Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στο επίκεντρο των ευρωεκλογών | Γράφει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος

Η «περισσότερη Ευρώπη» προϋποθέτει μεγαλύτερη τόλμη για στενότερη συνεργασία

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν διττή σημασία. Πρώτον, καλούμαστε να αποφασίσουμε για την Ευρώπη που θέλουμε και δεύτερον για την Αξιωματική Αντιπολίτευση που θέλουμε στη χώρα. Η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επηρεάζει την κατεύθυνση της ΕΕ σε θέματα όπως η οικονομία, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η εξωτερική πολιτική. Οι εκλογές αυτές αντικατοπτρίζουν τη βούληση των πολιτών για την κατεύθυνση που επιθυμούν να πάρει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρες.

Η στήριξη στο ΠΑΣΟΚ και τους Ευρωπαίους  Σοσιαλδημοκράτες είναι ψήφος υπέρ ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Δηλαδή, να συνεχίσουμε την προσπάθεια για πραγματικές ενιαίες πολιτικές προς όφελος των κρατών-μελών. Να δημιουργήσουμε, για παράδειγμα, περισσότερα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, να στοχεύσουμε στην ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας, όπως επίσης και άλλες πολιτικές, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η ενιαία αγορά ενέργειας, η ένωση κεφαλαιαγορών για να διευκολύνει τις μικρές επιχειρήσεις να αντλούν κεφάλαια ή οι πολιτικές για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με ενιαίες πολιτικές,  η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και προόδου για τα κράτη-μέλη της. Η «περισσότερη Ευρώπη» προϋποθέτει μεγαλύτερη τόλμη για στενότερη συνεργασία. Να ανασυγκροτήσει τη βιομηχανική της βάση προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Αλλά, και ενισχύοντας την ανθεκτικότητά της και την ανταγωνιστικότητά της, να καταφέρει να δώσει λύσεις στο δημογραφικό που πλήττει την Ένωση προς όφελος των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ταυτόχρονα, κάθε ψήφος στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες είναι ψήφος στη δημοκρατία, την ειρήνη και τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντίθετα, κάθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι μια ψήφος υπέρ της λιτότητας, υπέρ του γαλλογερμανικού άξονα και της επιβολής των οικονομικά ισχυρότερων κρατών έναντι των πιο αδύναμων. Είναι μια ψήφος με συντηρητικό πρόσημο, καθώς η προτεραιότητά τους περιορίζεται στις επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια.

Στις 9 Ιουνίου είναι και μια ευκαιρία για τη χώρα μας να αποκτήσει μια ισχυρή και αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση που θα ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στις επικείμενες ευρωεκλογές, δεν διακυβεύεται η σταθερότητα της χώρας, όπως προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες η Νέα Δημοκρατία. Διακυβεύεται το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων που μήνα με τον μήνα χειροτερεύει. Διακυβεύεται η λειτουργία του κράτος και η ποιότητα της Δημοκρατίας. Αποτυπώνεται, άλλωστε, στην ακρίβεια που διογκώνεται, την ώρα που τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν την Ελλάδα ως τη φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης.

 

Στις επικείμενες εκλογές, λοιπόν, η συμμετοχή είναι μια δύναμη στα χέρια του κάθε πολίτη να διεκδικήσει μια καλύτερη Ευρώπη και μια καλύτερη Ελλάδα. Να αποφασίσουμε όλοι μαζί για τη φυσιογνωμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκεί που αποφασίζεται το 80% της νομοθεσίας που μας επηρεάζει ως κράτη-μέλη. Με αυτές τις σκέψεις, αποφάσισα να μπω σ’ αυτή τη μάχη των ευρωεκλογών, για να ενισχύσω με όλες μου τις δυνάμεις την Παράταξη να βρεθεί στη δεύτερη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να περιοριστεί η ασυδοσία και η αλαζονεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και να δώσει νέα πνοή στον τόπο με ενισχυμένη παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

In this article