Επιχειρησιακά Προγράμματα σε εποχές Κοινωνικής Εξαθλίωσης

  Συντάκτης: Χόβολος Θεόδωρος Με την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σουλίου την Δευτέρα 5 Δεκέμβρη,  βαίνει προς ολοκλήρωση η Α’ φάση του Επιχειρησιακού Προγραμματισμού, για την τριετία...

Αν αυτά τα μαύρα μαντάτα αφορούν το σύνολο της χώρας, στο Δήμο Σουλίου, εν μέσω «διαβούλευσης» για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό 2012-2014, την 1ηΔεκέμβρη, κλείνει η Εφορεία που εξυπηρετούσε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Σουλίου, θυμίζοντας με οδυνηρό τρόπο ότι η κατρακύλα του τόπου καλά κρατεί, σε πείσμα των «οραμάτων» της νέας Δημοτικής Αρχής. Οράματα και στόχοι που όχι μόνο δεν ξεχωρίζουν με σαφήνια στο Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος που κατατίθεται, αλλά φαίνεται να  διαστρεβλώνονται πολλές φορές τα  δεδομένα και να παραβλέπονται οφθαλμοφανείς πραγματικότητες…

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κεφάλαιο «Περιβαλλοντικά Προβλήματα -Ρύπανση» (σελ 42) αναγορεύεται σε κύριο πρόβλημα του τόπου η …υπερβόσκηση και οι πυρκαγιές. Και ενώ μαθαίνουμε για τη «Φυτοκοινωνική διάπλαση των φυλλοβολούντων πλατύφυλλων» και την «Φοιτοκοινωνική ένωση της Υβριδενούς Ελάτις»  καταπίνεται με απίστευτη ευκολία τόσο το τεράστιο πρόβλημα μόλυνσης του Καλαμά   όσο και η λειτουργία της σύγχρονης χωματερής που κατ΄ εφημισμό ονομάζουν κάποιοι  ΧΥΤΑ. Μια βεβαιωμένη περιβαλλοντική βόμβα μεγατόνων.

Η ανάλυση του πρωτογενούς τομέα έχει αντικατασταθεί στην κυριολεξία από πίνακες δηλωμένων ζώων στο Δήμο και παρ΄ όλο ότι διαπιστώνεται αλλού η μεγάλη σημασία της κτηνοτροφίας στην περιοχή, σ’ όλο το Επιχειρησιακό Σχέδιο απουσιάζει η οποιαδήποτε στρατηγική για τη στήριξη του κλάδου. Οι γενικές αναφορές για πιστοποιήσεις αγροτικών –κτηνοτροφικών προϊόντων, για ενημέρωση –εκπαίδευση των παραγωγών, για την αναβίωση των Σφαγείων έτσι ξεκάρφωτα, αλλά και άλλα «εύπεπτα» περισσεύουν.

Στην καταγραφή της «Πολιτιστικής Υποδομής και Δραστηριότητες» (σελ 66) αναφέρονται όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι (ενεργοί και ανενεργοί) και αγνοείται κατά άκρως προκλητικό τρόπο μια από τις κορυφαίες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες  της χώρας που τυχαίνει να δραστηριοποιείται στο Δήμο. Δεν γνωρίζουν οι συντάκτες του Σχεδίου μια ντόπια θεατρική ομάδα που για πάνω από δεκαπέντε χρόνια σε ετήσια βάση οργανώνει μαζικότατες θεατρικές παραστάσεις στην Παραμυθιά, που στο ενεργητικό της έχει την παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας (μοναδική πανελλαδική περίπτωση), που έχει επανειλημμένα οργανώσει θεατρικά σεμινάρια στην πόλη της Παραμυθιάς με πανηπειρωτική συμμετοχή  και που  έχει καταστήσει την τελευταία πενταετία θεσμό, τις ετήσιες «Θεατρικές  Συναντήσεις» στην πόλη μας, καθιστώντας την  πόλο έλξης για κόσμο πέρα από τα όρια του Δήμου. 

