηχανισμού του αγροτικού κόπου.

Ήταν το ΠΑΣΟΚ που έχει καταδικαστεί από την αγροτιά της χώρας για τον ύπουλο ρόλο που διαδραμάτισε για δεκαετίες στον αγροτικό χώρο και την κατάρρευση των όποιων συνεταιριστικών δομών.

Δεν έχει τίποτε να περιμένει ο αγροτικός κόσμος από τα κυρίαρχα κόμματα αλλά και από άλλους σχηματισμούς που όψιμα ανακάλυψαν τα δίκαια του αγρότη για να τον πουλήσουν για άλλη μια φορά. Είναι ο διεκδικητικός αγώνας μέσα από συλλογικές δράσεις των αγροτών, είναι ο συντονισμός με άλλους κλάδους που δοκιμάζονται από παρόμοιες κυβερνητικές πολιτικές , είναι η συνέχεια και ο εμπλουτισμός των κινητοποιήσεων και η διαφύλαξη της ενότητας που τελικά μπορούν να δώσουν ελπίδα για παραμονή στις δουλειές μας και την επιβίωση των οικογενειών μας.

Να καταγγείλουμε την τρομοκρατία
Αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών
Εργάτες αγρότες φοιτητές στους αγώνες νικητές

In this article

Join the Conversation