Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ακρίβεια | Γράφει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος

Το βασικό διακύβευμα της Ευρώπης ειναι, αν θα κάνουμε πράξη την πραγματική σύγκλιση και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου ή αν θα υποκύψει σε εθνικισμούς

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τίθεται το βασικό διακύβευμα της Ευρώπης, αν θα προχωρήσει σε βαθύτερη ενοποίηση, για να κάνουμε πράξη την πραγματική σύγκλιση με στόχο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου ή αν θα υποκύψει στους εθνικισμούς. Ταυτόχρονα, τίθεται κι ένα μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα: με ποια Αξιωματική Αντιπολίτευση θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια μέχρι τις εθνικές εκλογές, ώστε να ασκείται καλύτερος έλεγχος στην κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει μια σειρά από ζητήματα που πρέπει η κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η ακρίβεια, το αυξημένο κόστος ζωής, η στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, η θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής κρίσης, ο υπερτουρισμός στα νησιά και η ερήμωση της υπαίθρου. Ιδιαίτερα, όμως το ζήτημα της ακρίβειας οξύνεται και απασχολεί πλατιά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Η καθημερινότητα των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, οικονομική πίεση ασκείται στις πιο ευάλωτες ομάδες, οδηγώντας την κοινωνία μας σε μεγαλύτερες ανισότητες.

Είμαστε, σήμερα, ο λαός με τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, αλλά τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και τον σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη των 27. Βιώνουμε τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 40-50%. Η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με άμεσο αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις παραγωγικές επενδύσεις. Το ΑΕΠ παραμένει μικρότερο από εκείνο πριν 15 χρόνια. Το δημόσιο χρέος για το 2023 ξεπέρασε τα 406 δις ευρώ, αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλότερο από εκείνο πριν 15 χρόνια. Το έλλειμα του ισοζυγίου πληρωμών παραμένει ανησυχητικά υψηλό. Οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Απέναντι σε όλα αυτά τα δεδομένα που συνθέτουν την εικόνα ενός αποπνικτικού περιβάλλοντος για πολίτες και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην επικοινωνία. Όχι μόνο δεν προκρίνει λύσεις για την ακρίβεια που πλήττει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει και μια θετική εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς.

Στην κατεύθυνση αυτή στήθηκε και το επικοινωνιακού τύπου αφήγημα που προσπαθεί μέχρι και σήμερα να εδραιώσει η κυβέρνηση περί «εισαγόμενης» ακρίβειας. Όμως η ακρίβεια είχε αρχίσει να απασχολεί τη χώρα μας, πριν ακόμα γίνουν αισθητές οι διεθνείς επιπτώσεις των δύο διαδοχικών κρίσεων (πανδημία και πόλεμος) που επηρέασαν τις αλυσίδες παραγωγής και μεταφοράς προϊόντων. Επίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα με το αυξημένο κόστος ζωής άμεσα και αποτελεσματικά. Μάλιστα από τον Ιούλιο του 2023 (εθνικές εκλογές) έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επομένως, η ακρίβεια στη χώρα μας φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή νησίδα κερδοσκοπίας και τιμολογιακών εκτινάξεων παρουσιάζοντας προτάσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, η ενίσχυση και βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την παρακολούθηση των τιμών και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη δημιουργία ενός μεγάλου αποθέματος κοινωνικών κατοικιών προς ενοικίαση με φθηνό αντίτιμο από νέα ζευγάρια και οικονομικά ευάλωτους.

Η κυβέρνηση σκόπιμα επιλέγει την είσπραξη των υπερ-εσόδων από τον ΦΠΑ της ακρίβειας προκειμένου να μοιράζει μετά τα διάφορα «ακρίβεια-pass» εντείνοντας ακόμη περισσότερο την άνιση κατανομή της καθολικής επίδρασης των καταναλωτικών φόρων.Ε ίναι κοινά διαπιστωμένο πλέον, πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και στο ζήτημα της ακρίβειας απέτυχε παταγωδώς, όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που αντιμετώπισε αντίστοιχες προκλήσεις.

Η αναγκαιότητα ρυθμιστικών παρεμβάσεων σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, η κοινή αγροτική πολιτική απαιτεί άξιους εκπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς εκεί κρίνεται και το 80% της νομοθεσίας επηρεάζει την Ελλάδα.Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που αγωνίζονται για περισσότερη δημοκρατία στην Ένωση, περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινές πολιτικές ώστε οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα να αντιμετωπίσουν την περιορισμένη ανταγωνιστικότητα.

Στη μεγάλη αυτή μάχη που δίνει η Παράταξη αποφάσισα ότι πρέπει να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή μαζί με όλους του πολίτες που αγωνίζονται για την πρόοδο της πατρίδας μας. Να στηρίξω κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί ενισχυμένο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ταυτόχρονα στη δεύτερη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


In this article