Ανδρέας Σπυρόπουλος | «Η κυβέρνηση δεν πιστεύει ούτε στη δημόσια εκπαίδευση ούτε στη δημόσια υγεία»

Στην εκπομπή «News room» της ΕΡΤnews

Καλεσμένος στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤnews με τους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά ήταν ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια πως «εμείς εκφράζουμε την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που θέλει ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και την συνύπαρξη του με τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πάνω σε συγκεκριμένες αρχές και αξιολογικά κριτήρια».

«Απ’ ό,τι φαίνεται η Νέα Δημοκρατία δεν πάει για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αλλά φέρνει στη χώρα μας κερδοσκοπικά κεφάλαια του εξωτερικού που μαζί με funds και κολλέγια της χώρας μας θα συμπράξουν για τη δημιουργία αυτών των ιδρυμάτων. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου διαφωνούμε κάθετα σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και την αξιολόγηση αυτών των πανεπιστημίων. Αυτό, μάλιστα, επιβεβαίωσε κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν είπε ότι η αγορά θα κρίνει τα πτυχία αυτών των πανεπιστημίων» ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος και εξήγησε πως «εμείς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν πορευόμαστε με γνώμονα την αγορά γιατί δεν θέλουμε να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα εμπόριο πτυχίων, όπως στην περίπτωση της Κύπρου. Ακόμη κι ο τρόπος εισαγωγής σε αυτά δεν είναι ενιαίος, όπως προτείναμε εμείς και να λειτουργούν με μη ανταγωνιστικούς όρους αλλά σ’ ένα πλαίσιο περιφερειακής ανάπτυξης. Δεν είναι δυνατό να συγκεντρώσουμε όλα τα ιδρύματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής αγνοώντας την ανάπτυξη των πανεπιστημίων της περιφέρειας. Εδώ και χρόνια δεν έχει προχωρήσει ούτε η βελτίωση των υποδομών, ούτε η ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ούτε η δημιουργία εστιών στα πανεπιστήμια της περιφέρειας, όπως είναι για παράδειγμα το Δημοκρίτειο».

«Αντιλαμβάνομαι ότι τα τελευταία 12 χρόνια με την οικονομική κρίση οι πόροι για την υγεία και την παιδεία περιορίστηκαν όμως τώρα βρισκόμαστε σε μια διαφορετική εποχή. Η κυβέρνηση με τα νομοσχέδια που φέρνει, φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν πιστεύει ούτε στη δημόσια εκπαίδευση ούτε στη δημόσια υγεία» πρόσθεσε.

Τέλος, ως προς τον στόχο των ευρωεκλογών ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερη δύναμη στις ευρωπαϊκές εκλογές».

In this article