Το θέμα της γνωμοδότησης για το Περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τα Δ. Δ. Παραμυθιάς και Καρυωτίου του Δήμου Σουλίου» της Π.Ε. Θεσπρωτίας, κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Στη συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν εκτός των περιφερειακών συμβούλων, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, οι δήμαρχοι Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση και Πάργας Αθαν. Λιόλιος.
Μετά από εξαντλητικό διάλογο, με επίκεντρο τον τελικό αποδέκτη, που βάσει της μελέτης προβλέπεται το καλοκαίρι να είναι είτε υπεδάφια διάθεση, είτε για άρδευση (που θα προκύψει από ειδική μελέτη που θα υποβάλλει ο Δήμος) και το χειμώνα ο ποταμός Κοκκυτός, η Επιτροπή, γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία υπό τον όρο εφόσον εξασφαλιστούν (από το Δήμο) οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για μια εναλλακτική διάθεση των εκροών καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, να προσαρμοστεί το έργο στα νέα δεδομένα.
Η Αντιπεριφερειάρχης, Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Τατιάνα Καλογιάννη, στην τοποθέτησή της, ανέφερε ότι ο οικισμός της Παραμυθιάς ανήκει στους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας (πληθ. μεγαλύτερος των 2.000), όπου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει τα ζητήματα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων από το 2005. «Γίνεται δηλαδή κατανοητό, ότι υπάρχει υποχρέωση και δέσμευση της χώρας να λυθεί το ζήτημα πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν και οι σχετικές χρηματοδοτήσεις και πιστώσεις (ΕΠΕΡΡΑΑ) σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία».Επίσης σε άλλο σημείο τόνισε: «Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Πάργας θα πρέπει να εξετάσει άμεσα και υπεύθυνα το ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων κυρίως των οικισμών Καναλλακίου (Γ΄ προτεραιότητας) και της Αμμουδιάς (βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000) διότι θα είναι από τις ελάχιστες περιοχές στην Περιφέρεια Ηπείρου που κινδυνεύει με κυρώσεις από την Ε.Ε.. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι στη διάθεση του Δ. Πάργας για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στον προγραμματισμό των αναγκαίων μελετών και έργων».
Join the Conversation