Ευρωεκλογές και πωλητές αυτοκινήτων | Γράφει ο Μιχαήλ Θεοδώρου

Είναι η πρώτη φορά που ένα γέννημα θρέμμα Θεσπρωτός, κατεβαίνει με σοβαρότατες αξιώσεις εκλογής, ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής: Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος,

Στις επερχόμενες Ευρωεκλογές έχουμε  χρέος να συμμετέχουμε.  Η Ευρώπη πρέπει να είναι το σπίτι μας, στηρίζεται σε ανθρώπινες αξίες και στη δέσμευση ότι κάθε γενιά, θα ζει καλύτερα από την προηγούμενη.  Το διακύβευμα είναι η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που  κλονίζεται από τον λαϊκισμό  απόψεων, όχι από αναρχικούς,  αλλά από απλούς πολίτες (δες  Βρετανία).  Τον ίδιο λαϊκισμό  ζήσαμε πριν λίγα χρόνια και στην Ελλάδα, στο «Ζάππειο» και στις «Πλατείες».

Πολλοί   «έγκριτοι»  δημοσιογράφοι,  ρωτούν με ύφος παρουσιαστή Γιουροβίζιον:  «από ποιον πολιτικό αρχηγό θα αγόραζες αυτοκίνητο;», υπονοώντας την δήθεν υπεροχή του Πρωθυπουργού. Καλύτερα  ας μας ρωτούσαν,  «έχετε λεφτά να αγοράσετε αυτοκίνητο;». Πληροφοριακά,  έχουμε τον γηραιότερο στόλο στην ΕΕ, με 17 έτη μ.ο. Αρκετά όμως με την κουλτούρα της συσκευασίας και  τις επικοινωνιακές στρατηγικές.  Ας  επαναφέρουμε  επιτέλους  την πολιτική στο προσκήνιο.

Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός θέτει θέμα «σταθερότητας». Ποια σταθερότητα εννοεί; Τη «σταθερότητα» της ΝΔ  στην εξουσία, γιατί η «σταθερότητα» του Έλληνα  στην προτελευταία θέση της αγοραστικής δύναμης του ευρώ  είναι αδιαπραγμάτευτη,  όταν  στην εταιρική κερδοφορία η Ελλάδα είναι στην 3η θέση. «Να μην κάνουμε ένα λάθος. Επειδή υπάρχει μία –ας την πούμε- χρηματιστηριακή-οικονομική ευφορία, μην μπερδευόμαστε ότι αυτό είναι μία συνολική οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.  Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές.

Ας δούμε τα σημερινά  προβλήματα της Ευρώπης: κόστος ζωής, οικονομία και ανεργία, υγεία, στεγαστικό, κλιματική αλλαγή, μας πληροφορεί το ευρωβαρόμετρο. Η κρίση είναι  εισαγόμενη, λέει η κυβέρνηση.  Ψέμα. Το 82% των ευρωπαίων  σήμερα, παρά τα προβλήματα, θεωρεί ότι έχει μια «καλή ποιότητα ζωής», ενώ μόνο το 53% των Ελλήνων πιστεύει το ίδιο.

Μόνο οι Έλληνες  θεωρούν το «έγκλημα» ως ένα από τα πιο σημαντικά  προβλήματα της χώρας, αν και η αντιμετώπισή του, αποτέλεσε κυβερνητική «σημαία». Στο τέλος μας έμεινε το φιάσκο της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, με το έγκλημα να βασιλεύει ανενόχλητο παντού, μέσα και έξω από πανεπιστήμια και αστυνομικά τμήματα.

Επιπλέον έχουμε:

  •  Τη 2η θέση στον πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο στην Ευρώπη,
  • Τα ακριβότερα σχεδόν καύσιμα,
  • Από τα ακριβότερα διόδια, όταν με τις αυξήσεις που αποφασίστηκαν,  τα διόδια Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη με επιστροφή,  θα κοστίζουν όσο σχεδόν η ετήσια συνδρομή της αυστριακής βινιέτας,
  • Από τους  χειρότερους λόγους κόστους ενοικίου προς μισθό νέου εργαζομένου στην Ευρώπη,
  • Το οξύτερο δημογραφικό πρόβλημα,
  • Την πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους (δυο ολιγοπώλια, ελέγχουν το 76% των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας), 
  • Την κατάρρευση του κράτους δικαίου («25 χρόνια που λειτουργούν οι Ανεξάρτητες Αρχές, δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά». Κ. Μενουδάκος, Πρόεδρος της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα),
  • Την αναξιοκρατία,
  • Τη συγκάλυψη σε εγκλήματα και την ατιμωρησία,
  • Τη διαρροή  στοιχείων των αποδήμων (σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η διάρρηξη στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών του Υπουργείου ήταν σκηνοθετημένη «εκ των έσω»),
  • Τους ανυπεράσπιστους αγρότες («πετσοκομμένες» πληρωμές με αλλαγή 5 διοικητών ΟΠΕΚΕΠΕ σε 5 χρόνια και πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε εποπτεία, μετά το πρόστιμο 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς  ΟΠΕΚΕΠΕ  ) και  χιλιάδες Θεσσαλούς συμπολίτες μας να περιμένουν ακόμα τις επιτελικές υποσχέσεις.