Ενώ κάνει εντύπωση η λεπτομερή καταγραφή και των πιο μικρών κτηρίων που βρίσκονται στη ιδιοκτησία του Δήμου στο επιχειρησιακό σχέδιο δεν προβλέπεται απολύτως τίποτε ούτε για το Σχολείο στο κέντρο της Παραμυθιάς, ούτε για τον χώρος της Κατασκήνωσης, ούτε για το ΚΕΓΕ. Καμιά νύξη για προσπάθεια συνεννοήσεις με τη Μητρόπολη για το κτήριο «φάντασμα» του  Οικοτροφείου. Αντί να φανεί μια  κάποια προοπτική δημόσια χρήσης αυτών και άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων, εδώ βρίσκει χώρο να παρεισφρήσει η άκρως νεοφιλελεύθερη σύλληψη των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο δρόμο των τροϊκανών που διατάζουν: ξεπουλήστε.

Θα ήταν πραγματικό ευτύχημα οι παραλήψεις, τα κενά και η φανερή απουσία μιας εν τω βάθη ανάλυσης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στο Δήμο Σουλίου, να οφείλεται σε προχειρότητες, αβλεψίες ή ανεπάρκειες της συντακτικής ομάδας. Η προσπάθεια εξοικονόμησης δεν μπορεί να κατακριθεί αλλά σίγουρα το μέγεθος των παραλήψεων είναι τεράστιο και το έλλειμμα στρατηγικής προβληματικό, ειδικά για της μέρες που ζούμε.   

Είναι ξεκάθαρο ότι η νέα Καλλικρατική Δημοτική Αρχή  βρίσκεται μπροστά σ’ ένα αμείλικτο ερώτημα : όχι πώς δα διαχειριστεί την ανέχεια που την σπρώχνουν αλλά αν στο επόμενο διάστημα θα είναι με το λαό και τις ανάγκες της κοινωνίας  ή με τα σχέδια των δουλικών  κυβερνήσεων  στους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους που τη θέλουν φοροεισπρακτικτό μηχανισμό και συνέταιρο στην αντιλαϊκή επέλαση.

Αν ισχύει πραγματικά το πρώτο, όπως ευχόμαστε να συμβαίνει και εκφράζει με πάμπολλους τρόπους στο Σχέδιο, πρέπει να το δηλώσει μεγαλοφώνως, με συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις.

Θα πρέπει σ’ αυτή τη θαυμάσια ευκαιρία να βγει αμέσως από την εικονική δημοκρατία της Καλλικρατικής «Διαβούλευσης» και τη θεσμολαγνεία των επιτροπών της, να περάσει στην αμεσότητα των Λαϊκών Συνελεύσεων, να επιδιώξει πλούσιο διάλογο και ουσιαστική, άμεση ενημέρωση και προς τους πολίτες και από τους πολίτες.
Να πείσει για την αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με αντιλαϊκές τακτικές και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές συσπειρώνοντας τον κόσμο σε συγκεκριμένες στοχεύσεις για το συλλογικό συμφέρον. 

Θα πρέπει να εμφανίσει άμεσα  ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, αυτό  που θέλει να αποψιλώσει το  κράτος των τροϊκανών, να το διευρύνει και να το ενδυναμώσει σε όλη την έκταση του Δήμου.  Να είχε είδη κινηθεί για να  στηρίξει όλους τους αδύναμους και ειδικά  τους βεβαιωμένους υπό την επίβλεψη της υπηρεσίας «Βοήθειας στο Σπίτι» από την μαφίοζικη απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως πολλοί άλλοι Δήμοι έχουν πράξει.

Ένας τέτοιος δρόμος μπορεί να δώσει μια  διέξοδο στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που εντείνονται και που απειλούν να πνίξουν τον κόσμο που έδεσε το μέλλον του με αυτόν τον τόπο. Σ’ αυτό το δρόμο θα βρεθούν πολλοί σύμμαχοι και συμπαραστάτες αρκεί να τολμήσει να τον διαβεί.η Δημοτική Αρχή. Η κυριαρχία αποκλειστικά και μόνο διαχειριστικών λογικών, που φαίνεται να κυριαρχούν, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια  σε ξέρα. Μπορούμε να την αποφύγουμε και πώς;

Παραμυθιά 7/12/2011                                 
Χόβολος Θεόδωρος

 

 

In this article

Join the Conversation