Εγνατία Οδός | Πότε περνά στα χέρια της ΓΕΚ Τέρνα

Τι ανέφερε η διοίκηση στην ετήσια γενική συνέλευση

Το 2025 εκτιμά η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα πως θα περάσουν στο όμιλο η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Σύμφωνα με όσα είπε στους μετόχους της ΓΕΚ Τέρνα, κατά την ετήσια γενική συνέλευση χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, «Η Εγνατία Οδός είναι ένας δύσκολος οδικός άξονας και έχει κατασκευαστεί πριν από πολλά χρόνια. Για πρώτη φορά τη διαχείρισή του θα την αναλάβει ιδιωτικός φορέας και έχει πολλές διαδικασίες. Εκτιμούμε ότι η παράδοσή της θα λάβει χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2025».

Υπενθυμίζεται ότι η ανακήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) της κοινοπραξίας ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects ως Προτιμητέο Επενδυτή για την Εγνατία έγινε τον Αύγουστο του 2021.

Αξιζει να σημειωθεί πως το μοναδικό προαπαιτούμενο για το ελληνικό Δημόσιο ώστε να προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας ήταν η αύξηση των διοδίων από 0,03 σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο πριν από την υπογραφή της σύμβασης, κάτι που έγινε στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο οι υπογραφές μπήκαν ενώ υπήρχαν σημαντικές εκκρεμότητες τις οποίες το Δημόσιο (μέσω της «Εγνατία Οδός Α.Ε.») κλήθηκε να ολοκληρώσει, όπως η πιστοποίηση των σηράγγων, που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, και η κατάρτιση του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, καθώς και ένα λεπτομερές ιστορικό του έργου. Προφανώς οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν κλείσει ακόμα.

In this article

Join the Conversation