Στη  Θεσπρωτία, η κατάσταση είναι χειρότερη. Βιώσαμε  την εγκατάλειψη της τελευταίας δεκαετίας, ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της ανισοκατανομής ευρωπαϊκών πόρων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Το τρένο δεν θα σφυρίξει στην Ήπειρο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Το χάσμα πλούτου-φτώχειας διευρύνεται συνεχώς.  

Αυτό  είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΚΛ), που  κυβερνάει την Ευρώπη σήμερα, με τη στήριξη της ΝΔ. Η Ευρώπη που τον Μάιο  αύξησε την τιμή ρεύματος  41% και έπεται συνέχεια  το Καλοκαίρι, στο χρηματιστήριο Ενέργειας. Τι θα γίνει αν αυτή η Ευρώπη, καθορίσει αύριο μέσω  χρηματιστηρίου,  τις τιμές για το σιτάρι ή το νερό;

Υπάρχει απάντηση; Σίγουρα ναι. Και αυτή δεν θα δοθεί από το Tik Tok.  Η Ευρώπη είναι  μια περιοχή με  αξίες και δημοκρατική παράδοση. Πρέπει να σταθούμε  μακριά από ελιτισμούς και λαϊκισμούς.  Η σοσιαλδημοκρατία,  ο ιστορικός θεμελιωτής της Κοινωνικής Ευρώπης,  έχει  απαντήσεις, που συνδύαζαν την ανάπτυξη με το σεβασμό στο κράτος δικαίου.  

Η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που ανήκει το ΠΑΣΟΚ, θα δώσει μάχη για μια «άλλη Ευρώπη», για ένα μοντέλο επιδοτήσεων, που δεν θα αξιολογείται μόνο στο επίπεδο της απορρόφησης κονδυλίων, αλλά κυρίως στην επίδρασή τους στη ζωή των πολιτών. Τι νόημα έχει αν μια χώρα ή μια περιφέρεια, είναι ψηλά σε απορροφήσεις, όταν αυτές καταλήγουν σε ελάχιστες επιχειρηματικές οικογένειες και βουλιάζει δημογραφικά; Μαζί με την «ελευθερία μετακίνησης», θα πρέπει να διασφαλιστεί και η «ελευθερία στην παραμονή», δηλαδή η δυνατότητα να ζει κανείς εκεί που γεννήθηκε και μεγάλωσε. 

Αυτή την απάντηση  σηματοδοτεί  το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Με ανθρώπους άφθαρτους,  καταξιωμένους και αναγνωρισμένους  στο χώρο τους, με τη δική τους πορεία, χωρίς τη λάμψη του life style. Βλέπουμε για παράδειγμα, για  πρώτη φορά υποψήφιο Ευρωβουλευτή,  έναν  δάσκαλο, τον άξιο φίλο και συνάδελφο  Σταύρο Πετράκη, αντιπρόεδρο της ΔΟΕ.

Ειδικά  όμως εμείς οι  Θεσπρωτοί, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να επιλέξουμε σοσιαλδημοκρατικά. Είναι η πρώτη φορά  που ένα γέννημα θρέμμα Θεσπρωτός,  κατεβαίνει με σοβαρότατες αξιώσεις εκλογής,  ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής: ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Η εκλογή του, θα ενισχύσει την Ήπειρο και τη Θεσπρωτία. Καλή επιτυχία σε όλο το ψηφοδέλτιο!

Συμπολίτισσες, συμπολίτες,

Μην ψάχνετε καλούς πωλητές αυτοκινήτων. Ψηφίστε αυτούς που θα σας εξασφαλίσουν μια Κοινωνική Ευρώπη, που θα σας επιτρέψει να το αγοράσετε.

Ο Μιχαήλ Θεοδώρου ειναι μέλος της Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ 

 

 

In this article

Join the Conversation