Προτομή του πρωτοκαπετάνιου Γεωργίου Δράκου θα τοποθετηθεί στο Σούλι

Δωρεά του Αναστάσιου Δράκου


Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της δωρεάς προτομής του Σουλιώτη αγωνιστή Γεωργίου Δράκου.

Η δωρεά πρσματοποιηθηκε απο τον Αναστάσιο Κ. Δράκο, Αντιπεριφερειάρχη Ἐμπορίου. με την συνδρομή για την τοποθέτηση του Πνευματικού Συλλόγου Αθηνών “Οι Φίλοι του Σουλίου” με σκοπό την τιμή της προσφοράς του Γεωργίου Δράκου στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Η προτομή θα τοποθετηθεί στον ιστορικό χώρο του Σουλίου, δίπλα στις υφιστάμενες προτομές άλλων Σουλιωτών αγωνιστών.

Ο Γεώργιος Δράκος, γεννηθείς το 1788 στο Σούλι, ήταν ένας από τους σημαντικότερους καπετάνιους των Σουλιωτών και συμμετείχε σε πολλές μάχες κατά την Επανάσταση του 1821. Η προτομή του θα ανεγερθεί με την ευγενική χορηγία του Αναστάσιου Δράκου, θεματικού αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου και απογόνου του ήρωα.

Η τοποθέτηση της προτομής έχει ήδη εγκριθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, η οποία έδωσε την άδεια για την προσωρινή τοποθέτησή της.
Ο Δήμαρχος Σουλίου, Αθανάσιος Ζ. Ντάνης, ευχαρίστησε θερμά τον Πνευματικό Σύλλογο “Οι Φίλοι του Σουλίου” και τον Αναστάσιο Δράκο για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους, η οποία συμβάλλει στη διάσωση της ιστορικής μνήμης και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον ήρωα και τη φάρα των Δρακαίων.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Δήμου Σουλίου να τιμήσει και να διαφυλάξει την ιστορική κληρονομιά της περιοχής, αναδεικνύοντας τους αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών για την ελευθερία της Ελλάδας.

In this article