Το Μ-Λ ΚΚΚΕ Παραμυθιάς για τις διακοπές ρεύματος και την απάντηση ΔΕΔΔΗΕ στον Δήμαρχο

Ανακοίνωση

Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση της ΔΕΔΔΗΕ στο έγγραφο καταγγελία του Δήμου Σουλίου για τις συνεχόμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στον τόπο μας. Όλα καλά κατά την ιδιωτικοποιημένη πλέον ανώνυμη εταιρία, και αν τέλος πάντων γίνονται και κάποιες απρόβλεπτες διακοπές, αυτό «δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς», «είναι αδύνατο να αποκλειστεί η εμφάνισή τους και στις πιο τέλειες εγκαταστάσεις» και επιτέλους αυτό «δεν ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ». Για όλα φταίνε οι «δυσμενείς καιρικές συνθήκες» και τελικά εμείς εδώ πέρα, πρέπει να συνηθίσουμε αυτές τις απρόβλεπτες (!) διακοπές όταν χαλάει ο καιρός.

Μάλιστα. Έλα όμως που ΔΕΔΔΗΕ σημαίνει «Διαχείριση Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας» που σαν καταναλωτές την πληρώνουμε αδρά στο λογαριασμό της ΔΕΗ και είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τη δημιουργία, καλή λειτουργεία και τη συντήρηση του δικτύου. Απότοκος και αυτή του κύματος των ιδιωτικοποιήσεων που ταλανίζει τη χώρα χρόνια τώρα και που υποσχόταν ποιοτικότερες υπηρεσίες για να καταλήξουμε σε πανάκριβες όλο και περισσότερο υποβαθμισμένες παροχές, ωφέλιμες μόνο για τους κερδοσκόπους που τις κατέχουν αλλά και τους ξένους τοκογλύφους που λυμαίνονται τη χώρα.

Πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι αυτές οι στατιστικά συχνότατες διακοπές όταν ο νέος διαχειριστικός υπεύθυνος φορέας :

1. Διαχειρίζεται με εξόφθαλμη αδιαφορία ένα πανάρχαιο δίκτυο με τα δεδομένα του 1970. Στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, με την ψηφιακή τεχνολογία να αποτελεί σημαία των νέων εκσυγχρονιστών η ΔΕΔΔΗΕ δεν γνωρίζει τίποτε για τις σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτρικών δικτύων με τηλεχειριζόμενους διακόπτες και προηγμένους αυτοματισμούς.
2. Αδιαφορεί για την η υποχρεωτική ετήσια επιθεώρηση και τη συντήρηση του δικτύου με απομάκρυνση φθαρμένων και επικίνδυνων στοιχείων, με κλάδεμα των δέντρων που προσεγγίζουν τα καλώδια, τη διατήρηση της προσβασιμότητας σε όλο το μήκος του δικτύου. Εδώ το πρόβλημα δεν καταλήγει μόνο σε αιφνίδιες διακοπές ρεύματος σαν αυτές στο Δήμο Σουλίου αλλά μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές. Είχαν βουίξει τα τοπικά ΜΜΕ όταν μια γιαγιά στο Φιλίατι πήγε να απομακρύνει κομμένα καλώδια από τον κήπο της και αυτό της κόστισε τον ακρωτηριασμό του χεριού της.
3. Παρουσιάζει την κλασική υποστελέχωση όπως σε όλες τις υπηρεσίες που αφορούν λαϊκές ανάγκες, σε αναντιστοιχία με άλλες που εξυπηρετούν έτερα συμφέροντα. Μόλις πέντε τεχνικοί να καλύπτον όλον τον Νομό σε 24ωρη βάση, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας με εξαντλητικά ωράρια σε μια άκρως επικίνδυνη εργασία και σαφέστατα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
4. Σαρώνεται, με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο από τον κομματισμό και την τοποθέτηση κομματικών ημέτερων, που τελευταία βαφτίζονται «αξιότεροι», σε κομβικές θέσεις, με τραγικά αποτελέσματα όπως αυτά των «άξιων» διαχειριστών του Σταθμού Λαρίσης του ΟΣΕ.

Όχι λοιπόν. Δεν είναι ούτε ο κακός καιρός ούτε διαθέτουμε από τις πιο «τέλειες μελετημένες , κατασκευασμένες και συντηρημένες εγκαταστάσεις». Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό που κυριαρχεί όμως, είναι ό νόμος όλων των ιδιωτικών εταιριών : Μέγιστο κέρδος με το ελάχιστο κόστος.

Πανάκριβες υπηρεσίες με τις ελάχιστες παροχές. Εντατικοποίηση της ανθρώπινης εργασίας με όλο και μικρότερο τίμημα. Δυστυχώς, αυτός ο αγοραίος νόμος έχει επεκταθεί στα βασικά αγαθά διαβίωσης (φως, νερό, υγεία, μόρφωση) και τελικά οι μόνοι χαμένοι είναι ο εργαζόμενος λαός και οι πάντα κερδισμένοι οι… «επενδυτές», είτε εγχώριοι είτε ξενικοί. Αυτοί που αγοράζουν «αντί πινακίου φακής» κρίσιμους δημόσιους τομείς της οικονομίας, με εξασφαλισμένα κέρδη από το ίδιο το κράτος.

Αν το τοπικό γραφείο της ΔΕΔΗΕ, με πολύ ευγενικό τρόπο, μας λέει ότι θα μας αφήνει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια όταν γενικά δυσχεραίνονται οι καιρικές συνθήκες, ότι δεν ενδιαφέρεται να τηρήσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της ποιος θα διεκδικήσει αυτά τα αυτονόητα; Προφανώς ο κόσμος που υφίσταται τις συνέπειες και μέσα από τις συλλογικότητές του να πιέσει τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλα και την ίδια την υπηρεσία να κάνει αυτά για τα οποία την χρυσοπληρώνουμε.

In this article

Join the Conversation