Στο ιστορικό κέντρο μαθητές Δημοτικού της Παραμυθιάς για ενημέρωση για την αρχιτεκτονική των κτισμάτων

Ταξιδεύοντας στο παρελθόν μέσα από το μέλλον


Την Παρασκευή 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και ξενάγηση των μαθητών των Δ΄ και Στ΄ τάξεων από τον υπεύθυνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών κ. Νικολάου Μάρκο , σε συνέχεια της δράσης που υλοποιούν.
• Στο Χάνι του Νικολακλή η είσοδος είναι το μόνο σημείο του κτιρίου το οποίο διασώθηκε από τον χρόνο . Η καμάρα στηρίζεται στην πέτρα «κλειδί» και ενισχύεται με τρεις σειρές πελεκημένων λίθων (τρίτοξη) .
• Το αρχοντικό σπίτι , η πλούσια τριώροφη κατοικία του εμπόρου και ευεργέτη του σχολείου μας Θεμιστοκλή Ρίγγα είναι δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της εποχής φτιαγμένο από πελεκητή πέτρα και ξύλο , με βενετικές επιρροές (βεράντα, καμάρες).
• Το στενό πέτρινο πηγάδι της Λαϊκής Αγοράς ήταν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αντλούσαν νερό για τις ανάγκες του νοικοκυριού τους αλλά αποτελούσε και τον χώρο όπου γινόταν οι εμπορικές συναλλαγές και οι συγκεντρώσεις των κατοίκων.
• Το εμβληματικό τριώροφο Σχολείο που ανεργέθηκε το 1937 με δωρεά του Σωτηρίου Βούλγαρη κατασκευασμένο από πελεκητή πέτρα και μεγάλα παράθυρα.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νικολάου Μάρκο για την καταρτισμένη επιστημονικά και ιστορικά παρουσίαση και ξενάγηση.

.

In this article